Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Straffen in Nederland

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 436 woorden
  • 23 juni 2003
  • 88 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
88 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Naar mijn mening mogen de straffen in Nederland in bepaalde gevallen wel zwaarder zijn. In het Wetboek van Strafrecht Art. 300 nr. 3 staat bijvoorbeeld: ‘Mishandeling gepleegd met voorbedachten rade en de dood ten gevolge heeft, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of een geldboete van de vijfde categorie.’ In dát soort gevallen vind ik dat de straffen best hoger mogen. Naar 20 jaar gevangenisstraf bijvoorbeeld, we hebben het hier wel over zinloos geweld met de dood ten gevolg. Zoals bijvoorbeeld de zaak ‘het meisje van Nulde’. Wanda Rikkers kreeg maar 8 jaar gevangenisstraf en Mike J. 12 jaar gevangenisstraf. Er zijn videobeelden waarop Mike vertelt over het in stukken zagen van het lichaam van Rowena, tot in de meest gruwelijke details. Het lichaam moest immers onherkenbaar worden verminkt. Maar omdat de gevonden lichaamsdelen te lang in het water hebben gelegen, kon justitie niks bewijzen. Mike heeft toegegeven Rowena regelmatig zwaar te hebben mishandeld, maar dat het niet zijn bedoeling was haar te doden. De dood van Rowena kwam echter wel door de mishandelingen. Mike en Wanda zijn vervolgens alleen veroordeeld voor het verbergen van het lichaam en het af en toe opsluiten van Rowena in een hondenhok. Ik vind dat Mike en Wanda een veel hogere straf hadden moeten krijgen, in elk geval 20 jaar. In landen zoals Amerika zijn de straffen veel hoger, daar heb je zelfs de doodstraf als je een moord hebt gepleegd. Ik vind niet dat er in Nederland meteen de doodstraf moet komen, maar ik vind de meeste straffen wel te laag. Je hebt hier alleen maar gevangenisstraf en als je je goed gedraagt, heb je kans dat je ook nog eerder vrij komt. In onze gevangenissen kun je je eigen radio meenemen en je kunt er een tv huren. In sommige inrichtingen mogen de gevangenen zelfs hun eigen eten klaarmaken. Als mensen een moord of iets anders ergs hebben begaan, dan vind ik een cel met tv en radio te goed voor ze. Ze moeten boeten voor hun fout, en dan verdienen ze geen ‘luxe’ cel met tv en radio. Sommige straffen vind ik ook weer te zwaar in Nederland, als je bijvoorbeeld met oud & nieuw 4 lawinevuurpijlen in je bezit hebt, moet je 2 weken de cel in. Dat vind ik eerlijk gezegd nergens op slaan, net zoals een paar jongetjes die te vroeg vuurwerk afstaken en vervolgens een paar uur de cel in moesten. Dat is dan wel geen ‘echte’ straf, maar het is een voorbeeld ervan. Ik wil mijn betoog afsluiten met het advies om de straffen in Nederland opnieuw te beoordelen en een eerlijkere strafmaat te gaan toepassen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.