Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Tatoeages & Piercings

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 923 woorden
  • 31 januari 2006
  • 147 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 147 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Tatoeages en Piercings

Een ring door je wenkbrauw? Een dolfijn op je schouder? Iedere keer is er weer iets nieuws en iedere keer is er wel weer wat anders. Je word er mee dood gegooid en het wordt je ook aantrekkelijk gemaakt. Voornamelijk jongeren zijn hier gevoelig voor. Het wordt hun gepresenteerd als een versiering van het hun lichaam. Ze zien het dan ook zeker wel zitten. Maar wordt er dan eigenlijk geen misbruik gemaakt van de gevoeligheid en onzekerheid van jongeren? Kan dit eigenlijk zomaar?

Veel mensen hebben er een of je ziet het wel op tv. Ik heb het dan over een tatoeage of piercing. Het wordt in de media vaak afgebeeld als iets dat stoer is. Je maakt er een statement mee. Gaaf! Denken veel jongeren dan, maar hebben ze wel enig idee waar ze het over hebben? Er wordt vaak heel luchtig gedacht over het laten zetten van een tatoeage of het nemen van een piercing. Ze denken even 100 euro betalen en je hebt zo'n ding. Wat veel jongeren helaas niet weten is dat er veel meer bij komt kijken.

Stel, je wilt een tatoeage laten zetten. Dan moet je eerst goed bedenken of wel heel zeker weet of je je leven met een plaatje op je lijf wilt rondlopen. Als je daar dan eenmaal uitbent moet je nog beslissen waar je hem hebben wilt, en wat voor iets het moet worden. Als je dat weet, is het tijd voor een lange oriëntatieperiode. Stap dus niet meteen de eerste beste tatoeage/piercingzaak binnen. Voor je het weet kom je er met een ontstoken been, arm, oor of lip uit. Er zijn namelijk zeer veel onhygiënische zaken actief. Veel mensen denken dat het een mooie bijverdienste is om een tatooshop te hebben, maar zelf weten ze niet goed hoe ze hygienisch bezig zijn.
Een ander probleem bij het zetten van een tatoeage of piercing is dat zo'n versiering zo permanent is. Je zit er eigenlijk je hele leven aan vast. Veel jongeren denken dan ook dat het wel vet is om iets te laten zetten of piercen. Of ze er over 20 of 30 jaar nog zo over denken, denken ze liever niet aan. Alhoewel een tatoeage is (meestal) weg te halen valt blijft het een hele dure behandeling door middel van laserapparatuur en dat verschrikkelijk veel pijn doet. Veel meer dan het tatoeren zelf. Ook wordt zo'n behandeling meestal niet vergoed door de verzekering. Een piercing kun je er ook nog wel uithalen, maar wil je dan de rest van je leven met een gat in je hoofd ronlopen? Nee, dat ziet er nou niet bepaald smakelijk uit.
Dan is er nog de onveiligheid van de materialen zelf. Vaak worden zeer giftige stoffen gebruikt om in het lichaam te stoppen, zoals bij piercings of op het lichaam te 'branden', bij tatoeages. 18 Procent van alle kleurstoffen die gebruikt worden bij tatoeages is microbiologisch besmet. Dat wil zeggen dat er stoffen in zitten waar jij ziek van kunt worden en een heel lelijk plaatje op je arm kunt krijgen, omdat de inkt uitloopt.
Wat er ook vaak vergeten wordt is dat prijzen voor tatoeages en piercings vaak hoog op lopen. Honderd euro voor een kleine tatoeage (5x5) is een normale prijs, als het veilig gebeurd. De prijzen verschillen ook per studio. Bij de ene wordt er 100 euro gevraagd en bij de ander 300, varrierend hoe groot of ingewikkeld je plaatje is. Het is op zich wel goed als je een redelijke prijs betaald dat je dan ook zeker weet dat je gel in veilige apparatuur wordt gestoken. Bovendien weerhoudt het mensen ervan om meteen een hele berg tatoeages te nemen, omdat het ontzettend veel geld kost en veel mensen hebben dit niet zo snel bij de hand.
Waar jongeren vaak ook niet aan denken is wat voor rol je piercing of tatoeage in de toekomst kan spelen. Je kunt je voorstellen dat als je straks een goede opleiding hebt gehad je een goede baan wilt. Als je dan op je sollicitatie aan komt zetten met duidelijk zichtbare piercings en tatoeages kun je er vanuit gaan dat je niet wordt aangenomen. Zeker niet als je een reprensentatieve functie moet bekleden.
In Amerika is het al veel het geval, maar in Nederland komt het ook voor. Leden van een bende die hun bendenaam laten tatoeren. Je zal hem altijd gedeeltelijk blijven zien ookal laat je het weglaseren. Je zal hier dan altijd op aangekeken worden dat je ooit lid bent geweest van een bende. Iedereen zal je hier op aankijken en je sociale leven zal er op achteruit gaan.


Vaak komt het voor dat jongeren te snel kiezen voor een tatoeage of piercing, en dat zij er later spijt van hebben. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt wat voor rol het speelt in de media, films en artiesten. Zij laten expressief zien dat het dragen van een piercing of tatoeage stoer is en een statement. Je hoort er niet bij als je geen tatoo of piercing hebt. Jongeren nemen dit over.
Ze nemen overhaaste beslissingen en gaan naar een goedkope zaak om het te laten zetten. Deze zaken zijn hygienisch onverantwoord.
Als de veiligheid en hygiëne niet verbeteren, vind ik dat het nemen van een piercing of tatoeage tè gevaarlijk is. Een goede oplossing zou zijn om de leeftijdgrens te verhogen. Toestemming van je ouders zou niet meer mogen gelden. Tattoo's en piercings alleen vanaf 18 jaar. Dan ben je oud en wijs genoeg om die keuze voor jezelf te maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

spreekbeurt
:)

10 jaar geleden

A.

A.

boeit niemand

5 jaar geleden

L.

L.

Waar worden er bij piercings giftige stoffen in het lichaam gestoken?

4 jaar geleden