Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Legaliseer wapens

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 792 woorden
  • 15 april 2012
  • 302 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
302 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

LEGALISEER WAPENS
Wapenbezit in Nederland is illegaal. De overheid wil hiermee criminaliteit tegen gaan.
Maar uit onderzoek is gebleken dat het verbieden van wapens criminaliteit niet vermindert. Mensen kunnen toch aan wapens komen, via de zwarte markt, een schietvereniging of misschien wel in het buitenland. Neem als voorbeeld de schietpartij in Alphen aan de Rijn. De dader is op illegale wijze aan een vuurwapen gekomen. Het verbieden van wapens heeft geen zin. Het bezitten van een wapen geeft een beschermd gevoel. De samenleving wordt daardoor veiliger; de mensen voelen zich dan beter beschermd. Een groep hangjongeren zal wel twee keer nadenken voordat ze een oud omaatje beroven als ze misschien wel een pistool in haar tas heeft. Wapenbezit moet legaal worden.

Ten eerste omdat de mensen er recht op hebben zich zelf te kunnen verdedigen. In Amerika is deze discussie ook al jaren aan de gang. Om deze reden is het, al sinds 15 december 1791, in de wet (Second Amendment to the Bill of Rights) geregeld dat het bezitten van een wapen is toegestaan. De tegenstanders die de wet willen veranderen zijn ver in de minderheid. Een onderzoek (van Gallup) geeft aan dat slechts 26% van de Amerikaanse bevolking vindt dat wapenbezit verboden moet worden. 25% van de Amerikaanse bevolking vindt dat er strenger gecontroleerd moet worden op wapenbezit. Van alle Amerikanen bezit 36% minimaal één vuurwapen.

Ten tweede is het bezitten van vuurwapens op zich zelf niet gevaarlijk. De persoon die een wapen bezit kan gevaarlijk zijn. Daarom is het van groot belang dat er eerst een psychologisch onderzoek wordt gedaan, voordat er een vergunning om een wapen te bezitten wordt afgegeven. Net als bij het rijbewijs zit er een minimum leeftijd aan vast. Je moet lessen volgen om te leren hoe je met wapens om moet gaan en wat de gevaren van wapens kunnen zijn. Je krijgt pas een wapenvergunning als je de lessen goed hebt volbracht en als je psychologisch wordt goedgekeurd. Verder moet er nauwkeurig worden geregistreerd welke wapens aan wie worden verkocht.Uit onderzoek is gebleken dat er bij legale wapenbezitters bijna geen misbruik is. Misbruik van wapens wordt bijna altijd vastgesteld bij illegaal wapenbezit. Kortom, de persoon die het wapenbezit is gevaarlijker dan het wapen zelf.

Ten derde is het bezit van andere gevaarlijke voorwerpen, waarmee ook veel mensen worden vermoord, niet verboden. Slechts 2 procent van de moorden worden gepleegd met illegale wapens. De andere 98 procent gebeurt met gewone voorwerpen als bijvoorbeeld huishoud messen, honkbalknuppels, rattengif etc. Dan zou het bezit van al dat soort ‘middelen’ toch eigenlijk ook verboden moeten worden? In principe kunnen heel veel voorwerpen gebruikt worden om andere mensen iets aan te doen. Het gaat dus niet om de gevaarlijke voorwerpen maar om voorwerpen die door de mensen gevaarlijk worden gebruikt.Kortom, de meeste moorden worden gepleegd door middel van gewone voorwerpen.

Daarentegen stellen velen dat vuurwapens veel ongelukken veroorzaken. In Amerika komt het vaak voor dat een kind een ongeluk veroorzaakt of krijgt doordat hij speelt met het vuurwapen van zijn vader. Dit zijn natuurlijk uitzonderingen maar in de meeste gevallen ontstaan er geen ongelukken door legale vuurwapens. Ongelukken komen veel vaker voor met fietsen, barbecues en tijdens het sporten. Ongelukken met vuurwapens kunnen worden voorkomen door het verstrekken van wapenvergunningen. Hierin moet worden vastgelegd hoe wapens kunnen worden bewaard. Legale wapenbezitters die getest zijn en opgeleid zijn, zijn veel minder gevaarlijk dan illegale wapenbezitters die weinig of geen informatie hebben over wapens en de gevaren daarvan.Zo leidt het verbod op wapenbezit alleen maar meer tot ongelukken die voorkomen kunnen worden door wapenbezit legaal te maken.

Ten slotte, geeft het een veilig gevoel om in het bezit te zijn van een wapen. Als je in een gevaarlijke situatie terecht komt, kan je jezelf beschermen. Niet dat er dan meteen een moord gepleegd hoeft te worden, maar je voelt je wel een stuk veiliger. Voorstanders van het legale wapenbezit argumenteren dat een mens het recht heeft zich zelf te beschermen. Als zelfbescherming strafbaar zou zijn, zou de wereld er heel anders uit zien. Gebruik van illegale wapens gebeurt ook op grote schaal door overheden. Denk aan alles wat er aan de hand is in de Afrikaanse landen of aan de bijna 6 miljoen joden die tijdens Nazi Duitsland werden vermoord. Kortom geeft het bezit van een wapen je een veilig gevoel.

Kortom, het bezit van wapens moet legaal worden. Omdat niet het wapen gevaarlijk is, maar de persoon die het wapen bezit. Het gevaar kan aanzienlijk beperkt worden door het afgeven van vergunningen na lessen en het goed registreren van de wapenverkoop. Vooral ook omdat er zo veel andere voorwerpen (messen, honkbalknuppels enz.) waarmee veel meer moorden worden gepleegd, ongecontroleerd beschikbaar zijn. Bovendien kan het bezit van een wapen een veilig gevoel geven.

REACTIES

J.

J.

super bedankt!! heb er veel aan gehad, heb er zelfs een 8 voor gekregen!!

11 jaar geleden

K.

K.

dankjewel anneloes, heb er heel veel aan

11 jaar geleden

S.

S.

ik zou je best doen

9 jaar geleden

H.

H.

Ik vind dit een goed verslag. Ook is het duidelijk. Ik heb me vermaakt!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.