Schiphol

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 1602 woorden
  • 12 oktober 2003
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
53 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Schiphol was in het begin een militaire basis. Maar toen de Duitsers dreigde binnen te vallen zou de waterlinie gebruikt moeten worden om ze tegen te houden. Hierdoor zou het hele vliegveld onder water lopen daarom werd er gezocht naar een nieuwe locatie voor het vliegveld. Het werd een stuk grond vlakbij fort schiphol van circa 16,5 hectare. Na een paar uitbreidingen vloog het eerste lijnvliegtuig van de KLM van Londen naar Amsterdam. ’s Winters werd er nog niet gevlogen.
In 1926 vlogen er 5 maatschappijen af en aan op schiphol, en de gemeente Amsterdam hielp schiphol door een stationsgebouw te bouwen en door een platform van gewapend beton te maken waar de vliegtuigen overheen konden rijden. In 1937 werd schiphol uitgebreid met meer landingsruimte, een hogere verkeerstoren en een groter wachtsgebouw. Maar schiphol kon alleen voortbestaan door de grote financiële steun van de gemeente. In 1938 zouden schiphol en vliegveld Waalhaven(bij Rotterdam) verdwijnen, om plaats te maken voor een grote vlakbij Leiderdorp terwijl de vraag bleef bestaan of er in Leiderdorp gebouwd moest worden groeide schiphol maar verder, totdat de Duitsers Polen binnenvielen veel piloten werden gemobiliseerd, een gat dat niet op te vangen was. De oorlogvoerende landen schoten op elk vliegtuig dat langs vloog waardoor er nogal wat passagiersvliegtuigen werden neergeschoten, daarom werden bij alle passagiersvliegtuigen oranje geschilderd en werd de naam van het land erop geschreven. Vanaf 13 april kwamen er niemand meer binnen maar werden er infanteristen en panterwagens gelegerd in verband met de angst voor de Duitsers. Na de grote bombardementen in 1943 werd schiphol niet meer als vliegveld gebruikt, en op dolle dinsdag werd door de Duitsers alles opgeblazen wat nog overeind stond, zodat de geallieerden het niet konden gebruiken. Na de oorlog was het plan in Leiderdorp zeker van de baan en in 1950 was schiphol alweer mooier en beter dan voor de oorlog. In 1956 werd schiphol heringedeeld startbanen werden langer, voor de straalvliegtuigen, en bol in plaats van hol. Daarvoor werd wel het dorp “de Rijk’’ gesloopt en enkele boerderijen. Omdat de passagiersaantallen maar bleven stijgen werd in1958 de economyclass ingevoerd, dit was meteen een groot succes. Om de grote hoeveelheid passagiers aan te kunnen werden er weer 3 banen verlengd en nog wat uitbreidingen gedaan. Hierdoor moesten overging weer circa 30 boeren plaats maken voor schiphol. In het begin waren de straalvliegtuigen veel te groot waardoor de maatschappijen veel verlies leden. Maar na een tijd zaten ze wel vol en hadden ze zelfs grotere nodig. Door die nieuwe vliegtuigen kwam er ook meer geluidsoverlast en omdat de huizen daardoor minder waard werden spande de vereniging van eigen woning een rechtszaak aan die ze verloren, omdat het algemeen belang belangrijker was. Vooral de buitenveldertbaan ook wel de bulderbaan genoemd maakte veel lawaai om de geluidsoverlast een beetje te verminderen werd de dalingshoek vergroot van 2,5 naar3 graden en werd de landing eerder ingezet.

Het belang van schiphol voor de economie

Schiphol is de afgelopen tijd niet alleen heel erg hard gegroeid, en is ook niet alleen gewoon een toegangspoort voor de internationale handel. Nee schiphol is juist heel belangrijk voor de werkgelegenheid. Schiphol heeft in de afgelopen jaren voor meer dan 15.000 nieuwe banen gezorgd en dat gaat nog veel verder omhoog volgens kenners, want vanaf 1988 tot1998 is de werkgelegenheid elk jaar gemiddeld met 4,7% gegroeid.
Je kunt de soorten werk die schiphol bezorgd onderverdelen in drie delen namelijk:
· Directe werkgelegenheid
· Toeleveringseffecten(indirect)
· Uitstralingseffecten(indirect)

Met directe werkgelegenheid bedoel ik de mensen die op schiphol zelf werken. In 2000 werkten er ongeveer 50.000 mensen in de 527 bedrijven die daar gevestigd zijn.
Onder toeleveringseffecten verstaan we alles wat de bedrijven op schiphol door andere bedrijven, die meestal in de regio gevestigd zijn, laat doen dit kan variëren van maaltijden voor aan boord tot het vragen van schoonmaak- en bewakingsdiensten. Dit alles levert productie en dus werkgelegenheid op in der regio, naar schatting waren er door toeleveringseffecten 25.000 banen in de regio voor schiphol.
Uitstralingseffecten kun je onderverdelen onder twee categorieën “luchthaven gebonden”
En “sterk luchthaven gebonden” de eerste groep heeft zich in het belang van de luchthaven ergens in de regio gevestigd, een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een hotel naast het vliegveld de mensen die daar slapen zijn vaak passagiers of personeel die net aankomen of binnenkort vertrekken. Ook buitenlandse multinationals die een vestiging vlakbij schiphol hebben vallen onder deze categorie. Tot de andere categorie behoren de bedrijven die voor minimaal 5 bedrijven de distributie regelen, een luchthaven is daardoor een belangrijk aspect voor de vestigingsplaats. Want doordat ze naast een vliegveld zitten kunnen ze de goederen makkelijk te distriebutiëren en is alles makkelijk te controleren.
Maar met de drie soorten is het nog niet afgelopen je hebt bijvoorbeeld ook nog een commissie die zich bezighoud met de uitbreidingen die nodig zijn voor schiphol. Dit hoort in de categorie “overige met luchthaven gebonden” je hebt bijvoorbeeld ook een hotel ergens in Amsterdam dit krijgt natuurlijk wel meer gasten door het vliegveld zou zonder vliegveld ook nog kunnen blijven bestaan.
Het belang voor de regio is ook heel erg groot, want ongeveer 50% van de medewerkers kwam uit de regio schiphol. De meeste zo’n 20% komt uit Amsterdam. Ongeveer 21% van de totale werkgelegenheid is groothandel en transport. En bijna 18% met zakelijke dienstverlening.
Maar door schiphol groeit de werkgelegenheid ook erg hard in Amsterdam door alle uitbreidingsactiviteiten van schiphol de werkgelegenheid groeit met ongeveer 12.000 per jaar. En in 1998-1999 groeide de werkgelegenheid in Amsterdam harder door schiphol in dan door Amsterdam zelf dit is heel erg uniek voor in Nederland.
Uit onderzoek is ook gebleken dat veel bedrijven niet zonder schiphol kunnen. in de regio zegt 55% dat schiphol een heel belangrijke economische functie vervuld. en erbuiten is dat 30%. Maar schiphol is niet alleen nuttig voor de bedrijven in de buurt zoals de transportsector. Maar ook voor de grote Europese multinationals voor de recreatieve en de horecasector. Er zijn ook bedrijven die heel erg afhankelijk zijn van schiphol dat wil zeggen dat die bedrijven niet kunnen groeien zonder dat schiphol groeit.
Enkele jaren geleden had men voor schiphol uitgerekend dat als ze zouden groeien van 72.000 in 1990 tot 126.000 in 2015. dan kan schiphol een mainport worden wat heel belangrijk is want veel Europese multinationals vervoeren graag hun spullen via een grote mainport.
Maar door de resultaten die de afgelopen jaren behaald zijn, zijn deze cijfers eigenlijk alweer achterhaald.
Er bestaat door schiphol ook veel tijdelijke werkgelegenheid door schiphol door de uitbreidingen van schiphol of het aanleggen van een betere infrastructuur. Dat wil zeggen dat voor iedere miljard euro die wordt geïnvesteerd er ongeveer 5000 arbeidsjaren ontstaan. Dat is dan 3000 directe arbeidsjaren en 200 indirecte arbeidsjaren.
Een heel groot probleem ook is de geluidshinder die wordt veroorzaakt door schiphol in de buurt ervan door de opstijgende en landende vliegtuigen. Hier heb ik de volgende oplossingen voor. Een andere locatie vinden voor schiphol en/of stillere vliegtuigen ontwikkelen en maken eerst zal ik het hebben over het zoeken naar een nieuwe locatie.
Doordat schiphol op de huidige plek niet kan uitbreiden zonder veel geluidsoverlast te veroorzaken is het een goed alternatief om schiphol ergens anders te plaatsen goede plaatsen daarvoor zijn:
-voor de kust van IJmuiden en Noordwijk
-op de maasvlakte
-voor Lelystad in het markermeer
er wordt dan een eiland gecreëerd door met grote baggerschepen zand en stenen op te hopen. Het zal per plaats verschillen hoe het eiland wordt ingericht maar er zal in ieder geval een groot station komen voor de hoge snelheidstrein om de passagiers naar het vasteland vervoeren. En de bodem zou in ieder geval zo gemaakt worden dat er zo weinig mogelijk vogels komen, want die kunnen in de motor verstrikt raken en ernstige ongelukken veroorzaken. De plannen hiervoor zijn al vrij ver uitgewerkt maar het is niet echt interessant om diep op die details in te gaan.
De andere optie om de geluidsoverlast te verminderen was stillere vliegtuigen bouwen. De verbrandingsmotoren waren redelijk stil maar die verspilde op grote hoogte steeds meer brandstof door de ijlere lucht, wat dus heel slecht was voor het milieu.
Bij de straalvliegtuigen die een stuk luidruchtiger waren wordt de snelheid van het vliegtuig een stuk nuttiger gebruikt om het vliegtuig te laten vliegen. De motoren werden onbedoeld stiller gemaakt door het zuiniger maken van de vliegtuigen. Als je de motoren nog stiller wilt maken wordt het zwaarder en dus steeds duurder, het is nu niet meer rendabel om de verbrandingsmotoren nog stiller te maken.
Maar er zijn nu nieuwe motoren ontwikkeld die kleine propellervliegtuigen moeten gaan vervangen. Deze motoren stoten 15% minder uitlaatgassen uit en zorgen voor 18% minder geluidsoverlast, deze vliegtuigen kunnen overigens ook meer passagiers vervoeren omdat ze sterker zijn. De KLM en SWISSAIR hebben al een aantal van hun vliegtuigen vervangen hierdoor zijn de klachten nu al afgenomen.
In Nederland zijn de klachten trouwens een stuk minder dan in andere landen dit komt doordat de bevolkingsdichtheid in Nederland rondom gemiddeld 200/km2 is terwijl dat in veel andere landen wel 2000/km2 is.
Conclusie

Ik ben voor de uitbreiding va schiphol zeker omdat het zo goed is voor de economie en het zijn toch al zo’n slechte tijden. Ik ben helemaal voor stillere vliegtuigen al is het best moeilijk om efficiënte zuinige en nog stillere motoren te ontwikkelen. Het idee om schiphol te verplaatsen naar een kunstmatig eiland is ook heel goed het enige nadeel is dat het zo ontzettend veel geld kost zo’n 47 miljard euro, en dat kan de regering in deze moeilijke tijden onmogelijk ophoesten. Dus mijn idee is dat schiphol gewoon moet uitbreiden en proberen nog stillere motoren te maken, en als er dan betere economische tijden aanbreken moeten ze alsnog verhuizen naar een kunstmatig gemaakt eiland.

REACTIES

A.

A.

Geachte heer/mevrouw,

De gene die dit werkstuk gemaakt heeft heeft knap werk gedaan alleen er zit 1 vergissing in hij zegt dat:"
In Nederland de klachten trouwens een stuk minder zijn dan in andere landen en dat dit komt doordat de bevolkingsdichtheid in Nederland rondom gemiddeld 200/km2 is terwijl dat in veel andere landen wel 2000/km2 is."
Maar dit klopt niet doordat de dichtheid van De Nederlandse bevolking zo klein is wonen er naar verhouding veel meer mensen 'naast' schiphol en daardoor is er meer overlast van lawaai en stank (van de kerosine dampen). Daardoor klagen de Nederlanders juist meer Omdat ze zo dicht op het vliegveld wonen.

Ik hoop dat u dit in acht wil nemen.

Met vriendelijke groet

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.