Platische Chirurgie

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 687 woorden
  • 6 december 2009
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Ik houd mijn betoog over plastische chirurgie. Plastische chirurgie is het herstellen van abnormale vormen of functies aan het lichaam die je hebt opgelopen nadat je bijvoorbeeld een ziekte hebt gemaakt, of een ongeluk, of bij een brand betrokken bent geraakt. Een andere vorm van plastische chirurgie is cosmetische chirurgie. Dit is het herstellen van normale vormen en functies van het lichaam om zo het zelfbeeld te verbeteren. Dit laatste komt steeds vaker voor en ik vind dat maar een beetje overdreven en overbodig. Daarom is mijn stelling dat ik voor plastische chirurgie ben en tegen cosmetische chirurgie.

Mensen hebben vaak nogal hoge verwachtingen van een cosmetische ingreep. Ze denken niet of weinig na over de gevolgen die een ingreep met zich meeneemt. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat een operatie goed lukt. Zo kunnen er hele na een mislukte operatie nare infecties optreden die er uiteindelijk voor zorgen dat je lelijke littekens of open wonden overhoudt.
Daarbij kan een ingreep ook psychische gevolgen veroorzaken. Niet iedereen wordt namelijk gelukkiger na een ingreep. Het schijnt namelijk dat mensen wel meer tevreden zijn na een operatie, maar of ze er gelukkiger van worden, is de tweede vraag. Mensen die namelijk te hoge verwachtingen hebben, die het eigenlijk voor anderen doen, of die een psychiatrische stoornis hebben, schijnen er na een ingreep slechter aan toe te zijn. Daarbij schijnen patiënten bij wie de operatie uiterlijk gezien geslaagd is, een kwart daarvan binnen vier jaar toch psychotherapie nodig had.
Er zullen ook genoeg artsen zijn die niet naar de psychologische kant van de mens kijken en de operaties alleen maar uitvoeren voor het geld. Ook dit is niet goed natuurlijk en kan op ten duur een psychische stoornis tot gevolg hebben.
Mede daardoor zullen mensen misschien ook na de eerste ingreep nog een ingreep laten doen. Ze zullen dan steeds weer een lelijk lichaamsdeel bij zichzelf ontdekken en op die manier kan cosmetische chirurgie wel verslavend gaan werken.
Daarbij kost een cosmetische ingreep ook erg veel geld. Deze wordt namelijk niet vergoed door de verzekering.
Alleen mensen die een ingreep laten doen, omdat ze geestelijk of lichamelijk last hebben van hun lichaam, worden vergoed. Als je bijvoorbeeld een ernstig verkeersongeluk hebt gehad, een ziekte, of een brand, is plastische chirurgie een uitkomst. Chirurgen proberen je lichaam dan zo goed mogelijk te herstellen, zodat je weer zelfverzekerder terug kan keren. In het geval van een medische noodzaak, is plastische chirurgie dus een uitkomst. Alleen is het moeilijk om aan te geven wat de grenzen zijn. Wanneer val je precies onder een medische noodzaak? Want stel dat iemand flaporen heeft en daar al zijn hele leven geestelijk last van heeft. Mag je dan spreken over medische noodzaak? Of wanneer iemand bijvoorbeeld veel kilo’s is kwijtgeraakt en daardoor een buikwandoperatie wilt. Val je dan onder medische noodzaak? Artsen zullen tegenwoordig geneigd zijn om te zeggen dat je dan maar niet zo dik had moeten worden. Het is dus moeilijk om daar afspraken over te maken.
Argumenten als ‘dat moet ik toch zelf weten’, ‘het is mijn lichaam en mijn geld’ en ‘ik mag toch doen wat ik wil zolang niemand er last van heeft’ kan ik begrijpen. Natuurlijk kan cosmetische chirurgie niet verboden worden, want ieder is eigen baas over zijn of haar eigen lichaam. Toch moet je goed nadenken over een cosmetische ingreep en geen overhaaste beslissingen nemen.
Maar misschien is het dan een oplossing om eerst een gesprek met een psycholoog aan te gaan, voordat je een ingreep laat doen, zodat het aantal mensen met een psychische stoornis tot gevolg hebben, dan in ieder geval wel sterk afneemt.
Wat ik ook niet kan ontkennen, is dat plastische chirurgie wel altijd in één keer goed zal gaan. Een plastische ingreep kan natuurlijk ook nare infecties, open wonden of lelijke littekens te gevolg hebben. Maar in het geval van het herstellen van een medische noodzaak vind ik de risico’s minder zwaar wegen dan bij het snijden in een gezond lichaam waar niks mee aan de hand is. En daarom vind ik plastische chirurgie een goede zaak en cosmetische chirurgie niet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.