Literatuur

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 637 woorden
  • 13 februari 2009
  • 90 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
90 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

“Ik wil niet meer, ik wil niet meer!” Dat is wat je te horen krijgt als je tegen havo eindexamenleerlingen begint over de literatuurlijst. De literatuurlijst wordt gehaat en gevreesd door bijna alle havo eindexamenleerlingen. De literatuurdocenten moeten zichzelf eens gaan afvragen of het onvrijwillig lezen van literatuur echt wel zo geestverrijkend is. De meeste havo eindexamenleerlingen beleven nog steeds erg veel plezier aan het lezen van jeugdboeken. Daarom moet het mogelijk zijn om in je eindexamenjaar havo een of meer jeugdboeken in je literatuurlijst op te nemen.

Als havo leerlingen in de derde klas terecht komen, krijgen ze gelijk aan het begin van het jaar een papiertje uitgereikt met daarop een lijst met titels van boeken die toegestaan zijn om te lezen voor je leesdossier. De zogeheten literatuurlijst. En raad eens? Jeugdboeken zijn op deze lijst nergens te bekennen. En dat terwijl de gemiddelde havo eindexamenleerling nog steeds er veel plezier beleeft aan het lezen van jeugdboeken.
Het lezen van literatuur word door de leerlingen niet meer gewaardeerd. De eindexamenleerlingen havo van nu zijn opgegroeid met internet, televisie, en computerspelletjes. Het is allang net meer zo dat als de leerlingen zich thuis vervelen, ze lekker een goed boek gaan lezen. En als ze wel een boek gaan lezen, dan zal het geen boek zijn wat ze verplicht moeten lezen. Algemeen bekend is dat de meeste jongeren zich afzetten tegen alles wat verplicht wordt. Aangezien de meeste eindexamenleerlingen havo 16 tot 17 jaar zijn, is het niet gek dat ze zich afzetten tegen de literatuurlijst.
Daarnaast wordt het leesplezier van de leerlingen de grond in gedrukt. De leerlingen mogen geen boeken lezen die ze leuk vinden, maar moeten tegen hun zin “leerzame” boeken lezen. Het doel van de literatuurlijst is ervoor zorgen dat de leerlingen in aanmerking komen met literatuur en weten hoe ze kennis uit een literatuurboek moeten halen. Maar leerlingen willen nog helemaal niet bewust kennis uit een leesboek halen. Leerlingen willen plezier beleven aan lezen, niet ervan leren.
Ten derde worden literatuurboeken geschreven voor en door volwassenen. Eindexamenleerlingen havo zijn, zoals eerder genoemd, 16 tot 17 jaar. Kan je leerlingen van deze leeftijd al volwassen noemen? Als het op de literatuur aankomt wordt er gezegd van wel. Maar als leerlingen van die leeftijd als volwassen worden gezien, hoe kan het dan dat ze nog geen rijbewijs mogen halen? En hoe kan het dan dat ze nog geen sterke drank mogen kopen? Leerlingen van 16 tot 17 jaar hebben niet dezelfde rechten als volwassenen, maar worden wel verplicht om volwassenenliteratuur te lezen.
Daartegenover staat wel dat er van het havoniveau verwacht kan worden dat de lat voor slagen hoog ligt. Jeugdboeken zijn niet van dusdanig niveau. Jeugdboeken brengen ook niet de informatie en de levenslessen over die bij je verdere volwassenenleven goed van pas zouden kunnen komen. Jeugdboeken geven meer advies over hoe je de puberteit door moet komen, maar daar heb je als bijna volwassene natuurlijk niet veel meer aan.
Ook is het opwekken van interesse voor de Nederlandse literatuur altijd het proberen waard. Niet geschoten is altijd mis. Omdat het lezen van literatuurboeken goed voor de ontwikkeling blijkt te zijn, is het nooit weg om tenminste te proberen de interesse van leerlingen voor dit onderwerp te trekken. En aangezien scholen instellingen zijn waarbij je geacht wordt iets te leren, is het niet heel erg raar dat er geen jeugdboeken voorkomen op de literatuurlijst van havo eindexamenleerlingen.
Enerzijds is het niet goed om leerlingen te verplichten tot het lezen van volwassenenboeken, omdat het de leerlingen berooft van het leesplezier. Als ze dat al zouden hebben. Leesplezier bij leerlingen is tegenwoordig erg zeldzaam en daar moet voorzichtig mee omgegaan worden. Anderzijds wordt er een bepaald niveau verwacht van havo leerlingen. En omdat jeugdboeken niet aan dit niveau voldoen is het niet raar dat ze niet in de literatuurlijst opgenomen mogen worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.