betoog Nederlands: sociale media geeft jongeren een onrealistisch beeld

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas tto vwo | 600 woorden
  • 17 maart 2022
  • 101 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
101 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Betoog NL: sociale media geeft jongeren een onrealistisch beeld

Sociale media bieden ons veel manieren om te communiceren en ons leven te delen met elkaar. Dit resulteert vaak in een feed vol foto's van perfecte lichamen, de mooiste reisjes en de duurste producten. Dit creëert bij veel tieners het verlangen om het ideale leven te leiden. Maar is dat ideale leven wel zo realistisch? Het lijkt erop dat steeds meer tieners ongelukkig zijn over hun lichaam en leven. Daarom mijn standpunt: Sociale media geven jongeren een onrealistisch beeld. 

Sociale media creëert een onrealistisch (zelf)beeld

Op sociale media posten de meeste mensen alleen de beste kant van zichzelf. Alleen de inspirerende, productieve en mooie plaatjes worden gedeeld. De minder leuke dingen houden mensen vaak voor zichzelf. Doordat alles zo perfect lijkt, is het voor veel jongeren lastig om te zien dat andermans 'perfecte leven' ook mindere momenten heeft. 

Daarnaast kunnen foto´s op allerlei manieren worden geperfectioneerd door middel van bijvoorbeeld bewerken, poses, make-up en belichting vanuit de goede hoek. De foto´s en video´s die voorbijkomen zijn soms dus niet eens helemaal echt. Zeer waarschijnlijk ziet het perfecte meisje er zonder make-up, bewerking e.t.c. er heel anders uit. 

Ook vroeg de Royal Society for Public Health in een Britse enquête uit 2018 duizenden jongeren tussen de 12 en 18 jaar hoe ze sociale media ervaren. Er bleek een direct verband te zijn tussen het gebruik van online platforms zoals Instagram, Facebook en Pinterest en verhoogde onzekerheid. Hoe meer sociale media een tiener gebruikt, hoe meer invloed het lijkt te hebben op zijn zelfbeeld. Deze effecten leiden regelmatig tot verslechtering van de mentale gezondheid en soms zelfs depressie.   

Sociale media bestaan niet uit alleen maar ´perfecte plaatjes´

Aan de andere kant, zijn er ook veel mensen die het niet eens zijn met het standpunt. Zij zeggen dat veel van deze onderzoeken voor hen niet gelden omdat ze niet gevoelig zijn voor deze beïnvloeding. Er zijn namelijk ook jongeren die er bewust van zijn dat sociale media grotendeels het ideale leven promoot, en dat dit niet realistisch is. Daarnaast zijn er ook veel influencers die wel onbewerkte, realistische foto´s posten. Er gaat op dit moment een soort van trend rond, om mensen er aan de herinneren dat iedereen mooi is zoals hij/zij is.

Het verband tussen het gebruik van sociale media en onzekerheid kun je ook anders benaderen. Zo zeggen sommige mensen dat het probleem niet bij de sociale media ligt, maar bij de educatie over sociale media. Er wordt volgens deze mensen niet genoeg lesgegeven over hoe tieners moeten omgaan met onzekerheden door sociale media en over hoe (on)realistisch de dingen zijn die je langs ziet komen. 

Ten slotte kunnen deze ´perfecte plaatjes´ jongeren ook inspireren om hun leven te verbeteren, gezonder te leven, en productiever te zijn. Het kan een reminder zijn om voor je doelen te werken en aan jezelf te werken. Het hoeft niet altijd slecht te zijn om jezelf te willen verbeteren. 

Al met al lijkt het erop dat sociale media toch meer negatieve effecten heeft op het zelfbeeld van jongeren, dan positieve. Zelf merk ik ook dat de sociale media me vaak meer onzeker en bewuster maakt van mijn lichaam. Ik vergelijk mijzelf steeds vaker met mensen online en zou graag uitzien als de meiden online. Ik probeer mezelf eraan te herinneren dat dit niet realistisch is, maar dat is niet altijd zo makkelijk. Ik ben het dan ook met het standpunt eens.  

Bronnen:

https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2020/02/social-media-veel-invloed-op-zelfbeeld-jongeren/

https://www.nu.nl/gezondheid/5773836/dit-is-de-invloed-van-sociale-media-op-de-mentale-gezondheid-van-jongeren.html

CBS

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.