Roken tijdens de zwangerschap moet strafrechtelijk verboden worden

Beoordeling 7.8
Foto van Elmy
  • Betoog door Elmy
  • 5e klas havo | 727 woorden
  • 10 april 2018
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
70 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

We hebben het allemaal wel eens gezien, een zwangere vrouw met een sigaret in haar mond. Maar wij als toeschouwers kunnen er niets aan doen, toch? Ik vind van wel, ik vind dat er in de wet moet komen te staan dat moeders tijdens hun zwangerschap verplicht moeten afkicken.

Ongeveer 60 tot 70 % van de babysterfte in Nederland, wordt namelijk veroorzaakt door roken tijdens de zwangerschap. We kunnen dit voorkomen als we roken tijdens de zwangerschap strafrechtelijk verbieden. Mijn stelling luidt: 'Roken tijdens de zwangerschap moet strafrechtelijk verboden worden'

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt namelijk het risico op een te vroeg geboren baby, sterfte rond de geboorte en wiegendood.

De kans op wiegendood is drie tot vijf keer hoger bij baby’s van rokende moeders, dan bij baby’s van niet-rokende moeders. Hiermee is roken de belangrijkste oorzaak van babysterfte in Nederland. Ook lopen baby's waarvan de moeders roken een groeiachterstand op. Er zitten namelijk veel gifstoffen in sigaretten en deze komen via de placenta bij de baby terecht en beschadigen de baby voor de baby's voorkomen'

Roken tijdens de zwangerschap moeten vooral strafrechtelijk verboden worden omdat er veel medische gevolgen aanzitten voor de ongeboren baby. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt tijdens de groei. Hoe meer sigaretten de moeder rookt, hoe lager het geboortegewicht van haar baby.

Bij ongeboren baby's zijn de organen nog niet uitgegroeid. Daarom kunnen de schadelijke stoffen uit de sigaretten, bij ongeboren baby's langer in het bloed blijven en meer schade aanrichten. Ook zijn ongeboren baby's hierdoor vatbaarder voor infecties.

De geboren baby's lopen grote risico's zoals hersenbeschadiging, ADHD, leerproblemen en een lagere intelligentie. Er is zelfs een verband tussen roken tijdens de zwangerschap en obesitas bij het kind op latere leeftijd. Dit ontstaat door de nicotine uit de sigaretten. Ook komt het vaak voor dat kinderen waarvan de moeders gerookt hebben, longproblemen en gedragsproblemen hebben. Ook worden er kinderen met een hazenlip of klompvoetje geboren als gevolg van het roken. Deze aangeboren afwijkingen komen veel vaker voor bij baby's van rokende moeders, dan bij baby's van niet-rokende moeders.

Roken tijdens de zwangerschap moet strafrechtelijk verboden worden omdat niet alleen de baby maar ook de moeder er onnodige risico's door oploopt. Van elke tien zwangerschappen eindigt er één in een miskraam, door het roken. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 20.000 vrouwen hiermee te maken. Ook lopen rokende moeders een grotere kans op een zware bevalling. Dit komt omdat de baby's bij de geboorte ongeveer 7% lichter zijn, hierdoor zijn de baby's zwakker.

Ook hebben rokende moeders vaker last van bloedingen, het loskomen van de placenta en het vroegtijdig breken van de vliezen.

Ook vind ik dat roken tijdens de zwangerschap strafrechtelijk verboden moet worden omdat ook ongeboren kinderen bescherming verdienen. De baby's kiezen zelf niet voor een moeder die rookt, maar ze dragen wel de gevolgen hun hele leven met zich mee. Dit is oneerlijk. Als we roken tijdens de zwangerschap strafrechtelijk verbieden, lijden er geen kinderen onder de beslissing van hun moeder. Ik vind dat de moeders verplicht moeten afkicken. Als ze dat niet doen, dan dreigt uithuisplaatsing na de geboorte, een boete of een gevangenisstraf.

Als je het heel moeilijk vind om af te kicken is er nog maar 1 mogelijkheid, namelijk naar een afkickkliniek. Dit kost mensen die al moeilijk rond kunnen komen, voor hun doen veel geld. Maar verslaafden geven gemiddeld al snel € 168 per maand uit aan sigaretten. De prijs van de behandeling in een afkickkliniek is gemiddeld € 385 ( in 2018), aangezien de rest vergoed wordt. Dat staat gelijk aan 2 maanden sigaretten. Na het afkicken ben je helemaal van de verslaving af, dus dat scheelt je een hoop geld. Dus natuurlijk is het zo afkicken eenmalig veel geld kost, maar dan ben je daarna van je verslaving af en kun je een gezonde baby op de wereld brengen. Dat is toch veel meer waard!

Door te stoppen met roken voorkomen we medische gevolgen bij baby's en lopen we geen onnodige risico's. Ook beschermen we hierdoor de kinderen. Omdat sommige mensen hier hulp bij nodig hebben moeten we roken tijdens de zwangerschap strafrechtelijk verbieden. Dit kunnen we doen door het in een wet vast te laten leggen, zodat niemand er meer van af kan wijken. Hierdoor voorkomen we veel ellende en daalt het aantal babysterftegevallen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.