Prive scholen

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 866 woorden
  • 11 februari 2009
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inleiding

Mijn betoog gaat over privé-scholen in Nederland.
Moeten ze gesloten worden, of zijn ze juist veel beter dan de normale scholen.
Het CDA vindt dat ze gesloten moeten worden, als voorbeeld van een privéschool wordt bij het CDA de Iederwijs-school genomen.

Stukje Bron:

De Iederwijs-methode, zo´n dertig jaar geleden bedacht in de Verenigde Staten, gaat uit van het idee dat kinderen zelf kiezen hoe, wat en wanneer ze iets leren.
Iederwijs is niet onomstreden. De Tweede Kamer stelde eerder al Kamervragen over de kwaliteit van het onderwijs op de Iederwijs-scholen. Het CDA dringt nu aan op een verbod van de Iederwijs scholen die volgens woordvoerder Jan de Vries niet meer dan ´veredelde speeltuinen´ zijn. Ouders zouden ´onverantwoord experimenteren met hun kinderen´door ze naar een Iederwijs-school te sturen.
Maar dat kan veel ouders niets schelen. Het concept is razend populair in Nederland. Ouders staan in de rij om hun kind op zo´n school te plaatsen. De prijs voor een schooljaar is laag in vergelijking met andere particuliere basisscholen: gemiddeld 2.000 euro.

Kern

Argument 1.
Voor kinderen met leerproblemen, is een privé-school een uitkomst. Deze kinderen kunnen de onregelmatige werkdagen, de grote klassen en de weinige aandacht van de leraar niet aan. De leraar heeft immers een grote klas om te helpen, en zal niet altijd tijd hebben voor de leerling. Voor deze kinderen is het beter om naar een privé-school met een kleine klas en veel discipline te gaan, hij zal betere resultaten behalen en meer aandacht krijgen.

Argument 2.

Veel leerlingen kunnen de zelfdiscipline die van ze wordt verwacht op de reguliere scholen niet aan. Ze moeten hun huiswerk thuis maken, en thuis leren. Veel leerlingen stellen hun huiswerk uit, of doen het helemaal niet omdat ze geen zin hebben. Er zijn immers zoveel leukere dingen te doen in het leven. Met sommigen gaat het gewoon mis, ze volgen een opleiding ver onder hun niveau, zitten dus op kader terwijl ze havo zouden kunnen doen als ze meer deden, blijven meerdere keren zitten, zakken voor hun eindexamen en hebben een groot gebrek aan motivatie. Ook voor deze groep leerlingen kan een privé-school de uitkomst zijn. Daar worden de leerlingen de hele dag van ‘s ochtends tot ‘s middags bezig gehouden. Huiswerk wordt op school gedaan, en ook leerwerk wordt daar gedaan. ‘s middags hebben ze dan weer tijd voor leuke dingen. Zo halen leerlingen meteen betere resultaten op school.

Argument 3.

Door de grote som lesgeld die door de ouders moeten worden betaald, zijn sommige mensen bang dat alleen kinderen van rijke ouders naar de privé-scholen zullen gaan. Voor sommige scholen moeten ouders 12500 euro per schooljaar betalen, bij goedkopere als de Iederwijs-school is het 2000 euro. Een oud-leraar die een privé-school wil openen probeert ervoor te zorgen dat kinderen van minder rijke ouders ook een plekje op zijn school kunnen krijgen, door middel van beurzen die worden verstrekt door bedrijven. Een grote Nederlandse bank had er al interesse voor getoond. Ook wordt er op die school hopelijk door bedrijven plekken op de school gekocht voor kinderen van werknemers. Net zoals in het buitenland gebeurt. Ook is het vaak zo dat leerlingen zich eerst al een paar jaar hebben beholpen met de normale middelbare scholen, en vaak maar 1 jaar op een privé-school zitten. Om hun kind te helpen zullen de ouders dus maar een keer diep in de buidel moeten tasten.

Argument 4.

Voor de regering is er ook een voordeel aan privé-scholen. Deze scholen krijgen geen belastinggeld, dus alle onkosten zullen moeten worden betaald door de ouders van de leerlingen. En dat scheelt de overheid een hele hoop belastinggeld. Geld dat weer kan worden uitgegeven aan zaken als de Gezondheidszorg. Per kind dat naar een privé-school gaat bespaart de overheid ongeveer 5600 euro per jaar. Dat is met al de kinderen die al op privé-scholen zitten al gauw 20 miljoen bespaard geld op het onderwijsbudget. De regering zou dus eigenlijk niet zo moeilijk moeten doen over de privé-scholen, maar ze gewoon moeten laten voor wat ze zijn. Als het onderwijs op de privé-scholen namelijk zoveel slechter zouden zijn dan de reguliere scholen, zouden de ouders er niet zoveel geld voor over hebben, zullen er geen kinderen meer naar de scholen gaan en verdwijnen de privé-scholen dus.

Slot

Met alles wat ik al had gehoord over privé-scholen over het journaal en in de krant, had ik niet verwacht dat er zoveel mensen zo enthousiast waren over privé-scholen. In de krant en op het journaal worden er vooral verhalen verteld over dat de kwaliteit onderwijs veel lager is dan op normale scholen, en dat de leerlingen er daar zegmaar niets uitvoeren. Dit alles blijkt zwaar
Er zijn dus veel voordelen verbonden aan het bestaan van het bestaan van privé-scholen. Leerlingen krijgen meer aandacht en meer discipline, en halen meteen betere resultaten. De ouders zijn opgelucht en tevreden, en het bespaard de overheid zelfs veel geld. Ik ben dus voor privé-scholen. Ze bieden een oplossing voor leerlingen en ouders. Misschien kan de overheid zelf nog wat leren van de wijze waarop de privé-scholen les geven aan leerlingen: kleinere klassen, meer aandacht voor de leerling en meer discipline.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.