Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Maatschappelijke Stage

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 958 woorden
  • 8 juni 2010
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
80 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
Allereerst zal ik jullie vertellen wat de maatschappelijke stage inhoud, een maatschappelijke stage is dat scholieren een stage gaan volgen bij een non-profit organisatie. Een non-profit organisatie is een organisatie waarbij er geen winstoogmerk is, oftewel: de leerlingen zouden vrijwilligerswerk moeten doen. Deze zogeheten maatschappelijke stage zou dan minstens drie maanden moeten duren.

Mijn stelling: een maatschappelijke stage heeft geen effect op een scholier en zou daarom niet meer moeten worden verplicht. Een scholier ziet de maatschappelijke stage niet als een opdracht om meer begrip en respect erbij te krijgen, maar als een soort straf waarbij de meeste scholieren niet eens het gevoel bij krijgen van; ik doe iets goed voor de samenleving. Veel scholieren vinden het helemaal niet interessant om naar hun maatschappelijke stage te gaan, ze kijken er juist tegen op en proberen er op elke mogelijke manieren onderuit te komen. Daarom vind ik mede dat de maatschappelijke stage niet meer verplicht moet zijn en juist aan de kinderen over te laten als zij iets goeds willen doen voor de samenleving inruil voor extra studie punten bijvoorbeeld. Het leereffect zit het hem er nou juist in dat de kinderen zelf begrijpen waarom zij de samenleving zouden moeten helpen.


Er zit geen leereffect aan de maatschappelijke stage
Scholieren doen de maatschappelijke stage alleen, omdat het moet, maar de intentie van de overheid was dat kinderen meer begrip en respect zouden tonen voor de samenleving. De overheid heeft hier totaal de plank misgeslagen, want de meeste scholieren doen niet eens de moeite om de 30 uren stage bij een bedrijf te gaan volgen, ze vragen bijvoorbeeld aan trainers, ouders en familie etc. om een handtekening.

Leereffect is ook overgang van school naar werken
Veel mensen vinden het ook een stap van school naar werken, omdat het zou beïnvloeden met je studiekeuze en dat je dus beter weet wat je later wil gaan studeren en vervolgens een baan in wil vinden.

Ontkrachting
Dat klopt niet helemaal, want je mag alleen je stage volgen bij een niet-commercieel bedrijf dat houd in dat het bedrijf niet uit is op winst, maar waarschijnlijk wil het grootst aantal mensen toch werken bij een bedrijf waarbij je goed verdient en niet waarbij je salaris betaalt word uit giften en subsidies en dit altijd lager uitvalt dan bij een commercieel bedrijf en daarom zal het je studiekeuze ook niet beïnvloeden, want je krijgt op je stageplaats toch alleen maar rot klusjes en niet iets waar je wat aan hebt.

Te weinig goede stageplaatsen
Mensen zoeken stageplaatsen bij bedrijven die ze helemaal niet leuk vinden maar, omdat ze anders nergens terecht kunnen vragen ze er toch maar om een stageplek, dit leid tot een nog meer ongemotiveerde scholier die zich dus niet optimaal zou inzetten voor een bedrijf. Dit zou al een slechte werk ervaring kunnen betekenen voor de scholier. Ook zijn niet alle goede stageplaatsen bij je in de buurt dus zal je ook nog lange stukken moeten gaan reizen. Waar scholieren ook geen tijd voor hebben na hun school en andere dingen.

Overheid creëert steeds meer stageplaatsen

De overheid is nu al sinds 2007 bezig om meer stageplaatsen te maken voor de scholieren. Marja van Bijsterveldt heeft begin dit jaar al toegezegd om 70.000 meer stageplaatsen te maken voor het schooljaar 2011-2012.

Ontkrachting
De overheid kan wel meer stageplaatsen beloven, maar uit onderzoek van het NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) blijkt dat erop dit moment al een groter te kort is dan 70.000 stageplaatsen, dus dat zal niet genoeg zijn. Ook word het nog moeilijk om voor de overheid meer bedrijven over te halen om meer stagiairs aan te nemen, omdat bijvoorbeeld een streekmuseum leeft op een handje vrijwillgerswerkers en daarom niemand goed de stagiair kan begeleiden.

Kleine vergoeding voor de niet verplichte maatschappelijke stage
De leerlingen die toch de maatschappelijke stage doen moeten er een kleine vergoeding voor krijgen dit zal leiden tot een meer gemotiveerde scholier. Scholieren zullen de maatschappelijke stage niet doen, omdat ze er betaalt voor krijgen, want het gaat om een relatief kleine vergoeding en anders zouden scholieren dan net zo goed een baantje kunnen zoeken. Daarbij als je de maatschappelijke stage toch doet krijg je er extra bonussen voor.

Scholieren zijn sowieso al ongemotiveerd
Veel mensen vinden dat scholieren sowieso al ongemotiveerd zijn en daarom denken ze dat het niet uit maakt als je de scholieren extra bonussen aanbied en een kleine vergoeding.

Ontkrachting
Scholieren zijn niet gemotiveerd, omdat ze niet genoeg worden geprikkeld om iets te doen en daarom zal op deze manier door extra bonussen en een kleine vergoeding toch meer geprikkeld worden en toch wel gemotiveerder worden. Ook al is de maatschappelijke stage niet verplicht.

Maatschappelijke stage neemt te veel tijd in beslag
De maatschappelijke stage duurt te lang en de tijd die in de maatschappelijke stage word gestoken zou beter in de studie kunnen worden gestoken, aangezien er zo'n hoge percentage zittenblijvers zijn. Scholieren hebben al zo weinig tijd voor school doordat ze: bijbaantjes hebben, hobby's hebben en ook moeten sporten etc. daarom houd de scholier nog minder vrije tijd over dan ie al heeft.

Scholieren hebben wel genoeg vrije tijd om op stap te gaan

Als scholieren minder op stap zouden gaan, kunnen ze die tijd in hun studie steken en zou de maatschappelijke stage ook buiten schooltijd kunnen blijven.

Ontkrachting
Door scholieren hun weekenden af te nemen zullen ze nog extra ongemotiveerd worden en zullen ze slechtere cijfers halen. In het weekend hebben de scholieren even de vrijheid om zich weer op te kunnen laden voor de volgende schoolweek.

Conclusie
Hierdoor ben ik van mening gekomen dat de verplichte maatschappelijke stage niks toevoegt en daarom weer onverplicht moet worden. Zodat scholieren zelf de keuze hebben als ze de maatschappelijke stage willen doen of niet. Hier mee wil ik mijn betoog afsluiten, zijn er nog vragen?

REACTIES

K.

K.

Tussenkopjes in een betoog? Not done...

8 jaar geleden

L.

L.

Beetje veel van hetzelfde wat je iedere keer weer herhaald. Maak het kort, krachtig en zorg ervoor dat je kopjes in je mondelinge betoog achterwegen laat

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.