Schooluniformen

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 724 woorden
  • 18 mei 2016
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Moet je dit jezelf eens voorstellen; het is maandagochtend, je staat op en daar ligt het al klaar op je stoel. Een donkerblauwe broek met een rode streep op de zijkant. Een rode blouse en een blauwe trui met een V-hals. Dit worden je kleren dan voor de hele week. Elke dag hetzelfde… een schooluniform.

Ik vind dat de schooluniformen niet moeten worden ingevoerd in de Nederlandse schoolsystemen. Maar waarom vind ik dat?

Over het invoeren van de schooluniformen worden de laatste tijd veel discussies gevoerd. Moeten ze juist wel of juist niet worden ingevoerd. Deze vraag werd weer actueel nadat de basisschool Bizzi Kids in Almere het schooluniform verplicht heeft gesteld voor de leerlingen. Daarvoor was The British school in Den Haag de enige school in Nederland die een schooluniform verplicht had gesteld. Het verenigd koninkrijk heeft een lange traditie met schooluniformen en bijna in alle britsen scholen worden er schooluniformen gedragen. Maar ik denk niet dat het een goed idee is om nu bij alle Nederlandse scholen het schooluniform in te voeren. Maar wat willen de kinderen zelf? Word daar ook nog over na gedacht?

Ik vind het zelf belangrijk dat je jezelf goed voelt bij de kleren die je draagt. Al zou je in een schooluniform moeten lopen waar je jezelf niet prettig invoelt. Dan moet je er alsnog jarenlang, vijf dagen per week, acht uur per dag in rondlopen. Kinderen moeten zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen uiten. Door het dragen van bepaalde kleding kun je goed laten zien wie je echt bent. Voor de school is het natuurlijk fijn om een eenheid te zijn. Maar wat vind iedereen belangrijker?

Ook kan ik me niet voorstellen dat de leerlingen de hele week in hetzelfde setje willen rondlopen. Naast een zomeruniform en een winteruniform heb je dan al twee setjes nodig van ieder. Maar wie gaat dat dan betalen, want na schooltijd neem ik aan dat de leerlingen niet in hun schooluniform willen blijven lopen. Dus dan heb je alsnog je eigen kleding erbij nodig.

Er zijn genoeg mensen die denken dat het invoeren van het schooluniform in het Nederlandse schoolsysteem, zal gaan helpen voor een betere maatschappij. En natuurlijk zal het wel iets helpen. Zoals de verschillen tussen arm en rijk zijn minder goed te merken. Want iedereen loopt er ten slotte hetzelfde bij. Dus daarover zal niet meer worden gediscrimineerd. Doordat iedereen gelijk is, zal er ook minder worden gepest op het gebied van kleding. Want natuurlijk niet iedereen loopt in de laatste mode. Maar pesten gaat veel verder dan alleen over de kleding. Iedereen is anders, dus de Pesters weten altijd wel iets te verzinnen. Zoals om het gewicht, lengte, puistjes of het land van afkomst. Maar het is zeker waar dat er minder zal worden gepest al zouden de schooluniformen worden ingevoerd. Want kleding is een groot onderdeel van het pesten.

In een aantal landen zoals Engeland, Azië, Afrika, Australië, Zuid-Amerika en landen in het Caribisch gebied is het dragen van de schooluniformen iets wat uit de geschiedenis is ontstaan. Maar ook binnen de Europese unie zijn er al een aantal scholen waar de kinderen een schooluniform dragen. Er wordt gezegd dat in deze landen de schooluniformen nergens problemen geven. Maar voor de leerlingen in die landen is het niet meer dan normaal, ze weten ook niet beter. In Nederland is dat een heel ander verhaal. Het is totaal iets anders om plots van normale kleding over te gaan in een schooluniform. Ook is er een onderzoek uitgevoerd in The Long Beach Unified School Districts in Amerika. Uit dit onderzoek kwamen zeer positieve uitkomsten. Zo werden er minder overtredingen, schorsingen, seksuele misdrijven en vandalisme geconstateerd op scholen met uniformen. Maar ik denk niet dat je dit goed kan vergelijken met de Nederlandse scholen.

Kortom, ik ben dus tegen het invoeren van de schooluniformen in het Nederlandse schoolsysteem. Er worden hier discussies over gevoerd, maar niet gevraagd naar de mening van de kinderen die het uiteindelijk moeten dragen. Het schooluniform heeft voor mij meer nadelen dan voordelen. Het zal de identiteit van de kinderen beschadigen en het zal uiteindelijk meer geld kosten dan alleen normale kleding. hiernaast blijven er altijd kinderen gepest worden. Ook al zorgen de schooluniformen in de andere landen niet voor problemen. Het schooluniform hoort niet thuis in Nederland.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.