Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen
Alle literatuurprijzen

Schooluniformen

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 502 woorden
  • 9 mei 2005
  • 112 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.1
  • 112 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Schooluniformen, de oplossing tegen de verrechtsing?

Jongeren voelen zich op school steeds meer bedreigd door bepaalde groeperingen die hun meningen uiten door het dragen van bepaalde kleding. Neem als voorbeeld de zogenaamde ‘Lonsdale-jongeren’ en ‘Karl Kani-jongeren’. Naast de discussie over voorschriften van scholen die deze kleding wil uitbannen steekt ook steeds vaker weer de discussie over het dragen van schooluniformen de kop op. Het invoeren van een schooluniform zou veel problemen kunnen oplossen. Is het dragen van deze verplichte schoolkleding echt de oplossing of zijn er ook nadelen?
Het is in ieder geval duidelijk dat het dragen van dezelfde kleding een zekere gelijkheid schept. Jongeren kunnen elkaar onderling niet meer beoordelen op het wel of niet dragen van merkkleding. Veel pesterijen zullen hierdoor dus stoppen. Die problemen worden dus opgelost.

Daarnaast is het dragen van schooluniformen ook erg praktisch. Je hoeft bijvoorbeeld ’s ochtends uren voor de kast te staan om te verzinnen wat je die dag weer eens aan moet trekken.
Een ander punt is herkenning. Door het dragen van een schooluniform worden leerlingen door elkaar herkent. Het brengt dus een soort eenheidsgevoel met zich mee. Op straat weet iedereen welk uniform bij welke school hoort.
Ten slotte geeft het ook een net beeld. De school zal geassocieerd worden met eenheid en gelijkheid en dat heeft weer een goede reputatie tot gevolg.
Een veel aangedragen nadeel van het dragen van schooluniformen is het schenden van vrijheid van levensovertuiging. Nu is op de meeste scholen het dragen van hoofddoekjes en keppeltjes niet verboden, maar door het invoeren van uniformen zouden schoolbesturen ook die kledingstukken kunnen verbieden.
Ten tweede willen veel jongeren hun eigen identiteit uitdragen en vaak doen ze dat door middel van verschillende kleding. Jeugdgroeperingen kenmerken zich door een bepaalde kledingstijl. Door het dragen van schooluniformen wordt het uitdragen van een bepaalde levensopvatting dus onmogelijk.
Daarnaast willen veel meisjes geen rokje als schooluniform dragen. In de meeste West- Europese landen dragen vrouwen broeken, wat ooit een teken van emancipatie was. Nu is iedereen daar zo aangewend dat meisjes het als een belemmering van hun vrijheid zien om een rokje onder hun uniform te gaan dragen.
Ten slotte is het aanschaffen van een schooluniform niet kosteloos. De kleding moet vaak apart aangeschaft worden. Vooral bij de jongere kinderen kost het wat meer, omdat zij snel uit kleding groeien. Ook door het langdurig dragen en veel wassen zal het schooluniform sneller slijten.

Tot nu toe is men in Nederland grotendeels van mening dat de nadelen van het dragen van een schooluniform zwaarder wegen dan de voordelen. Een erg belangrijk onderdeel van de maatschappij is vrijheid van meningsuiting en van geloofsovertuiging en men is toch van mening dat die rechten in gevaar kunnen komen als scholen het dragen van uniformen verplicht gaan stellen. Maar door de huidige verrechtsing in de samenleving en de veranderingen die dit met zich mee brengt zou er binnenkort wel eens verandering kunnen komen en zou men kunnen beginnen met verschillende experimenten op het gebied van het dragen van schooluniformen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Dit is geen betoog maar een beschouwing..

11 jaar geleden

E.

E.

het is een goed betoog en ik geef je groot gelijk.

10 jaar geleden

J.

J.

emiel je bent debiel dit "betoogje" is slecht en niet eens waardig om je tijd aan te verspillen, een afrader dus :) dit was terrorjaap doei :(

5 jaar geleden

M.

M.

he, volgende keer wat duidelijker s.v.p. anders weten mensen niet wat je bedoeld. Dus in alinea┬┤s en wat meer overzichtelijker, dan heb je het! Mvg, mo

10 jaar geleden

M.

M.

Je spreekt jezelf wel tegen in je inleiding en je slot.

10 jaar geleden

J.

J.

de layout mag wel wat beter Jan

5 jaar geleden

E.

E.

Please KOPJES, ALINEA'S!!!!

4 jaar geleden