Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Alcohol onder minderjarige

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 1189 woorden
  • 2 december 2020
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

Alcohol onder minderjarige

Inleiding:

Je zult er wel al veel over gehoord, gezien en gelezen hebben. Ik heb het over het alcoholgebruik van jongeren jonger dan 18 jaar. Het is namelijk volgens de Nederlandse wet niet toegestaan om drank onder je 18e te kopen, en je mag het eigenlijk ook nog niet nuttigen maar het gebeurt toch, en de hoeveelheid jongeren onder de 18 die wel eens alcohol drinkt neemt elk jaar toe.
Er is een onderzoek geweest naar het alcoholgebruik onder jongeren. Onderzoek uitgevoerd door NIPO (het Nederlands instituut voor de publieke opinie) heeft uitgewezen dat op 15-jarige leeftijd al 62% van de jongeren regelmatig drinkt waarbij een op de tien 15-jarigen wel 10 glazen alcohol in een weekend drinkt. Maar ook op jongere leeftijd wordt er al gedronken. Jongens bleken wel vaker al te drinken dan meisjes. Ook dronkenschap bleek op jonge leeftijd al voor te komen, van de 15-jarige jongens bleek de helft wel eens dronken geweest te zijn en van de 15-jarige meisjes bleken twee op de vijf meisjes wel eens dronken geweest te zijn.
Ik vind het raar dat het aantal jongeren onder de 18 die wel eens alcohol drink jaarlijks nog steeds toeneemt, terwijl de Nederlandse overheid zegt zoveel zijn best te doen om het alcoholgebruik onder jongeren jonger dan 18 jaar tegen te gaan. Dat doen ze door middel van reclames op televisie, strenger controleren van supermarkten, cafés en disco’s.

Ik vind dat het huidige probleem moet veranderen, daarom mijn stelling ‘er moet strenger gecontroleerd worden op het alcohol gebruik onder jongeren jonger dan 18 jaar.’

Argument 1:

Mensen onder de 18 zijn nog steeds in de groei, en de hersens en het lichaam ontwikkelt zich nog. In alcohol zitten stoffen die slecht voor je hersenen en de groei zijn, als je al op jonge leeftijd begint te drinken, kun je daar later problemen mee krijgen.
Ik zal een paar voorbeelden van problemen toelichten:
- aangetaste lever. Als je lever slechter wordt leidt dat weer tot irritante gevolgen zoals misselijkheid, braken, geen eetlust, temperatuur verhogen en jeuk. De gevolgen van een aangetaste lever zijn dus niet erg prettig.
- Hersenbeschadiging. Na 1 of 2 glazen alcohol werken de hersenen al minder goed dan normaal. Als je vaak en veel drinkt (vooral als kind) tast dat de hersenen aan en kunnen er ook weer klachten ontstaan zoals: geheugenverlies (slecht voor kinderen omdat ze nog op school hebben en daar toetsen etc. krijgen), je reactievermogen wordt minder. Erg gevaarlijk voor de jonge kinderen s ’avonds laat in het verkeer

- Hart- en vaatziekten. Dat leidt tot een stijging van de bloeddruk, en een onregelmatig hartritme

- Je weerstand wordt kleiner. Dat houdt in dat je sneller ziek wordt
- Concentratieproblemen. Je wordt veel sneller afgeleid, dus je let minder op en dat is niet echt handig op school
- Kanker. Het verhoogt de kans op bepaalde soorten kanker zoals leverkanker en slokdarmkanker
- Maagproblemen.
Er kunnen nog veel meer problemen ontstaan. Ook is het weer nieuw om coma te zuipen. Dan drink je zoveel zodat je uiteindelijk bewusteloos of in een coma naar het ziekenhuis gebracht wordt. Meestal worden die kinderen gewoon op straat gevonden, of bij iemand thuis waar de ouders een avondje weg zijn. Jaarlijks komen er een zo'n 270 jongeren bewusteloos het ziekenhuis binnen omdat ze veel te veel alcohol binnen hebben. Terwijl dat er in 2000 nog maar 43 waren. Comazuipen is natuurlijk vragen om problemen.

Argument 2:

Jong drinken is meer kans op verslaving
Alcoholgebruik op jonge leeftijd betekenen een grotere kans op alcoholverslaving. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren die beginnen met drinken op een leeftijd onder de 16 een viermaal hoger risico op alcoholverslaving hebben dan jongeren die beginnen met drinken op de leeftijd van 18 jaar of ouder. Van de jongeren die voor hun 14e beginnen met drinken, is 40% op een bepaald moment in hun leven alcoholverslaafd. Factoren die meespelen bij het op jonge leeftijd beginnen met drinken, zijn impulsiviteit, een sterke drang naar nieuwe ervaringen, erfelijke factoren en alcoholmisbruik door gezinsleden. Hoe jonger tieners aan alcohol beginnen des te groter ook is de kans dat zij ook gaan roken of drugs gaan gebruiken.

Kinderen van verslaafde ouders hebben meer kans op verslaving. Vergeleken met kinderen van gezonde ouders lopen ze vier keer meer kans om zelf afhankelijke drinkers te worden. Ook hebben ze twee keer zoveel kans op problemen op school, drie keer meer kans om zelfmoord te overwegen en vijfmaal meer kans op het ontwikkelen van eetstoornissen.
Soms hebben kinderen van verslaafde ouders een lagere respons op alcoholgebruik. Zij kunnen zonder duidelijk zichtbare effecten veel drinken, waardoor ze gemakkelijk overmatig alcohol gaan gebruiken. Ze geven aan dat ze minder last lijken te hebben van alcohol dan andere kinderen. Voor mensen met een lage respons op alcohol is overmatig alcoholgebruik echter even slecht als voor mensen die normaal op alcohol reageren.

Tegenstelling:

De regels zijn al aangescherpt. Cafés hebben vaak bewakers bij de deur staan die om je ID vragen om te kijken of je 18+ bent en wel naar binnen mag. Daarbij heb je bijvoorbeeld ook cafés waar je wel als minderjarige binnen mag, maar het niet wordt toegestaan om er als minderjarige alcohol te kopen en je dus je ID moet laten zien aan de bar zoals bijvoorbeeld bij café ‘de Buren’. Inzet van politie voor controles op alcohol in de stad is ook al veel in gebruik. Daarbij zijn er al zwaardere controles voor supermarkten. Zo moeten deze bijvoorbeeld 4x in het jaar een alcohol en tabak controle slagen, gebeurt dit niet dan zullen ze een zware boete krijgen en verdere consequenties. De controle houdt in dat er 1 tot 3 verschillende anonieme jongeren die minderjarig zijn, naar de winkel gaan en proberen alcohol en/of tabak mee te krijgen. De supermarkt weet nooit wanneer dit plaats zal vinden en krijgen achteraf pas te horen of ze geslaagd zijn. Dus qua regels is wel al alles aangescherpt.

Weerlegging:

Minderjarigen proberen vaak alcohol te bemachtigen en vaak met succes: ze krijgen gewoon alcohol mee. In drie van de tien gevallen lukt dit, blijkt uit cijfers van het CBL. De groep verstrekkers van alcohol aan minderjarigen zou vooral bestaan uit horeca, cafetaria’s, sportkantine en thuisbezorgers. In 2018 ging een onderzoek van start waarbij minderjarigen van 17 jaar op pad werden gestuurd om alcohol te kopen. Het doel van het onderzoek: erachter komen of er alcohol aan minderjarigen wordt verkocht. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) zegt dat supermarkten en slijterijen op de goede weg zijn: daar slaagden jongeren er zeven van de tien keer niet in om alcohol te kopen. Avondwinkels scoren slechter.
Horeca, cafetaria’s, sportkantines en thuisbezorgers scoren nog slechter. Volgens Blokhuis zou dit ‘ver onder een acceptabel niveau’ zijn. Thuisbezorgers scoren het aller slechtst en zouden in 9,5 procent van de gevallen geen alcohol aan minderjarigen verkopen.

Slot:

Dus moet er strenger gecontroleerd worden op verkoop van alcohol? Ja dat moet. Jongeren krijgen het nog steeds te makkelijk mee. Dit is niet alleen slecht voor hun gezondheid, maar ook voor hun toekomst. Meer alcoholverslaafde en mensen die lager opgeleid zijn dan dat ze zouden kunnen lijkt me geen goed toekomstbeeld voor Nederland.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.