Robotwinkel

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 822 woorden
  • 9 februari 2009
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Spreekbeurt – De Robotwinkel
17-11-08


Ik heb zo’n 2 weken terug op TV bij een aflevering van het NOS-journaal een kort reportage filmpje gezien dat de Robotwinkel introduceerde. Ik zelf heb mij er nogal om geërgerd, vandaar dat ik hier mijn betoog over wil houden.

Wat houdt de robotwinkel in?

In Den Bosch is afgelopen 3 november een nieuwe bijzondere winkel geopend.
Namelijk de Robotwinkel genaamd: Robopos. Het verkoopt producten van voedingsmiddelen tot aan electronica. Het systeem heeft de mogelijkheid om wel 10.000 producten in een winkel te verkopen. Hierbij gaat het om een winkel die je kunt vergelijken met een gigantische snoepautomaat waarbij je je gewenste product d.m.v een code op een computerscherm kunt kopen. Het wordt dan via een soort van lopende band naar een luikje gevoerd nadat je via een pinpas hebt afgerekend. De winkel is 24 uur p.dag open, behalve op zondag. Snel en gemakkelijk winkelen op ’t eerste gezicht, maar staan we hierop te wachten?

Ik ben tegen dit soort concepten als een robotwinkel.

Alleerst vind ik het zeer onnodig. Staan wij nou echt op een winkel te wachten waar je dag en nacht heen kunt gaan? We hebben altijd al zonder deze winkels gekund. Daarbij draagt het ook wel wat nadelen met zich mee..

Werkgelegenheid

Allereerst zal er minder werkgelegenheid zijn wanneer deze winkelketen zich overal in Nederland zal vestigen. Robots zijn misschien als aankoop wel duur, maar op lange termijn hoeven er geen lonen meer worden te betaald. Werkgevers zullen overwegen een werknemer te vervangen door een robot. Natuurlijk is het wel zo dat er nog altijd wel banen blijven rondom de winkel. De winkel zal wel dagelijks moeten bijgevuld, en het zal wel het nodige onderhoud verreisen. Een storing moet snel verholpen worden, want de winkel is afhankelijk van het electronische systeem. Maar dit allemaal zal echt niet zoveel banen verreisen dan een winkel met personeel. Ik spreek hier natuurlijk over een probleem dat in de toekomst pas haar vruchten zal afwerpen, maar daarom zou ik een zolang mogelijk uitstel willen voor het uitbreiden van deze winkelketen.

Prijzen

Ik heb ook op de site gekeken van deze winkelketen. En ik kan jullie zeggen dat het heel weinig scheelt met de prijzen in de supermarkt. Terwijl er eerst werd gezegd volgens deze oprichters dat ze producten goedkoop wilden verkopen. Een flesje Coca Cola kost net zo goed € 1,70. Bij de Albert Heijn betaal ik er 90 cent voor ofso.

Vandalisme

Ik denk ook dat de winkels last zullen krijgen van vandalisme. Jongeren die al graag een bushokje in slaan, zullen zich snel over dit soort winkels werpen. Een winkel waar je dag en nacht heen kunt, waar je in de winter kunt gaan hangen met je vrienden kan wel eens een geschikte ontmoetingsplaats worden voor deze jongeren. Natuurlijk kunnen winkels dit voorkomen met een goed beveiligingssytsteem, maar daar is het dan ook helemaal afhankelijk van. Ook is een soort van robotwinkel wel eens geplaatst op stations. Daar kwam heel weinig vandalisme voor, maar daar moet er ook worden gezegd dat het in stations dus vaak druk is. Dan zullen jongeren ook niet zo snel een ruit van de winkel inslaan. Maar s’nachts is het bij de Robotwinkel niet bepaald druk lijkt me.

Baat

Er zijn dan ook de mensen die enorm veel baat hebben bij dit soort winkels. Mensen die absoluut niet houden van winkelen in een drukke massa. Die al bij bestaande nachtwinkels hun inkopen doen. Voor hen zou dit dan weer heel geschikt zijn.
Ikzelf kan echter niemand voor de geest halen in mijn directe omgeving die naar een nachtwinkel gaat voor zijn of haar inkopen. Dit is een zeer klein groepje mensen lijkt me.
Een uitbreiding van dit soort concepten lijkt mij daarvoor nogal onnodig. Het bespaart je nogal wat stroom om deze winkels gewoon al zowieso s’nachts gesloten te laten.
Ik denk niet dat er veel mensen zijn die s’nachts wakker zullen worden met de realisering dat ze een pak melk zijn vergeten.

Traditionele winkel

Ook vind ik dat het traditionele winkelen zo vergaat. Veel mensen zien het winkelen als een zaterdag opvulling en zullen wel heel snel klaar zijn! Het gezzelige van het winkelen gaat ervanaf. Je typt de juiste code in en je kunt weer naar huis.

De meningen over dit soort winkels zijn zeer verdeeld omdat het zeer nieuwe is. Het is nu pas ongeveer 2 weken in werking en heeft nog geen kritiek in positieve en negatieve zin geboekt. Het is nog maar eerst eens even afwachten. Het zal ook nog wel even duren voordat het een gewone zaak is dat we via een robot als verkoper onze inkopen doen. Veel mensen zullen het als iets unieks en leuks opvatten, maar ik zie er veel onnodige bedoelingen achter.
Natuurlijk zijn dit soort veranderingen niet tegen te houden voor in de toekomst. Later zal dit een gewone zaak worden.
Maar voorlopig zou ik de uitbreiding van dit winkelketen zolang mogelijk willen uitstellen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.