Gedocumenteerd schrijven
de Nederlander van het jaar 2004
Dit artikel bevat:
1. Een overwegend betogende tekst van ongeveer 500 woorden waarom Peter R. de Vries volgens mij ‘de Nederlander van het jaar 2004’ is.
2. Mijn keuze van de Nederlander van het jaar (Peter R. de Vries) vergelijken met de keuze van de Volkskrant (Ayaan Hirsi ali).
3. Mijn mening over de zin/onzin van dit soort verkiezingen.
4. Een stencil met de bronvermelding.
Gedocumenteerd schrijven
de Nederlander van het jaar 2004
Ik heb bij deze opdracht gekozen voor Peter R. de Vries. In een overwegend betogende tekst van ongeveer 500 woorden vertel ik waarom ik Peter R. de Vries als ‘de Nederlander van het jaar 2004’ gekozen heb.
Succesvolle carrière
Iedereen kent hem wel van tv: Peter R de Vries. Al 25 jaar werkt hij in de misdaadverslaggeving. Hij begon zijn carrière bij De telegraaf. Daar viel hij al snel op door zijn eigen stijl en opvallende naam. Met zijn opgedane ervaring als journalist en kennis van de criminaliteit stapte hij over naar de TV. Samen met een collega presenteerde hij het programma: ‘’Crime Time’’. Na lange tijd presenteren zocht Peter meer uitdaging en begon zijn eigen misdaadprogramma op SBS6: ‘’Peter R. de Vries Misdaadverslaggever’’. Dit was zijn doorbraak in medialand, het programma sloeg aan en is nog steeds elke week op tv te zien. Met dit programma bouwde Peter de reputatie op van superspeurder, aldus Jaap Jongbloed. Peter slaagde namelijk waar anderen faalden (zoals de politie) in belangrijke zaken. Een paar voorbeelden van zijn successen: het opsporen van Heineken-ontvoerder Frans Meijer in Paraguay, herziening van de Puttense moordzaak, ‘’mabelgate’’ en zo loopt de lijst opgeloste zaken nog wel een tijdje door.
Het geheim van zijn succes
Zijn succes kwam niet zomaar aanwaaien, hij heeft er keihard voor moeten werken. Zo is zijn programma eigenlijk een klein bedrijf: Peter heeft rond de veertig mensen in dienst, en een privé-archief waar de politie jaloers op is. Met zoveel mensen in dienst kan hij alle vragen van mensen beantwoorden en tips verwerken. Alle gegevens zijn netjes geordend door zijn personeel, zo kan hij zijn tijd gebruiken om zich in de zaak te verdiepen en verbanden te leggen. Maar de politie werkt toch ook ongeveer op dezelfde wijze en weet veel zaken niet op te lossen? Het verschil tussen de politie en de Peter R. de Vries is dat Peter voor veel mensen veel toegankelijker is. Zo is hij geen intellectueel en geen ambtenaar maar een man van het volk. Elke tip wordt beantwoord en met zorg verwerkt. Dit vertrouwen naar de burger toe wordt nog eens versterkt door het feit dat Peter R. de Vries alleen de opgeloste zaken uitzendt waardoor het natuurlijk lijkt of hij elke zaak voor je kan oplossen. Ook geeft hij niet zomaar op, als er iets te winnen valt moet Peter het winnen. Zijn werk werd begin 2004 bekroond toen hij de ‘’omroepman van het jaar 2003 award’’ won.
De toekomst
Ondanks het hierboven beschreven succesverhaal heeft zijn werk ook zijn keerzijden. Zo wordt hij vaak bedreigd en is zijn werk natuurlijk niet zomaar een kantoorbaantje dat je tot je 65e doet. De vraag die dan ook luidde was: wat gaat Peter R. de Vries doen na zijn carrière als misdaadverslaggever? Het antwoord kwam eind 2004 van hemzelf. “Binnen vijf jaar wil ik stoppen met werken en een politieke partij beginnen. Dit zal natuurlijk niet makkelijk zijn. Je zal ten eerste een goede site moeten hebben, veel geschikte partijleden waar je echt op kunt rekenen en een goed partijprogramma zijn noodzakelijke vereisten. De partij zal er uiteindelijk denk ik wel komen, alleen stel ik me pas verkiezingskandidaat als in de peilingen 15% op me gaat stemmen.’’’aldus Peter R. de Vries.
Conclusie
Ik heb Peter R. de Vries als beste Nederlander van het jaar 2004 om verschillende redenen gekozen. Als ik namelijk de lijst met vijftig bekende Nederlanders bekijk en zie wat ze voor Nederland gedaan hebben valt dat me erg tegen. Peter R de Vries heeft zich wat mij betreft als bekende Nederlander in positieve zin gedragen na zijn verdiensten tegen de criminaliteit. Dit uitte zich dan ook in de ‘’omroepman van het jaar 2003 award’’. Ook heeft hij veel mensen vermaakt (inclusief zijn imitatie door Edwin Evers!) en is hij van plan aan het eind van deze carrière ook nog eens een politieke partij te beginnen.
Nu vergelijk ik mijn keuze van de Nederlander van het jaar (Peter R. de Vries) met de keuze van de Volkskrant (Ayaan Hirsi Ali).
Mijn keuze is duidelijk: Peter R de vries stijgt duidelijk boven Ayaan Hirsi Ali uit als het gaat om wie zich het meest positief gedragen heeft voor de Nederlandse samenleving. Ik vind dat Ayaan Hirsi Ali het meer van haar woorden moest hebben (daardoor was ze ook veel in de publiciteit), Peter R de Vries liet meer daden zien (de opgeloste moordzaken, start van een politieke partij).
Nu zeg ik wie ik de slechtste Nederlander van het jaar 2004 vind.
Zonder twijfel Geert Wilders. Ik zit echt niet te wachten op een tweede Pim Fortuin. Je kan zeggen dat het knap van hem is dat hij zo snel bekend is geworden in de politiek, maar ik vind dat niet eens zo’n hele grote prestatie. Roep dat het slecht gaat, dat de buitenlanders eruit moeten, en dat de straffen omhoog moeten gaan en er lopen meteen twintig mensen om je heen. Nee, ik heb een hekel aan deze man en zijn politieke ideeën en uitstraling: ik vind niet dat hij iets positiefs dit jaar heeft gedaan als BN’er.
Mijn mening over de zin/onzin van dit soort verkiezingen.
Mijn mening is kort en krachtig: ik vind dit soort verkiezingen wel leuk als er niet teveel van dit soort verkiezingen gehouden worden. Zo is het best wel eens goed en vermakelijk om te kijken naar wie de beste Nederlander was van 2004 , maar ik zit nou niet echt te wachten op van die zogenaamd populaire verkiezingen (wie is de beste conciërge?, wat is de beste kinderboerderij? enz, enz.)
REACTIES
1 seconde geleden