Taakstraffen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 706 woorden
  • 12 januari 2003
  • 91 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
91 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Taakstraffen, het beste voor iedereen?

De reclassering is begonnen met het ten uitvoer brengen van de taakstraffen die de drie topmannen van het Van der Valk-concern in de geruchtmakende fraudezaak zijn opgelegd.

Al heel lang zijn er mensen die zich niet aan de regels en normen houden die we met elkaar in onze maatschappij hebben afgesproken. Die mensen worden daarvoor gestraft. De meningen over hoe iemand gestraft moet worden, lopen ver uiteen. Sommigen vinden dat een gevangenisstraf de enige goede straf is, anderen zijn van mening dat een alternatieve straf veel meer effect heeft. Sinds 1981 bestaat in Nederland de mogelijkheid om een taakstraf uit te voeren. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste gingen mensen twijfelen aan het positieve effect van gevangenisstraffen. In de tweede plaats speelde het grote cellentekort ook een grote rol. Een taakstraf bestaat uit een werkstraf, een leerstraf of een combinatie van beide. In plaats van opgesloten te worden, kan de gestrafte iets goed maken tegenover de maatschappij en daardoor iets leren. Het doel hiervan is strafvermindering.

Maar zijn taakstraffen effectief? Dat is de vraag die veel mensen stellen. Worden de mensen genoeg gestraft en wordt de kans op recidive niet groter? Er zijn voordelen en nadelen aan alternatieve straffen, maar welke wegen het zwaarst. Wat mij betreft zijn dat de voordelen.

Taakstraffen zijn een goed alternatief voor gevangenisstraffen. De celcapaciteit wordt minder groot. De mensen die echt een zwaar misdrijf hebben begaan, kunnen dan meteen in een cel worden opgeborgen en hoeven niet te wachten tot er ergens een cel vrij is.

Een taakstraf kent niet de negatieve kanten van een verblijf in de gevangenis. De veroordeelde wordt niet uit zijn sociale omgeving weggehaald en hij kan de taakstraf in zijn vrije tijd uitvoeren. Hij hoeft dus niet een eventuele betaalde baan op te zeggen. Ook voor werklozen is een taakstraf gunstig. Ze leren het ritme van een baan kennen, waardoor ze na hun straf beter een baan kunnen vinden.

Taakstraffen hebben een maatschappelijk nut. De delinquenten moeten wat terug doen voor de maatschappij die ze hebben geschaad. Werk dat anders blijft liggen of veel gemeenschapsgeld kost, wordt nu door taakstraffen uitgevoerd. Uit onderzoek is gebleken dat taakstraffen ook effectiever zijn. Mensen vervallen na een taakstraf minder snel in crimineel gedrag. Dit komt doordat de straf te maken heeft met de inhoud van het misdrijf.

Na een taakstraf hebben de delinquenten ook betere kansen op een succesvolle terugkeer in de maatschappij. Tijdens het verrichten van een taakstraf wordt namelijk een goede sociale omgang en discipline vereist. Hierbij zullen jongeren moeten voldoen aan strenge eisen, regels en voorwaarden. De taakstraffen zijn ook sneller uitvoerbaar, er is geen wachtlijst. Dit wordt het zogenaamd lik-op-stuk-beleid genoemd, dat vooral wordt uitgevoerd door de HALT (Het ALTernatief). Helaas heeft dit voordeel alleen betrekking op jongeren van 2 tot 18 jaar die voor de eerste keer in aanraking komen met Justitie.
Nog een voordeel van een taakstraf is dat er minder kans is op ‘criminele besmetting’ dan in een strafinrichting.

Een nadeel van taakstraffen is dat mensen die een misdrijf plegen, weten dat ze waarschijnlijk toch geen gevangenisstraf krijgen. Dus zullen ze minder snel nadenken bij een klein misdrijf, ze worden er toch niet hard voor gestraft. Maar de voordelen van taakstraffen wegen een stuk zwaarder dan dit ene nadeel. Het is voor de maatschappij een stuk gemakkelijker en ook goedkoper. Het geld dat hierdoor bespaard wordt, kan weer gebruikt worden voor andere doeleinden.

Ik vind taakstraffen een goed alternatief voor gevangenisstraffen. Mensen die een klein misdrijf hebben begaan, hoeven niet meteen de bak in. Die mensen weten dat ze fout zaten en kunnen met een taakstraf hun fout weer goed maken. Ik vind het een goede oplossing. Er moet wel goed nagedacht worden over wanneer iemand nou wel een gevangenisstraf verdient en wanneer niet. Het zou toch erg zijn wanneer iemand die een ander doodt of op een andere manier ernstig letsel toebrengt, met een taakstraf wordt bestraft. Ik vind dat taakstraffen alleen voor kleinere delicten van toepassing moeten zijn. Maar er zijn zoveel voordelen ten opzichte van de maatschappij, dat taakstraffen invoeren als een goede zet beschouwd kan worden!

Bronvermelding:
www.minjust.nl (Site van het ministerie van justitie)
www.halt.nl (Site van bureau Halt)
Telegraaf 15 oktober 1996

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.