Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

pesten moet strafbaar worden gesteld

Beoordeling 8.5
Foto van kikki
  • Betoog door kikki
  • 3e klas havo | 577 woorden
  • 14 juni 2022
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Betoog

stelling- Pesten moet strafbaar worden gesteld

Het komt steeds vaker voor, kinderen die gepest worden meestal door klasgenoten op school. Ook wordt er buiten school veel gepest, ook steeds vaker online. Dit wordt ook wel cyberpesten genoemd dit kan namelijk snel en anoniem. Je kan dan haatberichten krijgen zoals "je bent het niet waard om te leven", "je hebt geen eens vrienden" zulke woorden kan heel veel doen met iemand, en dit kan verdere gevolgen hebben. Pesten gebeurt bij 65% Nederlandse scholieren. Dit hoort niet nog langer door te gaan dus wij vinden dat pesten strafbaar moet worden gesteld.

Ten eerste kan pesten tot ernstige gevolgen leiden 

; Naar aanleiding van verschillende onderzoeken blijkt dat de meeste van pesten een depressie krijgen of zich eenzaam gaan voelen. Ook kunnen de prestaties en cijfers naar beneden gaan en willen de slachtoffers niet meer naar school komen. Pesten kan een levenslange impact op iemand hebben. Heel soms hoor je het op het nieuws voorbijkomen, iemand die jarenlang gepest is heeft een einde gemaakt aan zijn leven. Het kan dus soms zo erg uit de hand lopen dat het zo moet eindigen voor diegene. En niet alleen voor het slachtoffer is het vreselijk maar ook voor die familie en vrienden.

Ten tweede sommige dingen die tijdens pesten gebeuren zijn al strafbaar.

;Dit zijn een aantal handelingen die strafbaar zijn die ook al gebeuren tijdens pesten. Belaging; de hele tijd appjes sturen of continu bellen en lastigvallen, Belediging; midden in een volle aula een leerling uitschelden met iets wat hem of haar persoonlijk raakt bedreiging; met een groepje een leerling opwachten en dreigen dat je hem of haar iets gaan aandoen. Discriminatie; iemand constant beledigen door achtergrond. Voor discriminatie kan je een boete krijgen van ongeveer 10.000 euro. Dit is al een deel wat strafbaar is en wat volgens de wet niet mag. Dus het kan al wel pesten strafbaar stellen, maar het is pas een begin van alles om pesten tegen te gaan.

Tot slot is er ook een voordeel van pesten strafbaar stellen. Namelijk dat kinderen doormiddel van een straf leren dat pesten niet normaal is.

Als kinderen pesten kunnen ze hier dus voor gestraft worden. Ze kunnen naar bureau halt worden gestuurd of ze krijgen een boete die ze moeten betalen. Het is zelfs zo dat als het slachtoffer zelfmoord heeft gepleegd als gevolg van de pesterijen een celstraf kan oplopen tot 10 jaar. Dit geldt voor nu alleen nog in Frankrijk maar kan ook mogelijk worden in Nederland. Het zijn vervelende straffen die ze moeten ondergaan en dure boetes die ze dan moeten betalen.

Het gedrag zal zich dan gaan aanpassen omdat een straf vervelend is en ze dit niet nog een keer willen doen. Hiervan zullen leren, leren om het nooit meer opnieuw te doen. Ook zullen ze gaan nadenken over wat ze hebben gedaan en hoe erg dat wel niet is voor het slachtoffer en wat de gevolgen zijn van de pesterijen. Wat voor hen begon als een leuk geintje maar het uit de hand gelopen is en het dus iemand z'n leven beïnvloed. Of het nou online of in het echte leven is, woorden zullen er niet minder hard van aankomen.

Dus wij hopen dat pesten strafbaar wordt gesteld omdat pesten vreselijke gevolgen heeft. Dat er nog meer andere gebieden van pesten strafbaar worden gesteld en kinderen van deze straffen zullen leren en zo pesten gestopt kan worden want niemand verdient het om gepest te worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.