Nederlandse Spoorwegen

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 970 woorden
  • 22 februari 2002
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
48 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Module 6

Stakingen tegen “rondje om de kerk” van het spoorwegpersoneel.

Een kleuter is kriskras door de tuin aan het fietsen, plotseling zegt de moeder dat de kleuter allemaal rondjes moet gaan fietsen. Vijf, zes rondjes vindt de kleuter nog wel leuk, maar alleen maar rondjes rijden niet. Dan gaat de kleuter dus huilen. Zo zou ik de situatie ook willen omschrijven bij de Nederlandse Spoorwegen. Er is namelijk het zogenaamde “rondje om de kerk”, ook wel het antivertragingenplan, ingevoerd. Dat betekent dat de conducteurs en machinisten elke keer hetzelfde traject moeten afleggen, maar dat willen ze niet. Zij rijden liever kriskras door Nederland. Het overstappen van personeel heeft de nodige vertraging tot gevolg. De directie van de NS wil nu net als een moeder van de kleuter het rondjes rijden invoeren. Daarom gaan ze ook staken en acties voeren. Gevolg daarvan is dat de klanten te maken hebben met klantonvriendelijkheid. Dus moet het spoorwegpersoneel maar eens ophouden met zeuren en “het rondje om de kerk”accepteren.
daar staan allereerst drie argumenten vóór “rondje om de kerk”, vervolgens drie argumenten tegen en tot slot de weerlegging van de tegenargumenten.

Allereerst is acceptatie van het plan door het personeel belangrijk. Als klagen een gewoonte lijkt te zijn. Klagen over vertragingen door het treinpersoneel zelf, omdat ze te laat thuis zijn. Klagen over een plan om die vertragingen te verminderen. Door zo te reageren ben je niet meer geloofwaardig. Als ze eens stoppen met aandacht schenken aan die stakingen, en zich eens om de klanten gaan bekommeren. Door als eerste stap te doen alsof je het leuk vind, en niet chagrijnig te zijn.
Ten tweede, een argument dat aansluit bij het eerste, is dat we genoeg ellende hebben ondervonden van alle “klantvriendelijke” acties. Bovendien is er al eens een “klantvriendelijke” actie geweest. Alle conducteurs door het hele land zouden een dag geen kaartjes knippen, maar dat werd op de dag van de actie afgeblazen. Ten gevolge daarvan moesten de mensen die geen kaartje hadden het treintarief voor een kaartje betalen, dat is dus de dubbele prijs.
Ten derde verklaart een onderzoeksbureau dat 1 op de 4 treinen is vertraagd. Als 25% toch al vertraagd is, kan dat “rondje om de kerk” ook wel ingevoerd worden. Erger dan dit kan toch al niet meer. Laat dat “rondje om de kerk” maar komen.
Dan volgen er nu drie tegenargumenten, die “het rondje om de kerk” niet steunt en alle tegenwerking van het personeel bevestigd.
Allereerst dat de personeelsleden van de NS denken dat het veel zwartrijders aantrekt. Ook denken ze dat het gevaarlijk is door saaiheid. Elke dag dezelfde bomen, zelfde rails, elke keer die vaste klanten.
Vervolgens beweert een ander onderzoeksbureau dat “het rondje” niet werkt, want als één trein vertraging heeft, dan heeft de trein daarna twee keer zoveel vertraging. Twee minuten vertraging worden drie minuten vertraging, en zo hopen de minuten zich op.
Tot slot vindt het personeel dat het saai is om alsmaar hetzelfde traject te rijden. Elke dag zien ze dan hetzelfde.
Maar als we deze argumenten nu eens gaan weerleggen, dan kan je zeggen dat dat geneuzel van de NS overbodig is. Er zijn namelijk wél oplossingen.
Ten eerste hoeft het rondje niet aantrekkelijk te zijn voor zwartrijders, want tegenwoordig zijn er treinsurveillanten die een oogje in het zeil kunnen houden, en de conducteurs hebben tegenwoordig een GSM voor noodgevallen. Bovendien maken de reclames op de televisie het onderhand ook wel duidelijk, dat treinsurveillant “de rol van leven” is. Door een verdubbeling van het beveiligingspersoneel hoeft ook dat dus geen enkel probleem te zijn.
Ten tweede is de vertraging ook op te lossen. Er zit namelijk tussen aankomst en vertrek 5 minuten, als de NS daar nu eens 2 minuten van maakt, dan pak je al 3 minuten winst. Als je dat bij elk station doet is de vertraging als sneeuw voor de zon verdwenen. Bovendien zijn alle conducteurs op tijd thuis en hoeven ze niet staken.
Ten derde is het absoluut niet saai, want er wordt heel vaak van traject gewisseld. Het spoorwegpersoneel hoeft dus niet de hele dag hetzelfde te zien. Op een dag hebben ze 2 trajecten, maar als ze één traject hebben dan is het over 75 à 100 kilometer. Ook zijn er combiplaatsen gecreëerd. Dat betekent dat vervoersbedrijven een samenwerkingsverband aangaan, zoals de tram en de trein. Machinisten kunnen dan ook een aantal dagen op een tram hun werk doen en andersom. Verder zijn conducteurs en machinisten zo opgeleid dat ze andermans taken over kunnen nemen. De conducteurs kunnen voor machinist spelen en de machinist voor conducteur. Dit voorkomt ook zeker de saaiheid.

Het eindoordeel dat je na deze argumenten zou kunnen trekken is, dat ze maar eens moeten ophouden met zeuren en “het rondje om de kerk” accepteren. De klanten vinden dat het personeel “het rondje” moeten accepteren om boosheid weg te nemen, en klantvriendelijk zijn. De klant is ondertussen die “klantvriendelijke” acties zat. Tot slot komt er nog een onderzoeksbureau die zegt dat “het rondje” nooit meer vertragingen kan veroorzaken dan er al zijn. Een staking van het spoorwegpersoneel heeft redenen zoals, “het rondje” lokt zwartrijders, terwijl daar treinsurveillanten voor zijn. Ook zou het gevaarlijk zijn door saaiheid en zwartrijders, maar als er iets gebeurt dan heeft de conducteur een GSM. Saai om steeds zelfde traject te rijden, maar ze rijden elke dag een ander traject, hebben een combiplaats of conducteurs en machinisten nemen elkanders taken over. Bovendien komen ze nog met een onderzoeksbureau, die vindt dat het hele rondje niet werkt door de vele oplopende vertragingen, maar ze hebben in die 5 minuten tussen aankomst en vertrek wel tijd om koffie te halen. Rij dan wat eerder weg en haal geen koffie.
Als ze nou echt iets saais willen doen, ga dan aan de lopende band werken. Dan mag je staken, want dan doe je de hele dag hetzelfde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.