Betoog Nederlands
Iedereen kent ze wel: de negerzoen, ook wel negerinnentet genoemd in Vlaanderen. Bolletjes van schuim een rond koekje en een laagje chocolade. 86 jaar lang bestaan ze al en ’t woord staat zelfs in de dikke van Dale. Nu ineens is de Tilburgse fabrikant Van der Breggen ervan overtuigd dat de naam van de negerzoen racistisch is en de naam wordt verandert in Buys Zoenen.
Mijn stelling is: De naam van de negerzoen is onterecht gewijzigd!
- In deze tijd is het woord neger volgens mij inderdaad een scheldwoord, maar ookal is dat zo, negers hoeven zich daardoor niet beledigd te voelen door een naam van een product dat niet eens betrekking op hen heeft. Volgens mij is het eerder discriminerend dat een blanke beslist dat negers er aanstoot aan nemen!
- Volgens Van der Breggen moet de lekkernij een positieve uitstraling hebben en dat heeft ’t met de nieuwe naam.
- Deze uitspraak vind ik best onnozel, want ik weet zeker dat het veranderen van de naam geen zin zou hebben, 9 van de 10 mensen zou het toch de negerzoen blijven noemen. De van Dale zegt ook dat ze het woord negerzoen niet zomaar schrappen, want het is zo ingeburgerd en als ’t woord niet meer gebruikt zou worden in de maatschappij, dan pas wordt een woord verwijderd.
- In andere landen zijn benamingen die met negers te maken al veranderd, Negerküsse in Duitsland heten tegenwoordig Schaumküsse. Volgens de Stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers van Slaverij in Suriname is Nederland samen met België met het veranderen erg laat, net zoalsmet het afschaffen van de slavernij.
- Maar ik denk dat dit geen goed argument is, want het woord negerzoen heeft in Nederland niks negatiefs of discriminerend en ’t zorgt hier eerder voor iets positiefs. Ik denk dat de fabrikant alleen politiek correct wil zijn. En als het dan zo discriminerend zou zijn, waarom bestaan dan nog steeds de jodenkoeken en de blanke vla?
- Naast deze argumenten is het ook nog zo dat uit onderzoek is gebleken dat 94 procent van de consumenten vond dat het woord negerzoen geen negatieve bedoelingen met zich meebrengt. En van die andere 6 procent laat meer dan de helft het product niet in de schappen van de supermarkt liggen vanwege de naam.
Ik ben het dus duidelijk eens met de stelling, want de naam is inmiddels in Nederland al zo ingeburgerd en ik denk dat het veranderen van de naam geen invloed zou hebben, behalve dan dat het politiek correct is.
REACTIES
1 seconde geleden
G.
G.
stom verhaal, ik ben hier van op de hoogte
11 jaar geleden
Antwoorden