Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Sport

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 772 woorden
  • 7 februari 2002
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
51 keer beoordeeld

Hoofdonderwerp: Sport
Hoofdvraag: Wat vind ik van sport?
Hoofdgedachte: Sport is een noodzaak

Brainstorm:
- agressie afreageren
- Leren samen werken
- Goede prestaties leveren
- Gezondheid
- Conditie
- Topsport
- Wedstrijden
- Blessures
- Gevaarlijke sporten
- Persoonlijke contacten verbeteren door teamsport
- Sport voor gehandicapten
- Denksport

Selectie:
- agressie afreageren
- Leren samen werken
- Goede prestaties leveren
- Gezondheid

- Conditie
- Topsport
- Wedstrijden
- Blessures
- Gevaarlijke sporten
- Persoonlijke contacten verbeteren door teamsport
- Sport voor gehandicapten
- Denksport

Bronnen: Als bron heb ik bij “www.scholieren.com” gezocht naar documenten waarbij in de titel het woord sport voorkwam. Ik heb er een heleboel gevonden en daarvan het ik ook gedeeltes gebruikt.

Tekst doel: Overtuigen. (Het is dus een betogende tekst en ik wil mensen ervan overtuigen dat sport fantastisch is, vooral als je er intensief mee bezig bent).

Doelgroep: Jongeren

Invalshoek: Persoonlijk

Deelonderwerpen:

1. Teamsport
2. Individuele sport
3. Gezondheid
4. Gehandicapt zijn.
5. Topsport

Deelgedachtes:
1. –Je persoonlijke contacten verbeteren door teamsport
2. – Even van niemand last hebben
3. –Als je sport blijf je fit
4. – Sport is voor iedereen
5. –Topsport is een uitdaging

Sport is een noodzaak

Als je een zware dag op school of op je werk hebt gehad is het fijn om even niet te denken aan wat je allemaal nog moet doen, maar gewoon te gaan sporten. Je kunt dan je zorgen opzij zetten en je helemaal uitleven op de sport. Dat kan zijn op sport op topniveau zoals Rintje Ritsma en Gianni Romme dat doen, of gewoon even een uurtje per week skeeleren.

Je persoonlijke contacten verbeteren door teamsport

Door aan teamsport te doen kun je je persoonlijke contacten verbeteren. Door samen te sporten kun je vrienden maken, en als je veel vrienden hebt weet je hoe je ermee om moet gaan. Dat kun je later handig gebruiken in het bedrijfsleven. Een aantal voorbeelden van teamsporten zijn voetbal en volleybal. Hierbij is het heel belangrijk om goed samen te werken, want alleen red je het niet.

Even van niemand last hebben
Individuele sporten zoals schaatsen, skeeleren of hardlopen zijn uitstekend om even je agressie op af te reageren. Als je bijvoorbeeld gaat skeeleren heb je even van helemaal niemand last. Zelf doe ik dat ook altijd. Als ik boos ben op iemand ga ik niet schelden of slaan, maar dan reageer ik mijn agressie af op het skeeleren. Gewoon even naar het buitengebied een mooie asfalt weg opzoeken en daar ga je. Helemaal niemand meer die je vragen stelt, helemaal niemand meer aan wie je verantwoording af hoeft te leggen. Dat is echt fantastisch. Als je na een uur of een paar uur een beetje minder boos bent kun je wel weer naar huis gaan en meestal zijn de mensen waar je boos op was het dan wel weer vergeten.

Als je sport blijf je fit
Veel van de oudere mensen deden of doen nog steeds aan sport. Als je sport blijf je langer fit. Oude mensen die veel sporten kunnen vaak dingen nog zelf zoals een boodschap of de ramen zemen. Dat komt omdat als je veel beweegt je niet stijf wordt. Het is dus goed voor je gezondheid.
Door veel te sporten krijg je ook een betere conditie. Je bent dan minder snel moe en dat heeft natuurlijk heel veel voordelen. Als je bijvoorbeeld een heuveltje op moet fietsen ben je veel minder snel aan ’t zuchten al je een goede conditie hebt dat als je een minder goede conditie hebt.

Sport is voor iedereen
Bij sport zullen sommige mensen meteen aan topsport denken maar dat hoeft helemaal niet. Sport is er ook voor de mensen die wat minder talend hebben of mensen die om de een of andere reden gehandicapt zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld aangepaste sporten voor mensen met een handicap.

Topsport is een uitdaging
Het is fantastisch om bijvoorbeeld keihard met je schaatsen over het ijs te gaan of om met je volleybalteam wedstrijden te winnen. Topsport is zeer intensief en tijdrovend. Maar ondanks dat is het zeker de moeite waard. Ik heb zelf een tijd intensief getraind met schaatsen en skeeleren. Ik heb gemerkt dat je je ei er goed in kwijt kunt, je krijgt er conditie van en het is een fijn gevoel als je merkt dat je steeds beter wordt in je hobby. De meeste jongeren die aan sport doen en merken dat e er steeds beter in worden, gaan een keer een competitie spelen en als dat goed gaat daarna misschien wel een kampioenschap.

Het maakt niet uit of je nou veel hebt of weinig tijd hebt, of je nou jong of oud bent. Sport is een noodzakelijk, en of je nou 1 uurtje per week gaat tennissen of 6 keer per week intensief traint iedereen moet aan sport doen. Dus als je later fit en gezond wil blijven moet je vooral veel aan sporten.

REACTIES

M.

M.

hey .. ales goed?
je hebt wel een leuke verslag gemaakt over sport ben ik nu lekker aan et gebruiken voor mijn schrijfdossier .... tanx he .. doeiii

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.