Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Orgaandonorschap

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 694 woorden
  • 28 februari 2016
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
11 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

Kwestie van geven en nemen?

Ruim 5,8 miljoen mensen in Nederland hebben al laten vastleggen of ze na hun overlijden En 3,5 miljoen Nederlanders zeggen. Veel zou je denken maar eigenlijk niet is zo want er zijn bijna 17 miljoen inwoners die in Nederland wonen en dus wordt de vraag naar donorschap steeds groter. Eén donor kan zorgen voor acht levens. Orgaandonorschap moet dus verplicht worden!

 

Nood breekt wet!

Het nodig hebben van een donor kan iedereen overkomen het zou kunnen zijn dat jij zelf geen donor wilt worden maar jij wilt wel een donornier. Het idee erachter is een beetje vreemd, jij krijgt iets maar je geeft niets terug wat je niet zo zeer nodig hebt. Het gezegde zegt het toch vaak genoeg; je wenst een ander wat je jezelf ook wenst. In Nederland is er al een wet ingegaan; als jij je blaadje van het donorschap niet invult mogen je nabestaanden beslissen of je nog wel donor wilt worden. Als dat niet niet wordt aangegeven word je automatisch als donor gegeven

 

Belang van medische wetenschap

Het donorschap kan ook een enorme vooruitgang geven op het onderzoeken van betere en nieuwe manieren van transplantatie. Er kan dus ook meer onderzoek gedaan worden naar de eigenschappen van organen en weefsel. Onder het kopje organen staat dus; hart, nieren, lever, longen en alvleesklier. Onder weefsel kun je huid, botweefsel (o.a. pezen & kraakbeen), hoornvliezen, hartkleppen en bloedvaten neer zetten. Na het onderzoeken van organen en weefsel die jij hebt gedoneerd kunnen jouw nabestaanden daarvan profiteren want jij hebt deel gemaakt uit de medische wetenschap. Daarom zijn donoren dus grootbelang voor de medische wetenschap.

 

Geloof kent alleen liefdadigheid

Religie speelt ook een belangrijke rol in het donorschap. Geloven in een bepaald geloof kan je mening beïnvloeden, maar wat er in de meeste geloven wordt meegegeven is het geven en krijgen van liefdadigheid. Als het hierbij gaat om vitale organen die je niet meer nodig hebt na je dood of waarvan je er twee van hebt lijkt het mij een plan van liefdadigheid. Organen waarvan je er twee van hebt kunnen ook prima werken als eenling. Vele religies keren zich dus ook naar de moderne levensomstandigheden en daar vindt geven en nemen ook terug in. De meeste religies zien het dus ook niet as een slechte daad verrichten.

 

Ben ik echt dood?

Voor vele blijft het moeilijk om de beslissing te maken omdat ze bang zijn voor het geval tijdens de operatie dat ze nog niet helemaal dood zijn en dat ze alles nog kunnen voelen. Je kunt het vergelijken met de angst om een prik te halen. Een groep van de bevolking is ook bang voor de doctoren die de patiënten sneller aan overlijden laten gaan zodat er sneller een donor beschikbaar is. Hersendood zijn kan een ook een reden zijn. Hersendood zijn kan betekenen dat je hersenen zijn “uitgevallen” maar dat er nog een paar andere lichaamsdelen werken want je ent overleden als je hart en longen niet meer werken. Daarom is men bang dat er sneller een eind komt terwijl ze nog niet helemaal dood zijn. Een orgaandonatie is meestal alleen mogelijk als de donor is overleden op de lntensive Care afdeling van een ziekenhuis. Want in het ziekenhuis zouden de doctoren nog kunnen zien of jouw hart en longen nog werken die kunnen dan nog geschikt zijn voor een transplantatie.

 

‘God’ wilt dat je compleet terugkeert

In andere religies is het dat God wilt dat je terugkeert naar Hem zoals je geboren bent en dat iedereen op zijn/haar manier perfect is geboren daardoor vinden bepaalde religies dat je je niet moet veranderen. Ikzelf geloof niet in leven na dood maar natuurlijk zijn er mensen die daar wel in geloven. Deze groep vindt dat je terug moet keren zoals je geboren (geschapen) bent, omdat ze anders niet ‘compleet’ zijn

 

Conclusie

Donorschap moet verplicht worden desondanks religie, angst, geaardheid etc. Het redden van levens is toch mooier dan het houden van leven na dood of niet? Meer donors dus meer kloppende harten!

 

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.