Taida Pasic

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 2460 woorden
  • 7 juni 2006
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Wij houden ons betoog over de rechtzaak van Taida Pasic. Onze vraagstelling is:

Is het terecht dat Taïda Pasic door Verdonk het land wordt uitgezet?
Wij zijn van mening dat Taïda Nederland zo snel mogelijk moet verlaten.
Als je de laatste maanden een beetje het nieuws gevolgd hebt weet je wel wie Taïda is. Je ziet haar de laatste tijd voornamelijk veel in het nieuws en in de kranten. Maar toch, zullen we het verhaal in grote lijnen even schetsen.
Taida Pasic werd geboren in Pristina, Kosovo. Zij is afgelopen maandag op 10 april 19 geworden.
3 seconden pauze.
Zeven jaar geleden vluchtte Taïda samen met haar ouders en twee jongere zusjes naar Nederland. Kosovo was voor hun als Slavische moslims, te gevaarlijk geworden. Het conflict tussen de Albanezen en de Serviërs was zo uit de hand gelopen dat de NAVO in maart 1999 ingreep. 77 dagen lang bombardeerden zij Servische doelen in heel Kosovo. Zowel in Joegoslavië als in Kosovo behoorde het gezin tot een gediscrimineerde minderheid. En dus omdat het niet veilig was, en omdat ze geen kelder hadden, woonden de familie Pasic vanaf die tijd in de kelder van een oom. Taïda was toen 11 jaar. Overdag, als er geen bommen vielen, sloopten ze terug naar hun eigen huis. De straten waar Taïda altijd speelde waren onherkenbaar geworden, ze waren totaal verwoest en overal lagen lijken.
3 seconden pauze.
Elke dag vertelden Servische vrienden Taïda’s ouders dat de kans steeds groter werd dat ook zij vermoord zouden kunnen worden omdat Milosovic begon met het zogenaamde etnisch en religieus zuiveren. Hier zouden zij dus ook slachtoffer van worden. Na 3 weken ondergedoken te hebben gezeten, besloot Taïda’s vader dat het tijd was om te vluchten. Het enige dat ze meenamen was wat kleding en fotoalbums. Taïda’s opa bracht haar moeder, zusjes en Taïda zelf over de grens naar Bosnië. Daar logeerden ze zolang bij een oudtante. De vader van Taïda bleef achter in Kosovo. Omdat hij was opgeroepen voor het Servische leger, mocht hij niet de grens over. Een paar maanden later kreeg hij de kans om zich bij zijn familie te voegen. Maar omdat ze niet voor altijd ondergedoken konden blijven zocht Taïda’s vader contact met mensensmokkelaars. Hij betaalde ze en niet veel later brachten zij de familie Pasic in een auto naar Nederland. Ik citeer Taïda over deze gebeurtenis: “Omdat ik zo jong was, stond ik daar niet bij stil maar we waren waarschijnlijk met valse paspoorten Nederland binnen gekomen.” De smokkelaars brachten de familie naar een aanmeldcentrum voor asielzoekers en gingen er daarna weer vandoor. Via het aanmeldcentrum kwamen de familie in een opvangcentrum in Eindhoven terecht.
3 seconden pauze.
Van daaruit werden ze gebracht naar een asielzoekers centrum in Rhenen. De ruimte waar ze verbleven was verwaarloosd en moest gedeeld worden met nog een gezin. Taïda’s zusjes mochten naar de plaatselijke basisschool. Taïda was toen net 12 geworden dus mocht ze naar de middelbare school. Omdat ze de taal niet sprak werd ze in een internationale klas geplaatst. De familie Pasic heeft ruim 2 jaar in Rhenen gewoond. Totdat ze vier jaar geleden wéér werden getransporteerd. Deze keer kwamen ze in een asielzoekerscentrum in Winterswijk terecht. Daar kregen ze een mooiere kamer. Op school ging het ook goed, Taïda werd in 3 VWO geplaatst. Alles ging goed totdat ze in juni 2004 te horen kregen dat de rechtbank besloten had om de familie uit Nederland te zetten.
3 seconden pauze.
De situatie in Kosovo was onveilig, maar in Servië konden ze wel veilig leven volgens de Immigratie-en Naturalisatiedienst. Dus zagen ze geen reden voor de familie om in Nederland te blijven. Het gezin moest zich wekelijks melden, maar kregen verder geen bericht. Taïda en haar zusjes bleven gewoon naar school gaan en alles bleef bij het oude. Totdat ze in januari 2005 te horen kregen dat ze nu toch écht wegmoesten. Taïda zat toen inmiddels in 5 VWO, en keek uit naar de diploma uitreiking. De schoolleiding zocht contact met de vreemdelingenpolitie. En met deze instanties werd afgesproken dat als wij vrijwillig weg zouden gaan dat Taïda na een maand terug mocht keren om haar VWO opleiding af te maken. Voorwaarde was wel dat ze dan bij iemand zou kunnen logeren en dat de school haar opleiding zou betalen. Via de conrector kwam Taïda in contact met de familie Meulenkamp. Hun jongste dochter zat ook op scholengemeenschap De Driemark. Zij wilden Taïda graag helpen en boden zich aan als gastgezin.
3 seconden pauze.
Taïda werd dus ruim een jaar geleden op het vliegtuig naar Joegoslavië gezet. Van de Nederlandse staat kregen ze 6800 euro mee, dat is het bedrag dat elk gezin krijgt dat uitgezet wordt.
Maar omdat de situatie in Joegoslavië onveilig was vertrok het gezin meteen naar hun tante in Bosnië. Taïda ging niet naar school in Bosnië omdat ze dacht dat ze toch weer in Nederland naar school zou kunnen. Uiteindelijk kon Taïda na 4 maanden naar Nederland terugkeren.
In die tussentijd had De Driehoek Taïda’s schoolboeken gestuurd en deed ze thuis studeren ter ondersteuning hield ze contact met school via internet. Op Taïda’s 18e verjaardag kreeg ze te horen dat de machtiging-tot-voorlopig-verblijf, die Taïda gastgezin vlak voor haar vertrek hadden ingediend, tot tweemaal toe was afgewezen. De redenen voor deze afwijzingen waren; omdat in Kosovo een "gelijkwaardige opleiding" zou zijn en omdat Taïda niet aan kon tonen dat een VWO-diploma zou bijdragen aan de ontwikkeling van haar land van herkomst”. Daarna kreeg ze te horen dat verdere procedures onmogelijk waren. Ondertussen nam Taïda’s gastgezin contact op met de Immigratie- en Naturalisatiedienst en kregen te horen dat de beslissing ook niet postief zou uit vallen als Taïda persoonlijk die aanvraag zou indienen. Met andere woorden: Taïda mocht Nederland niet meer in.
3 seconden pauze.
De vreemdelingen politie had dus eigenlijk gelogen. Taïda’s pleegouders en ouders namen telefonisch contact op met elkaar om te kijken welke mogelijkheden er waren om haar toch naar Nederland te krijgen. Maar om over te kunnen van 5 VWO naar 6 VWO moest Taïda een aantal overgangstoetsen maken. Met het laatste geld dat de familie Pasic bezat hebben ze een toeristenvisum voor haar geregeld. Deze was niet legaal. Met het gekochte FRANSE toeristenvisum kwam Taïda vorig jaar opnieuw naar Nederland. Ze logeerde een tijdje bij haar gastgezin en haalde alle overgangstoetsen. Haar gastouders vroegen in die tijd opnieuw een machtiging-tot-verlopig-verblijf aan. Maar ook deze werd afgewezen. Na deze toetsen verbleef Taïda enige maanden bij familie in Frankrijk omdat het toeristenvisum bijna zou verlopen in Nederland.
3 seconden pauze.
Daarna kwam ze eind november terug naar Nederland om een nieuwe toelatingsprocedure te starten, zij kon dit nu wel doen omdat ze inmiddels meerderjarig was geworden. In de gemeente Haarlem kreeg zij toen een stempel in haar paspoort waarmee ze, in afwachting van een definitieve beslissing, overal in Nederland mocht wonen en studeren.
In Nederland werd zij opgevangen door haar pleegvader Harry Meulenkamp en scholengemeenschap “De Driemark” in Winterswijk te Gelderland, beloofde alle schoolkosten te betalen zoals schoolgeld, boeken etc. Toen Taida naar Nederland kwam sprak ze geen woord Nederlands. Toch zit ze nu in 6 vwo en haalt ze goede cijfers. Na het VWO wilde ze internationaal recht gaan studeren.
3 seconden pauze.
Maar het hele media circus begon op maandag 6 februari. Dit was de dag dat Taida Pasic, laatstejaars vwo-leerlinge, uit de klas van haar middelbare school gehaald werd. Er werd haar verteld dat zij zich binnen een uur bij de politie moest melden. De politie vertelde haar dat het alleen om een handtekening zou gaan. Braaf vertrok Taïda onder politie begeleiding naar het bureau waar ze bijna direct afgevoerd werd naar de gevangenis en vanuit daar werd ze verplaatst naar het uitzettingscentrum bij Rotterdam Airport. Volgens de politie was Taïda illegaal in Nederland en zou ze daarom terug naar Kosovo moeten, maar voor zover Taida zelf wist was ze hier legaal.
3 seconden pauze.
Eenmaal op het politie bureau aangekomen werd Taïda bijna direct verhoord, alsof ze een crimineel was. Ze kreeg geen glaasje water en ook geen advocaat. Volgens de politie is Taïda hier illegaal. Maar dat was volgens Taida niet waar. Ze had namelijk een stempel in haar paspoort en een gastgezin, alles liep volgens de regels, dacht ze. Maar toch werd Taïda in de gevangenis gestopt.
Taida mocht daar maar één keer per week bezoek krijgen, maximaal drie mensen en niet langer dan een uur. De bezoektijd wordt geklokt en de bezoekers werden gefouilleerd. Taïda vertelde aan de telefoon aan een vriendin dat ze slaapt onder een papieren deken dat heel erg stinkt en dat ze elk uur wakker gemaakt werd omdat de bewaking bang was dat ze zelfmoord zou plegen. Steeds hoopte ze dat ze haar zouden wekken om te vertellen dat het een vergissing was en dat ze terug mag naar haar pleeggezin. Dit is niet gebeurd…
3 seconden pauze.
Een paar dagen later zag Taïda op televisie een protest actie van klasgenoten. Ze lieten zichzelf omstebeurt een uur opsluiten in een kooi. Met deze actie probeerden ze aandacht rond Taïda’s zaak te krijgen. 2 weken later werd Taïda vrijgelaten door de rechtbank. Een dag later ontving Taïda het bericht dat ze nu wél in Nederland mocht blijven. Voorlopig mocht ze dus legaal in Nederland blijven. Taïda pakte de draad op. Maar daarna kreeg ze te horen dat ze over 28 dagen uitgezet zou worden. Volgens minister Verdonk kan Taïda zonder problemen het VWO afronden in Kosovo. Taïda wilde niet naar Kosovo omdat ze van allerlei kanten hoorde dat het nog onveilig was daar voor Slavische-Moslims en dat mensen die ooit vandaan zijn gevlucht niet meer welkom zijn. Daarom zitten haar ouders nu ook in Bosnië, voor de veiligheid.
Taïda wordt door de media "Kosovaars" noemt, waarmee de indruk wordt gewekt alsof het om een Kosovo-Albanees gezin gaat. Dit is dus niet correct. Want de familie Pasic is een gezin van Bosnische afkomst.
3 seconden pauze.
Het verhaal van Taïda is heel mensenlijk en iedereen met een hart zou zeggen: “laat dat meisje toch blijven”. Maar waar leggen we de grens voor de toelating van vluchtelingen? Belangrijker nog, hoe menselijk is het om die grens te verleggen voor mensen die huilend de media opzoeken, (want Taïda is in het nieuws gekomen door een actie van klasgenoten) en dat terwijl de brave mensen die wél die grens respecteerden, al lang zonder examen thuis zitten?
3 seconden pauze.
In iedergeval, Taïda Pasic mag van de Inspectie van het Onderwijs examen doen op de Nederlandse ambassade in Sarajevo. Dat staat in een brief van de inspectie naar de school van Taïda. Ze moet 28 maart het land verlaten hebben maar kan daardoor niet in Nederland haar examen doen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt welwillend tegenover het afleggen van het examen in Sarajevo te staan. “Als alle papieren in orde zijn, dan zullen wij het examen mogelijk maken'', zegt een woordvoerster. Volgens de inspectie voldoet Taïda aan de eisen om in het buitenland haar examen af te mogen leggen. Zo is het aannemelijk gemaakt dat zij het examen niet in Nederland zal doen omdat de examenlocatie in Sarajevo geschikt is.
3 seconden pauze.
Toch houd Taïda voet bij stuk en wil haar examen in Nederland maken omdat ze bijna klaar is. En in Sarajevo zou ze gedeeltelijk de opleiding opnieuw moeten doen.
In de rechtszaal heeft Taida ook gesproken. Ze zei: “Als Nederland mij niet wil hebben, dan vind ik dat ik die vier maanden voor mijn examen nog wel verdiend heb.” Taida wil dus in ieder geval gewoon haar school afmaken. Als ze wel teruggestuurd wordt moet ze naar Kosovo, in Servië, waar ze vandaan komt.
3 seconden pauze.
Taida kan hoe dan ook rekenen op de nodige steun uit haar woonplaats Winterswijk. Er werden 20.000 handtekeningen opgehaald waarin minister Verdonk wordt gevraagd de uitzetting van de 19-jarige scholiere uit te stellen totdat ze haar diploma heeft gehaald in Nederland. Ook werd er een openlucht-les georganiseerd voor Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
3 seconden pauze.
Het gevolg van Taïda’s dreigende uitzetting is dat de initiatiefnemer van de petitie-website ‘Teken voor Taïda’ enkele tientallen huwelijksaanzoeken voor de Kosovaarse binnen heeft gekregen.
Het zijn niet alleen schijnhuwelijken die voorgesteld worden. Diverse bezoekers hebben Taïda inmiddels digitaal hun echte liefde verklaard. Met de hoop om Taïda in Nederland te houden. Op de site zijn tot nu toe bijna 75.000 steunbetuigen binnengekomen, een aantal dat geen invloed heeft op de beslissing van Verdonk. Maar hoe dan ook hieruit blijkt wel hoe emotioneel betrokken sommige Nederlanders bij deze zaak zijn geraakt.
3 seconden pauze.

En dan nu terug naar onze vraagstelling: Is het terecht dat Taïda Pasic door Verdonk het land wordt uitgezet?

Wij vinden van wel.
Het verhaal is eigenlijk heel simpel. Een meisje komt samen met haar ouders in Nederland, daarna gaat ze samen met ouders uít Nederland. In beide gevallen op vrijwillige basis. De ouders hebben toegestemd met het feit dat zij uit Nederland moeten vertrekken, geen vuiltje aan de lucht.
Maar wat gebeurt er? Het meisje komt terug naar Nederland, op basis van een Frans toeristenvisum, wat maar 15 dagen geldig is. Vervolgens kijkt mevrouw Verdonk in haar boekje, zegt: "Hey! Dat is tegen de regels die ik heb verzonnen!" en past netjes haar regeltjes toe.
En weet je? Dat kun je haar niet kwalijk nemen. Zoals ze zelf zegt: er zijn veel schrijnender gevallen dan het meisje Taïda te noemen. Sowieso is Taïda’s verhaal alleen al te vertellen in 26.000 andere versies.
3 seconden pauze.
Zevenhonderd van die gevallen zijn bekeken en krijgen een 'speciale behandeling'. Maar ach, teerhartig als wij zijn, gunnen wij Taïda haar VWO-diploma. Ze is in principe netjes ingeburgerd, spreekt de taal, en hoeft nog maar een paar maandjes naar school. Wat maakt dat nou uit? En daar ligt het probleem. We hebben regels, maar we hebben óók gevoel. En dat gevoel en die regels liggen vaak ver uit elkaar. Waar trekt men de grens? Moet Verdonk eenmaal toegeven en zo het risico lopen op een beleid wat gebaseerd is op "ach, wat zielig?" Of moet zij voet bij stuk houden, zodat Nederland haar uitkotst, maar ze wel eindelijk een beleid kan voeren wat al veel eerder gevoerd had moeten worden? Wij vinden van wel. Als je de ene vluchteling wel in Nederland houd en de ander niet. Zo schep je verwarring. En ontstaat er een: waarom zij wel en ik niet? Cultuur. Dit moeten we proberen te voorkomen. Daarom vinden wij dat Taïda Pasic weg moet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.