Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Reclame

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 904 woorden
  • 10 mei 2016
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
3 keer beoordeeld

Je hebt een lange schooldag gehad, toen je thuis kwam ben je gaan leren voor de toets komende week zodat je na het avondeten je favoriete film kan zien. Tijdens de film wordt de spanning langzaam opgebouwd en op een gegeven moment zie je bijna dat de hoofdrolspeler wordt neergeschoten en ineens: BABYVOEDING, want jouw baby wil toch ook uit zo’n lekker potje te eten krijgen. Maar ik heb helemaal geen baby! Gelukkig mag je de komende 30 seconden kijken naar hoe fijn het is dat een blij kindje met veel te grote blauwe ogen heerlijk zit te genieten van het potje voer.                                                                                                                                    

Uit een onderzoek is gebleken dat zeer veel Nederlanders zich met mij, Skye Renton (15), ergeren aan tv-reclame. Men is het er over eens dat de tv-reclame moet verdwijnen. Daarom luidt mijn stelling: Films op tv moeten niet worden onderbroken door reclames.

Ik vind reclames erg storend en irritant voor de kijkers. Weinig mensen kijken graag naar reclames. Vooral tijdens films stoort het erg. De meeste mensen zien reclame als plaspauze of iets anders. Reclame is bedoelt om je een product te laten kopen. Ik heb al veel reclame gezien maar het zet me zelden aan tot het kopen van een product. De reclame maakt weinig indruk op me en er blijft ook maar weinig van hangen. Dit vinden naast mij ongetwijfeld veel meer mensen. Daarom vind ik dat reclames tussen films onnodig zijn en het dus beter zou zijn als ze niet werden uitgezonden. Ik denk dat mensen de volgende keer de film opnemen en hem later terugkijken om dan de reclames door te spoelen. Wat een goede oplossing zou kunnen zijn.

Maar buiten het feit dat mensen het erg vervelend vinden als Harry van de Sunweb hun film onderbreekt dat je nu voor een bodemprijsje naar Syrië op vakantie kan gaan, kan reclame ook erg manipulerend werken en dan vooral op kinderen. Dit kan erg bewust gebeuren door bijvoorbeeld midden in een Mega Mindy aflevering een reclame af te spelen over een Mega Mindy kostuum die je nu bij de Intertoys kan kopen. De flitsende beelden van de reclame spreken de kinderen aan en dus gaan de kinderen bij hun ouders zeuren voor dit kostuum. Maar er is ook een veel vaker gebruikte onbewuste manier om de consument te beïnvloeden. Ze plaatsen hun reclame boodschappen in je dagelijks leven door deze bijvoorbeeld af te spelen voor je YouTube filmpje. Op deze manier voel jij een soort band met dit product als jij de supermarkt inloopt en het product ziet.

Een ander ding waar reclamemakers vaak gebruik van maken is misleiden van de consument. Dit door middel van wetenschappelijke feiten die verteld worden door een man in een witte lab jas. Zo lijkt het dat hij er veel verstand van heeft maar eigenlijk is hij gewoon een reclame acteur. Het klinkt wetenschappelijk maar daar blijft het bij. Eigenlijk geven reclames dus een vals beeld van de werkelijkheid. Daarom vind ik dat reclames van de buis gehaald moeten worden.

Natuurlijk wil een ondernemer zijn product zo goed mogelijk aanprijzen om er zo veel mogelijk aan te verdienen. Tenslotte is het voor onze economie van groot belang dat mensen hun geld blijven uitgeven. Als een goede reclame hieraan een bijdrage levert is dit dus een economisch pluspunt. Dat zou dus ook een goed argument zijn om de reclames gewoon te blijven uitzenden. Toch vind ik dat er een tussenweg bedacht moeten worden zodat er wel geld wordt verdiend aan reclames maar dat de consument geen onzin wordt aangepraat.

In Amerika is geëxperimenteerd met het monteren van enkele beeldjes van een product in de band van een speelfilm. Zij realiseerden zich niet dat tijdens de film reclame gemaakt was voor een product. Dat zelfde product was tijdens en na de vertoning van de film te koop in de bioscoop. Opvallend veel bezoekers bleken bereid om dit product te kopen. Blijkbaar was de reclameboodschap ongemerkt overgekomen. Hiermee voorkom je dat mensen zich ergeren aan reclame tijdens een speelfilm. En de reclamemakers scoren toch met het aanprijzen van het product. Dit zou een goede oplossing kunnen zijn zodat mensen zich niet aan reclames irriteren.

Omdat reclames vaak erg storend zijn en ze weinig indruk maken op de kijker vind ik dat films niet onderbroken mogen worden door reclames. Ook vind ik dat reclames weg moeten omdat het een misleiding is voor de consument, een product lijkt wetenschappelijk goed terwijl het meestal niet zo is. Het zou toch fijn zijn als je je film aan het kijken bent en dat je niet op een spannend moment wordt onderbroken door babyvoeding.

REACTIES

T.

T.

het is geen tv meer kijken maar reclame kijk ik zat Harry potter te kijken en om de 15 minuten Film 8 minuten reclame het is echt niet meer normaal !!!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.