Overbodig vliegverkeer

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 660 woorden
  • 22 mei 2001
  • 118 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
118 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Overbodig vliegverkeer

Een weekendje naar Frankrijk, een driedaags uitstapje naar Londen, of gewoon een wintersportvakantie in Oostenrijk. Allemaal voorbeelden van korte vakanties waarbij men steeds vaker gebruik gaat maken van het vliegverkeer. Maar staan mensen er eigenlijk wel bij stil dat het niet alleen maar makkelijk is, maar ook nog eens nadelen met zich meebrengt?

Tegenwoordig gaan de mensen steeds vaker op vakantie. Dit komt doordat het ons economisch voor de wind gaat. Iedereen heeft een redelijk salaris en is bereid om dit uit te geven aan vakanties. Vroeger ging men maar een keer per jaar op vakantie maar tegenwoordig gaat men wel drie keer per jaar. Omdat er ook nog eens in ons drukke bestaan weinig tijd tot onze beschikking staat, wil iedereen zo snel mogelijk op zijn bestemming aankomen. Omdat het vliegtuig aan deze eis kan voldoen, wordt deze meestal voor het vervoer gebruikt.

Dit heeft tot gevolg dat het luchtverkeer steeds intensiever wordt gebruikt. En intensiever gebruik betekent meer uitstoot van schadelijke stoffen. Hierbij bedoel ik CO2 uitstoot bij vliegtuigen. Statistisch onderzoek heeft aangetoond dat van alle vervoersmiddelen vliegtuigen het meest schadelijk zijn voor het broeikaseffect. 10% van het Nederlandse broeikaseffect is veroorzaakt door de uitstoot van CO2 door vliegtuigen.

Vliegverkeer heeft ook directe gevolgen voor de omliggende gebieden van het vliegveld. Een overbekend voorbeeld hiervan is de geluidsoverlast. Een rapport van het TNO/ RIVM (Nederlandse Centrale Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) toont aan dat de herrie tot klachten kan leiden als slaapstoornissen, hartklachten, vermoeidheid, stress en concentratieproblemen.

Maar niet alleen de geluidsoverlast kan leiden tot gezondheidsproblemen. De luchtverontreiniging heeft ook locale effecten zoals verzuring en zomersmog. Wederom heeft een onderzoek van TNO/ RIVM aangetoond dat binnen een straal van 10 kilometer rond de luchthaven vaker luchtwegklachten worden gerapporteerd en meer medicijnen tegen astma en/ of allergie worden gebruikt.

Het is dus bewezen dat het gebruik van het vliegtuig schadelijk is voor het milieu. Als je dan nog eens nagaat dat het meeste gebruik van het vliegtuig overbodig is, kom je tot de conclusie dat ook de meeste milieuvervuiling overbodig is. Om maar even een voorbeeld te geven van het soort vliegverkeer dat overbodig is, zijn de vluchten die naar buurlanden worden geboekt. Schiphol wordt hierdoor steeds meer een korte afstandluchthaven. De drie landen waarmee Schiphol het meeste verkeer onderhoudt liggen allemaal om de hoek: Engeland, Duitsland en Frankrijk. Dit is natuurlijk overbodig, want men kan net zo gemakkelijk met de trein gaan. Als men in gaat voeren dat er op deze vluchten per vliegtuigstoel een extra heffing van honderd gulden moet worden betaald, worden twee vliegen in een klap gevangen: overtollig vliegverkeer wordt teruggedrongen en het verkregen bedrag kan worden gebruikt voor een verbetering van het alternatief, het vervoer met de trein.

Wat verder nog een steentje bijdraagt aan de overbodige vluchten is het binnenlands vliegverkeer. Bij uitstapjes van Eindhoven naar Amsterdam, is het tegenwoordig populair om even met het vliegtuig te gaan. Helaas zijn deze vluchten juist het meest schadelijk voor het milieu. Als ze verboden zouden worden, vermindert de milieuoverlast aanzienlijk.

Als laatste zijn er nog de nachtvluchten, waarvan het aantal ook steeds meer toeneemt. Om het aantal nachtvluchten de beperken, kunnen de tarieven verdubbeld worden. Dan kan ook de tijd dat er nachtvluchten zijn worden aangepast. Voorheen was dit nog tussen 23:00 en 6:00. Dit is niet het normale nachtritme van een mens. Ze kunnen dit verlengen naar 7:00.

Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn er behoorlijk wat nadelen aan het vliegverkeer. Als mensen daar nou ook nog eens overbodig veel gebruik van maken, wordt het er natuurlijk niet minder op. Ik zou u dus vriendelijk willen verzoeken om geen gebruik te maken van de bovengenoemde vluchten. Er zijn genoeg alternatieven aanwezig die u misschien niet net zo snel op uw bestemming zullen brengen, maar die wel besparend zijn voor het milieu. Maar zeg nu zelf, wat maken die paar uurtjes tijd uit, als u er toch het milieu mee bespaart? Dan is het toch een kleine moeite?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.