Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Dood de doodstrafDe laatste jaren is de doodstraf een veel omstreden onderwerp in alle delen van de wereld. De meningen van mensen verschillen als het gaat over de doodstraf; er zijn veel voorstanders, maar ook minstens zoveel tegenstanders. In Nederland werd de doodstraf in 1870 uit het gewone strafrecht gehaald. Daarop werd in 1878 de levenslange gevangenisstraf ingevoerd. In 1983 was de doodstraf definitief uit de grondwet verwijderd. Er zijn landen waar de doodstraf wel wordt toegepast. Enkele daarvan zijn: China, Indonesië, Japan, Iran, Saoedi-Arabië, Sri Lanka en de Verenigde Staten. Er zijn verschillende manieren om de doodstraf uit te voeren. Vroeger werden er andere methodes gebruikt dan tegenwoordig, zoals wurging, verbranding op de brandstapel, levend koken en kruisiging. Tegenwoordig is het de bedoeling dat de executie zo snel en humaan mogelijk wordt uitgevoerd. De tegenwoordige methodes zijn o.a.: dodelijke injectie met gif, elektrocutie met de elektrische stoel en vergassing in de gaskamer.Een stelling zou kunnen zijn: Alle landen moeten de doodstraf invoeren.

Ik ben tegen het invoeren van de doodstraf. Om te beginnen overtreedt de doodstraf de mensenrechten, artikel 5 en 6 van de Universele Verklaring. Ieder mens, ook de grootste crimineel, heeft recht op een leven. Een straf is tenslotte een waarschuwing. Het moet de schuldige aanzetten tot het veranderen van zijn gedrag. Door de doodstraf uit te voeren kunnen de misdadigers niet van hun fouten leren en krijgen zij niet de kans om te bewijzen dat ze hun leven kunnen verbeteren.Ten tweede is de doodstraf onherroepelijk. Als later blijkt dat er een gerechtelijke fout is gemaakt, en de verkeerde persoon is veroordeeld, is er geen correctie meer mogelijk terwijl je dat bij een gevangenisstraf wel kan veranderen. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij iemand de doodstraf heeft gekregen en waarvan achteraf bleek dat die persoon onschuldig was. Dat mag natuurlijk niet gebeuren.Ten derde zullen de voorstanders van de doodstraf zeggen dat de doodstraf mensen afschrikt. Uit ervaringen in de landen blijkt dat dit totaal niet zo is. In landen met de doodstraf is de criminaliteit vaak minstens zo hoog als in landen zonder de doodstraf. Er is nog nooit wetenschappelijk aangetoond, dat een wetssysteem met doodstraf effectiever is dan een zonder de doodstraf. Mensen zullen eerder afschrikken van een levenslange gevangenisstraf dan van een injectie waarna je meteen dood bent.Ook zullen voorstanders zeggen dat een executie goedkoper is. Dit is echter alleen waar op de manier van: ‘vandaag berecht, morgen dood’. In de meeste gevallen komen er voor de doodstraf nog lange procedures waardoor de doodstraf duurder wordt dan een normale gevangenisstraf. Daarnaast gaat het wel om een mensenleven. Een mensenleven is niet in geld uit te drukken.Daarnaast vinden voorstanders dat misdadigers dood moeten zodat ze niet nog meer moorden kunnen plegen en weer op het slechte pad kunnen komen. De doodstraf zou de enige manier zijn om moordenaars en dergelijke definitief uit te schakelen. Dat mag natuurlijk niet. Volgens het internationaal recht mag je niet straffen voor misdaden die nog niet gepleegd zijn. Iemand doden omdat hij later misschien weer een ernstig misdrijf kan plegen, is dus in strijd met de internationale normen.Tenslotte is het moeilijk om een grens te leggen. Wanneer moet iemand tot de doodstraf veroordeeld worden en wanneer niet. In sommige landen, vooral vroeger, werden mensen al veroordeeld tot de doodstraf wanneer ze een klein misdrijf hadden gepleegd. Die grens is dus moeilijk te trekken.

Ik kan dus tot de conclusie komen dat de doodstraf zo snel mogelijk moet worden afgeschaft in de landen war dit nog geld, en dat de landen die de doodstraf niet meer hebben er goed aan hebben gedaan. De doodstraf overtreedt de mensenrechten en is onherroepelijk. Daarnaast is het niet waar dat de doodstraf mensen afschrikt. Ook het feit dat de doodstraf veel goedkoper is dan levenslange gevangenisstraf is niet waar. Tenslotte is het moeilijk om een grens te trekken van wanneer iemand veroordeeld moet worden tot de doodstraf en wanneer niet.

Kortom, de doodstraf moet uit heel de wereld verbannen worden!


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Hallo, ik wilde alleen even zeggen dat ik erg veel aan dit verslag heb gehad. Ik vind betogen schrijven erg moeilijk. Vandaar dat ik u/je even wilde bedanken!
gr Kesha

15 jaar geleden

J.

J.

hey kesha, ik vind betogen schrijven ook heel moeilijk. hebben we toch wat gemeen :)

3 jaar geleden

J.

J.

hey, hil goet gedaan

3 jaar geleden