Sport verplicht op scholen

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 794 woorden
  • 15 maart 2007
  • 525 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 525 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Fitheid mogelijk gemaakt door de overheid!

Jaarlijks sterven er ongeveer 8000 mensen aan hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door vet eten en te weinig beweging. Tegenwoordig hangen kinderen de hele dag voor de computer of de televisie. Sporten hoort niet meer bij het dagelijks leven, net zo min als gezond eten. De kans op hart- en vaatziekten wordt op deze manier alleen maar groter. School is vaak de enige plaats waar kinderen nog een paar uurtjes per week bewegen. School is dus een goede plaats om wat te doen tegen hart- en vaatziekten. Waarom wordt hier dan geen gebruik van gemaakt? Het zou kunnen door sport op school verplicht te stellen!

Iedereen weet dat sporten erg gezond is voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat je niet te dik wordt en het geeft je een goede conditie. Maar wat veel mensen vaak niet weten is dat sport ook goed is voor je geestelijke gezondheid. Tijdens het sporten heb je geen last van stress en je vergeet de problemen om je heen. Sport kan dus erg ontspannend zijn. Voor kinderen zou het een goede manier zijn om wat rust in hun hoofd te krijgen tussen de lessen door. Na een uurtje gym kunnen de kinderen vaak weer fris aan hun huiswerk beginnen. Zonder ontspanning worden de kinderen vaak lui en hebben ze geen zin meer in de lessen. Er wordt dan ook weinig in de lessen gedaan. Een uurtje sport kan dit voorkomen.

1 op de 7 kinderen in Nederland is te dik. Overgewicht kan erg slecht zijn voor je gezondheid. Het kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Ook is uit onderzoek gebleken dat dikke kinderen vaak dikke volwassenen worden. Overgewicht moet dus bestreden worden vanaf een jonge leeftijd. Een goede manier om overgewicht tegen te gaan is het voedingspatroon van kinderen te wijzigen. Veel kinderen eten te veel suiker of vet. Maar dit is een doel wat moeilijk te bereiken is. Je zou het gezonde eten in de kantine goedkoper kunnen maken en het ongezonde eten duurder, maar je kunt kinderen niet verplichten om gezond te eten.
Een andere manier om overgewicht tegen te gaan is meer bewegen. Dat wordt tegenwoordig erg weinig gedaan. De computer en de televisie zijn het voornaamste tijdverdrijf van veel kinderen. Sport is niet populair meer. Als sport op scholen verplicht wordt gesteld, moeten kinderen wel bewegen. Het overgewicht zal dan afnemen. En als kinderen die nog nooit gesport hebben op school in aanraking komen met sport kunnen ze het leuk gaan vinden. De kans is dan groot dat ze ook na school bij een sportvereniging gaan sporten. Gym op school is dus ook functioneel voor het leren kennen van verschillende sporten.
Alles is tegenwoordig duur. Ook een abonnement op een sportvereniging. Sommige gezinnen hebben dat geld niet en dat betekend dat de kinderen geen mogelijkheid hebben om te sporten. Als sport op scholen verplicht wordt, krijgen ook deze kinderen een kans om leuke teamsporten zoals voetbal, handbal en hockey te spelen zonder dat hun ouders daar extra voor moeten betalen.
Tijdens het sporten kan leer je je klasgenootjes beter kennen. Bij turnen is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat je vertrouwd op je klasgenoten. In teamsporten is het belangrijk dat je goed samenwerkt. Dit kan positieve effecten hebben in de lessen. Samen werken aan bijvoorbeeld werkstukken zal beter gaan. Ook leren kinderen elkaar goed kennen tijdens het sporten. Verlegen kinderen worden losser waardoor ze gemakkelijker contact kunnen leggen met hun klasgenootjes.
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het verplicht stellen van sport. Kinderen kunnen tijdens de gymlessen blessures oplopen. Dit is natuurlijk erg vervelend. Maar ook dit kan voor een groot deel voorkomen worden door goede begeleiding bij het sporten. Na een warming-up is de kans op een blessure al een stuk kleiner. En natuurlijk kunnen blessures niet alleen tijdens de gymles voorkomen. Ook bij het naar huis fietsen is er kans op een ongeluk waarbij een kind gewond raakt. Door extra voorzorgmaatregelen te treffen bij het sporten, zoals een goede gymleraar, kunnen blessures voor een deel voorkomen worden. De kans op een ongeluk op straat zal dan even groot zijn als de kans op een blessure tijdens de gymles.

Sport is dus erg effectief. Het is goed voor je gezondheid, ontspanning en je sociale leven. Daarom vind ik dat kinderen op jonge leeftijd in contact moeten komen met sport. School is daar de aangewezen plek voor, omdat dat de enige plek is waar alle kinderen bij elkaar komen. Kinderen zullen erachter komen dat sport niet alleen gezond is maar ook heel leuk. Hopelijk zullen ze dan ook in hun vrije tijd gaan sporten. Ik hoop dus dat de overheid over niet al te lange tijd sport op alle scholen verplicht stelt. Dat zou gezonde aandacht voor bewegen kunnen geven!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Goei spul, zo'n betoog

7 jaar geleden

D.

D.

Nee, ik ben hier de acrobaat!

7 jaar geleden

V.

V.

Wat een koekebakkers joh...

7 jaar geleden

A.

A.

Wat zijn je bronnen? Ik moet zelf ook een betoog schrijven, maar ik moet aan de feiten de bron toevoegen. Weet jij nog waar de informatie vandaan hebt gehaald.

6 jaar geleden

M.

M.

ik heb het al gelezen en het is stom

4 jaar geleden