Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Roken

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 361 woorden
  • 17 december 2003
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina
Roken moet afgeschaft worden Veel mensen roeken hier in Nederland. Maar waarom eigenlijk? Is het om de stress tegen te gaan of is er nog een andere reden? Roken is slecht voor de gezondheid en dat weet iedereen. Er zijn een heleboel gevolgen voor het roken. Ten eerste zijn er gevolgen op korte termijn. Dat zijn bijvoorbeeld een slechte lichamelijke conditie, het vele hoesten, een nare geur van de rook en de nicotineaanslag op je lichaam. Ten tweede zijn er gevolgen op lange termijn. Hier bedoelen we mee dat de bloedvaten nauwer worden. Dit is het grootste gevolg met roken. Hierdoor gaan er meer mensen dood. En dan de vraag: waarom stoppen mensen dan niet met roken? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In sigaretten zit nicotine en dat is verslavend. Het is dus niet makkelijk om er zo mee te gaan stoppen. Ook roken mensen voor het genot en willen gewoon niet stoppen. Ze gaan liever eerder dood dan nog een paar jaar door te leven. Het enige wat ze nu nog kunnen doen, is naar een afkickcentrum. Maar dat willen ze weer niet. Ook is het vanaf 1 januari 2004 verplicht een rookvrije werkplek te hebben. Dit is echt belachelijk! Waar moeten mensen nu heen om een sigaretje te roken. Moeten ze naar buiten dan? Ik ben wel tegen roken maar dat het zo ver moet gaan, vind ik zelfs een beetje raar. Maar er is ook nog een nadeel om roken af te schaffen, de regering. Ze missen erg veel belasting als het roken afgeschaft wordt. Ze heffen namelijk belasting, de accijns, over de pakjes sigaretten. Hierdoor krijgt de regering een deel van de prijs. Deze inkomsten zijn wel 6% van de totale inkomsten. Als het afgeschaft wordt missen ze erg veel geld. Maar als mensen jaren langer leven, geven ze meer geld uit en daar betalen ze weer belasting over en krijgt de regering meer geld van hun. Hierdoor komen ze gelijk te staan met de eerdere inkomsten en is het nadeel weggewerkt. Kortom. Ik zie alleen maar nadelen met roken en dus moet het afgeschaft worden. Je bent er dan gelijk vanaf en het is goed voor je gezondheid.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.