Het Expertisebureau Online KinderMisbruik (EOKM) en Slachtofferhulp Nederland doen onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s onder jongens (ofwel: sextortion). Is dit jou overkomen? Deel dan jouw ervaringen door mee te doen met het anonieme onderzoek. Met jouw bijdrage help jij de hulpverlening verbeteren!

 


Naar het onderzoek


Mensen die ongezond leven moeten meer voor de ziektekostenverzekering betalen dan mensen die gezond leven.

Ik zal beginnen met uit te leggen wat de ziektekostenverzekering zo’n beetje inhoudt:
Sinds 1 januari van dit jaar moet iedere volwassene in Nederland een verzekering af hebben gesloten voor ziektekosten. Dit houdt in dat iedereen een zogenaamde basisverzekering moet hebben, als je dan ziek wordt betaald de verzekeringsmaatschappij de meeste kosten van de huisarts, de specialist of het ziekenhuis. Voor zo’n verzekering moet je elke maand ongeveer €100,- betalen. De verzekeringsmaatschappij doet alle premies zegmaar in een potje, uit deze pot met geld worden dan de ziekte kosten betaald.

Argument voor:
Er zijn mensen die heel ongezond leven, ze eten veel vet, ze roken veel en ze drinken veel alcohol. Dit is dus het soort dikke mensen wat de hele dag bij MCDonalds rondloopt, zich vol blaast met rook en dan ook nog lekker aan de borrel is. Deze mensen kunnen best een heel leuk leven hebben, maar het is wel heel ongezond. Hierdoor zijn ze dus veel vatbaarder voor ziektes dan mensen die gezond leven en letten op wat ze eten, niet roken en niet tot weinig alcohol drinken. Het zou dus eigenlijk niet eerlijk zijn om de mensen die gezond leven net zo veel te laten betalen als mensen die ongezond leven, omdat deze dus minder vatbaar zijn voor ziektes dan mensen die ongezond leven. Dus hebben ze waarschijnlijk ook minder ziektekosten te betalen. Ik denk ook dat de meeste mensen die vegetarisch zijn goed letten op wat ze eten omdat ze goede vleesvervangers willen. Daarom ben ik er voor om mensen die gezond leven en dus ook vegetariërs korting te geven op de ziektepremie.

Argument voor:
Ook vind ik eigenlijk dat mensen die ongezond leven en die dus veel vet eten, veel roken en ook nog veel alcohol drinken meer moeten betalen voor de ziektepremie dan de mensen die wel gezond leven. Hierbij straf je ze als het ware voor hun ongezonde leefstijl. De mensen die gezond leven beloon je dan als zegmaar voor hoe ze leven. Hierbij geef je ook een prikkel naar andere mensen, je zet ze aan om ook gezond te gaan leven en te stoppen met al dat vette eten, roken en drinken. De mensen die al gezond bezig zijn moedig je aan om zo door te gaan.

Argument tegen:
Ik weet natuurlijk wel dat mensen er niet voor kiezen om ziek te worden en dat mensen die gezond leven ook ziek kunnen worden. En wanneer mensen die ongezond leven ziek worden dit perse hoeft te komen door hun ongezonde leefstijl.
Ontkrachting:
Maar je kunt het natuurlijk wel zelf in de hand houden door dus gezond te eten, niet te roken en weinig alcohol te drinken.
Hier een voorbeeld: Kanker kan iedereen krijgen. Maar ik denk dat je de kans om besmet te raken best kunt verkleinen. Ik ben namelijk van overtuigd dat mensen die minder roken ook minder kans hebben op longkanker. En dat mensen die veel roken een veel grotere kans hebben op longkanker. Het zou dus oneerlijk zijn om mensen die niet roken bij wijze van spreke te laten betalen voor de operatie van mensen die wel veel roken. Dit is natuurlijk erg globaal maar ik denk dat ik zo het beste duidelijk kan maken wat ik bedoel. Natuurlijk is het niet uitgesloten om een keer wat te snoepen of om wat alcohol drinken bij het uitgaan. Maar let wel op wat je allemaal naar binnen krijgt. Dit zullen mensen dan natuurlijk ook wel doen als je daardoor minder premie hoeft te betalen.

Ook hebben mensen op deze manier natuurlijk minder last van overgewicht. En ik denk dat mensen dan ook wel meer met de fiets naar het werk gaan voor hun lichaamsbeweging. Hierdoor heb je dus ook minder last van uitlaatgassen en het is dus ook nog eens beter voor het milieu. Ook kinderen worden minder dik, ouders gaan meer letten op wat hun kinderen eten omdat ze anders meer premie voor hun kinderen moeten betalen. Kinderen worden dan ook minder gepest omdat ze dik zijn. Misschien dwaal ik nu wel wat ver van het onderwerp af maar ik denk dat dit dan ook wel weer goed is voor de maatschappij.

Conclusie:
Mijn conclusie is dus dat mensen die ongezond leven meer ziektepremie zouden moeten betalen dan mensen die gezond leven. En dat mensen die gezond leven korting moeten krijgen op de ziektepremie. Hiermee zet je dus ook andere mensen aan om gezond te gaan leven. Dit is al het geval bij de extraverzekering ook wel genoemd de aanvullende verzekering, bij de basisverzekering nog niet. Maar ik denk wel dat dit ook gaat gebeuren. Bij deze aanvullende verzekering ben je bijvoorbeeld verzekerd voor;
- als je op vakantie iets overkomt;
- thuishulp en verzorging, dit is meer voor ouderen. Dan komt de zuster en die maakt ontbijt voor je en het huishouden doen;
- geboorte en baby, dit houdt in dat na de geboorte van de baby krijg je een gezinshelpster. Dit is ongeveer hetzelfde als kraamzorg, maar er komt bij dat zij een aantal huishoudelijke taken over neemt omdat de ouders wel wat rust kunnen gebruiken;
- chronische ziekten, dit houdt in dat mensen die voor altijd ziek zijn ook een extra verzekering kunnen afsluiten.

Bij al deze verzekeringen komt dat als je kinderen onder de 18 hebt die aan sport doen je extra korting krijgt. Dit is al een vorm van wat ik besproken heb. Dit is nu alleen dus nog bij de aanvullende verzekering. Maar ik denk dat later dit ook zal komen bij de basisverzekering. Hierdoor werken we naar een gezond Nederland toe.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ben Down

Ben Down

Echt super gaaf!

Helmaal agree.

7 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

piet

piet

tegenargument is bocht man

9 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

Stein Carsten

Stein Carsten

In de tekst wordt er gezegd dat je de besmetting van kanker kan tegen gaan. citaat: "Kanker kan iedereen krijgen. Maar ik denk dat je de kans om besmet te raken best kunt verkleinen."

Kanker is alleen geen ziekte die je kan besmetten. Bij kanker is er in het dna wat fout gegaan, waardoor de cel zich sneller gaat verdubbelen dan normaal. Doordat al deze verdubbelingen ook zichzelf gaan verdubbelen vormt er kanker.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Je raakt toch niet besmet door kanker... Wutt...

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Dit is een beschouwing, geen betoog.

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Ik vind dat je gelijk heb.

gr Raoul

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast