Openbaar vervoer

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 2e klas havo | 699 woorden
  • 29 maart 2015
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

 Vervoer vanaf nu gratis?

Je hoort iedereen erover klagen: “dat is toch niet normaal” en “zo duur!” Iedereen die ver van school woont moet duizenden euro’s per jaar betalen. Daarom blijft het voor sommige kinderen bij een droom, omdat ouders niet genoeg geld hebben. Maar senioren daarentegen mogen wel gratis rijzen. Er werden experimenten uitgevoerd om te kijken of het goed liep, en daarna werd het ingevoerd, sommige staten twijfelden niet eens en gaven de ouderen kaartjes gelijk weg! Maar kinderen moeten verplicht naar school, ouderen hoeven niet eens vaak te reizen, maar toch krijgen hun wel gratis kaartjes, en wij niet. Dat vindt ik belachelijk! Ik vindt dat scholieren naar een school moet kunnen waar hun heen willen gaan. Ik vind dat alle scholieren dat verdienen ook al zijn hun ouders arm.

Openbaar vervoer moet gratis worden voor scholieren.

Gratis openbaar vervoer is een oplossing voor het verkeersprobleem, ouders hoeven geen kinderen meer naar school te brengen en daardoor wordt de verkeersdrukte minder. Want hun kinderen kunnen allemaal in een schoolbus in plaats van in losse auto’s. Of ze gaan met de tram, trein of metro, bovendien nemen die helemaal geen plek in op de weg! En minder auto’s betekent minder ongelukken, en dus een veiligere leefomgeving.

En als al die kinderen dan in een bus zitten i.p.v. 20 losse auto’s komen er dus 19x minder uitlaatgassen in de lucht. Dat betekent dat de CO2-uitstoot veel lager wordt. Misschien wel zo laag dat het het Kyoto-verdrag haalt (de CO2-uitstoot  wordt over de hele wereld gemiddeld 5% verminderd ten opzichte van 1990). Wanneer het Kyoto-verdrag gehaald wordt is er een stap gezet in het proces van het opwarmen van de aarde tegengaan.

En bovendien, een gezin met een laag inkomen moet ook normaal mee kunnen doen met het dagelijks leven, openbaar vervoer is voor hen onbetaalbaar. Ook is er eerder een proef in Amsterdam gedaan, een dag gratis openbaar vervoer, en het bleek een groot succes! In Hasselt, België is er zelfs al openbaar vervoer. De mensen mochten kiezen, omdat er altijd veel file was: of een nieuwe snelweg erbij, of gratis openbaar vervoer. Er werd uiteindelijk voor gratis openbaar vervoer gekozen, en tot nu toe is het een groot succes. Want er zijn geen fileproblemen meer in Hasselt, en ook is bewezen dat er veel minder CO2-uitstoot in de stad is, vergeleken met de tijd dat het openbaar vervoer nog niet gratis was. Als het in België een groot succes is, waarom dan niet overal? En ouderen mogen ook gratis reizen, waarom kinderen dan niet?

Om fileproblemen te voorkomen kunnen we meer nieuwe wegen aanleggen, tunnels graven en bruggen bouwen zodat er plaats is voor meer auto’s.

Maar op dit moment zitten we dicht aan tegen de grens van de capaciteit van ons wegennet. Ons land is maar klein en kent nu al de grootste wegendichtheid van Europa. Kortom: nieuwe wegen aanleggen is ook geen oplossing, want de ruimte er voor ontbreekt steeds meer. We kunnen weliswaar overgaan tot de invoer van rekeningrijden, thuiswerken en verschillende openingstijden van kantoren, maar deze oplossen kennen ook de nodige nadelen. De beste oplossing is dat minder mensen gebruik hoeven te maken van de wegen, dus moeten zij met het openbaar vervoer reizen.

Openbaar vervoer is geen oplossing voor fileproblemen want helaas zit ook ons spoornet dicht tegen de maximale capaciteit aan.

Maar dat is op te lossen door meer dubbeldektreinen in te zetten en meer lange-afstand busverbindingen tijdens de spits in te stellen. Door de spitsstroken te veranderen in speciale snelbusstroken en hierop een maximumsnelheid van tweehonderd kilometer per uur in te voeren, kan dit bereikt worden.

Kortom: Zoals je ziet is de wereld wel aan het nadenken over openbaar vervoer, voor het klimaat, want de aarde wordt steeds warmer. Fileproblemen worden opgelost. En ook  voor ouders en scholieren zou het ook erg fijn zijn, zodat iedereen kan reizen, ook al heb je weinig geld. Openbaar vervoer moet gewoon gratis worden voor scholieren.

Wij zijn nog klein, maar openbaar vervoer moet ook voor ons ook gratis zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.