Roken

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 2e klas mbo | 698 woorden
  • 23 maart 2004
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
87 keer beoordeeld

Roken

Roken is een veel besproken onderwerp. Vaak hoor je dat roken slecht voor je is, welke ziektes je ervan kunt krijgen en hoe duur het wel niet is. Het is steeds vaker te zien.
Elk medium wordt er voor gebruikt. Er zijn mensen die voor roken zijn en mensen die er tegen zijn. Hierdoor ontstaat o.a de rookproblematiek. Bij roken zijn veel problemen te constateren. Meer positieve dan negatieve problemen.

Wat kunnen we aan de rookproblematiek doen? Misschien is het een idee om de accijns op rookwaar nog verder te verhogen en rokers extra aan te slaan via de belastingen. Maar je kan natuurlijk niet eindeloos gaan verhogen. In Nederland wonen 16 miljoen mensen. Het merendeel van die mensen rookt niet. Ongeveer één op de drie personen rookt. Dat is bijna 5.000.000 (5 miljoen) personen. Als je dus drie mensen ontmoet, is de kans groot dat één ervan rookt. Voor al deze mensen heeft verbieden geen enkele zin.


Rokers zoeken wel het goedkope op. Zo is er onlangs een bedrijfje opgestart dat pendelt tussen Nederland en Luxemburg om daar goedkope rookwaar te kunnen kopen. Dan zou elk pakje rookwaar in de hele E.U. één en dezelfde prijs moeten worden. Het is een zware verslaving. Net als alle andere genotmiddelen. Een tamelijk recent voorbeeld van het verbieden van een genotmiddel is de "drooglegging" in de VS. Dit betrof dan wel een verbod op alcohol, maar we hebben maar al te duidelijk kunnen zien wat dat voor gevolgen heeft gehad. Om dan roken helemaal te gaan verbieden is ook niet de beste oplossing.

Er zijn veel nadelen verbonden aan roken. Roken heeft effect op je eigen lichaam. Het verhoogt de kans op kanker, hart- en vaatziekten, longemfyseem, hersenbloeding, longontsteking, bronchitis, oogziekten (o.a. ziekte van Graves), rugklachten, oorklachten, vaatvernauwingen en tevens verzwakt het de kwaliteit van de ademhaling. Je conditie gaat door het roken snel achteruit en er is een verhoogde kans op impotentie. Voor vrouwen is er een kans op onvruchtbaarheid. Je uiterlijk wordt ook sterk beïnvloed door het roken. Je gebitskleur wordt aangetast en zal van wit langzaam overgaan naar donkergeel. Je lichaam en je kleren nemen snel de geuren op van de rook waardoor je onaangenaam gaat ruiken. Voor niet-rokers is het ook ongunstig. Hun gezondheid wordt tevens aangetast bij het meeroken. De omgang kan daardoor minder worden.

Om nog op het vorige punt terug te komen van de niet-rokers. Zij klagen veel over de rook. Zeker nu het meer in de publiciteit is, is het te merken dat de niet-rokers meer hun last durven uiten. Zoals bekend is weet men dat er niet meer gerookt mag worden in openbare ruimtes.
In vrijwel elk gebouw is een speciale daarvoor ingerichte rokersruimte aanwezig. Hier mag gerookt worden omdat de ruimtes afgeschermd zijn van de ruimtes waarin niet gerookt mag worden. De ruimtes zijn eveneens voorzien van een afzuiginstallatie. Maar je ziet nog vaak genoeg dat er geen speciale ruimtes aanwezig zijn. De rokers moeten dan naar buitenom te roken achter het gebouw. Ook op basisscholen bijvoorbeeld. Daar mag een bepaalde hoeveelheid meters niet in en om het gebouw worden gerookt tijdens schooltijden.
Voor veel niet- rokers of mensen die tegen roken zijn, is het rookverbod in openbare ruimtes een hele uitkomst. Zij zitten op het werk niet meer in de rook Anderen niet-rokers vinden het wel aan de overdreven kant. Ze zien het alsof er twee groepen in de samenleving ontstaan. Die van de rokers en de niet-rokers.

Er is ook een voordeel verbonden aan roken. Aangetoond is dat roken een gunstig effect op enkele specifieke ouderdomsziekten zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson heeft. Waarschijnlijk heeft de nicotine inderdaad een gunstige invloed op uitstel van deze ouderdomsziekten. Maar dit is dan ook het enige voordeel van roken.

Waarom rookt iemand nog? Dat is het bewijs dat het een zeer zware verslaving is. Ook zijn er veel middeltjes en boeken om te stoppen met roken. Dat bewijst weer dat het merendeel niet werkt, want waarom komt er zoveel op de markt om te stoppen met roken? Wees verstandig stop met roken of begin nooit. Roken blijft, hoe je het ook wendt of keert, DOOD-en-DOODZONDE!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.