Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mobieltjes in de klas

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 860 woorden
  • 2 september 2012
  • 487 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
487 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Kom op een willekeurige dag tijdens een willekeurige les onze klas binnen en je ziet en hoort dat ongeveer 40% van de klas zit te Whatsappen, Pingen of Tweeten. De leerlingen die met hun mobieltje bezig zijn letten niet op in de les en dus moeten ze thuis veel meer doen. Er is dus een gevaar dat als een leerling dan thuis geen zin meer heeft dat hij of zij dan slechte punten haalt. Maar als ze tijdens de les iets gevraagd word hebben ze geen idee waar het over gaat.

Onze stelling luidt: verbied mobieltjes in de klas.

Meestal merken leraren niet dat leerlingen bezig zijn met hun telefoon. Bekende verstopplaatsen zijn onder andere: op schoot, achter je etui en sommige leerlingen verstoppen het in hun brillenkoker of tussen de kaft en het kaftpapier van hun boek. Maar als ze het merken doen ze er niks aan. Als een leerling gesnapt word met een mobieltje in zijn of haar hand dan gaat het zo van: Doe je hem eventjes weg of: Are you doing something that’s illegal? of Stop je het eventjes terug in je tas?

De redenen die leerlingen geven over het gebruik van hun telefoon in de les zijn: Om andere mensen te laten weten wat ik doe in de les en waar de les over gaat. Maar ook over dingen buiten school. Ook gebruiken leerlingen hun telefoon uit verveling. Vaak word er met leerlingen uit andere klassen gecommuniceerd. Een telefoon tijdens de les is dus heel handig om the socializen, om het nieuws te lezen (ja, dat gebeurd ook!) of om gewoon iets anders te doen dan naar die saaie les te luisteren.

Als een leerling gepakt word met een telefoon en ze doen hem weg, dan hebben ze hem meestal naar 15 seconden weer in gebruik. Als de leraar hem dan ziet moeten ze hem weer wegdoen en zo weer opnieuw. Niet bij alle leraren worden telefoons gebruikt. Sommige nemen hem wel in. Dit kan dus allemaal wel heel fijn en leuk zijn, maar je pikt zo niks op van de les. Ook is het super irritant voor de andere leerlingen die wel proberen te werken maar waarbij dit niet lukt door het getik en geratel van de mobieltjes. Ook is het storend voor de leraar, als de leerling het antwoord niet weet of soms zelfs de vraag niet heeft gehoord.

Volgens een artikel van de NOS van eind mei vorig jaar zit tweederde van de leerlingen regelmatig met hun telefoon in de les. Een directielid van de Havo zegt daarop: 
"Dit vinden wij heel kwalijk want als tweederde van de klas niet oplet tijdens een les, hoe moet dat dan later met het niveau op de werkvloer. De gemiddelde leraar weet ook veel te weinig over hoe een mobiel nu eigenlijk werkt en wat je er mee kan doen."

Een ander gevaar dat dreigt is dat leraren in huilen uitbarsten in de les, gefilmd worden en op youtube komen.

En dan is er toch nog die ene leraar die het wél ziet, maar er niets aan doet. Dat is een van de vele dingen die wij ons afvragen. Want zo’n leerling, die totaal geen aandacht besteed aan de les, geeneens weet waar het over gaat en om de 15 seconden eens ‘’geïnteresseerd’’ omhoog kijkt. Die kun je toch niet negeren?

Daar moeten we een oplossing voor vinden. Je zou over kunnen gaan op extreme maatregelen als een bak met water gebruiken als bewaarplaats voor afgepakte mobieltjes, of ze furieus uit zijn of haar hand pakken en op de grond smijten. Maar je zou het mobieltje ook gewoon een week, of zelfs een maand in hechtenis kunnen nemen. En dan hopen dat de leerling er ook iets van heeft geleerd… Maar de ultieme oplossing is heel simpel, gewoon strenger controleren, als een leraar er om bekend staat om veel te controleren op mobieltjes en hardhandig in te grijpen als je gepakt wordt, zal het gebruik van mobieltjes afnemen.

Dus, nog even samengevat, onze argumenten:
- Je pikt niets op van de les
- Het kan vreselijk irritant zijn voor je medeleerlingen
- Maar het is ook storend voor de leraar

Dan zijn er ook nog positieve kanten aan het verhaal:
- Je socialized
- En je kunt je mobieltje natuurlijk ook gebruiken voor leerzame doeleinden (bv, iets googelen etc.)

Maar zelfs die positieve kanten hebben een negatieve kant, als je socialized, let je nog steeds niet op en is het niet echt bevorderlijk voor de informatie die je binnen krijgt. En zelfs als je dingen googelt, kan het nog steeds gebeuren dat je de verleiding niet kunt weerstaan en toch nog even moet twitteren, of tóch nog eventjes dat ene whatsappje versturen.

Dus, als conlcusie de oplossing voor dit probleem: Mobieltjes simpelweg verbieden, als je het gebruikt van mobiele telefoons limiteert en gebruik in de klas voorkomt, zijn alle eerder genoemde problemen opgelost. Leerlingen hebben minder afleiding, dus zullen ze ook meer reden hebben om op te letten. En als je geluk hebt, schieten zelfs de cijfers omhoog.

REACTIES

J.

J.

Je mag een mobieltje van een leerling niet een maand/paar weken in hechtenis nemen, wel mag de leraar het mobieltje als de leerling op school komt in beslag nemen en aan ht eind vd dag weer terug geven.

7 jaar geleden

A.

A.

Bij ons op school is er een docent die twee dagen per week les geeft op onze school. Hij heeft een regel: Als hij je telefoon afpakt moet je een A4'tje schrijven waarom je jouw telefoon terug wilt, als je dit niet doet voordat hij weg is dan ben je dus totdat je hem ziet je telefoon kwijt. Ofterwijl: Shit happens

5 jaar geleden

B.

B.

Meen je dat een maand? Slaat nergens op tbh.

6 jaar geleden

D.

D.

Dude, waar zijn je bronnen?
Heb je ook een deskundige die dit kan bevestigen ofzo?

5 jaar geleden

D.

D.

Verder is ie best wel goe denk ik

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.