Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Legalisatie van marihuana

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 705 woorden
  • 14 augustus 2005
  • 32 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 32 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Legalisatie van marihuana

Dit gaat over het legaliseren van marihuana, net als dat nu in Nederland het geval is, in landen als bijvoorbeeld de US, en de westerse landen.
In debatten over de legalisatie van drugs, in het bijzonder dat van softdrugs zoals marihuana is altijd het verschil te onderscheiden tussen vrijheid van het individu en het concept van een verzorgingsstaat. De verdedigers van legalisatie verwoorden, onder andere, dat marihuana niet alleen minder schadelijk dan toegestane drugs zoals alcohol en tabak is, maar zelfs bewezen bepaalde geneeskrachtige eigenschappen te bezitten. Tegenstanders van de legalisatie hebben een heel ander argument. En dat is dat de legalisatie van marihuana als voorloper aan verhoogde verslaving aan harddrugs dienst zal doen en uiteindelijk zal leiden tot een verhoging van het aantal misdaden.

Hoewel marihuana inderdaad een aantal schadelijke gevolgen heeft, is het niet schadelijker dan legale drugs zoals alcohol en tabak. Onderzoek door de Britse Medische Vereniging toont zelfs aan dat de nicotine veel verslavender is dan marihuana. Verder veroorzaken de consumptie van alcohol en het roken van sigaretten meer sterfgevallen per jaar dan het gebruik van marihuana (b.v. door longkanker, maagzweren, ongevallen door drankgebruik in het verkeer enz.).

In tegenstelling tot alcohol en tabak, heeft de marihuana een hallucinerend effect op de geest. Dit is gevaarlijk op zichzelf. En net als bij andere drugs, zijn er veel verslaafden aan marihuana die hun toevlucht zullen nemen tot de misdaad om hun verslaving te financieren. Door legalisatie zal het makkelijker te krijgen zijn, wat een verhoging van het misdaadtarief zal betekenen. Gegevens hier uit Nederland tonen aan dat decriminalisatie en de uiteindelijke legalisatie van marihuana hebben geleid tot een verhoging van misdaad in de Nederlandse maatschappij.
De laatste jaren hebben wetenschappers en medische onderzoekers ontdekt dat marihuana bepaalde geneeskrachtige kwaliteiten bezit. Men erkent nu bijvoorbeeld dat het gebruik van marihuana helpt om het lijden van patiënten te verlichten die door multiple sclerose (MS) worden getroffen. Het recentste onderzoek dat door een universiteit in Madrid werd geleid wijst erop dat je door het gebruik van marihuana kanker 'glioma' cellen kunt doden.
Ondank dat marihuana MS-patienten kan helpen wegen de nadelen volgens de US en de UK niet op tegen de voordelen. De legalisatie kan ook leiden tot een stroom van sociale problemen als verslaving, de toevlucht tot criminaliteit en mensen onder invloed op de werkvloer etcetera.
Het gebruik van marihuana kan leiden tot de overstap van de gebruikers op gevaarlijkere middelen als morfine en cocaïne. De sociale problemen hierdoor kosten overheden veel geld omdat ze rehabilitatieprogramma’s opzetten.
Een groot aantal mensen gebruikt al marihuana terwijl dit voor hun onwettig is. Overheden zouden in plaats van hier weinig aan te doen de werkelijkheid onder ogen moeten zien. De legalisatie van marihuana zal de overheid in staat stellen om het gebruik te regelen, wat daardoor de vele gebruikers beschermt tegen schadelijk misbruik.
Mensen zouden de vrijheid moeten worden gegeven om hun leven te leven zoals zij willen. Natuurlijk zijn er wetten tussenbeide om deze vrijheid te limiteren, vooral wanneer rechten van anderen worden overtreden. In het geval van het gebruik van marihuana, is het een misdaad zonder slachtoffers, voor zover niemand buiten de gebruiker zelf de gevolgen van het gebruik van marihuana ervaart. Ook hier in Nederland zijn wetten als het verplicht dragen van een riem in de auto. De overheid maakt deze wetten om de mensen tegen zichzelf en anderen te beschermen. Als het zo is dat het gebruik van marihuana ook andere leden van de maatschappij treft, dan kunnen wetten hiervoor wel acceptabel zijn.
Marihuana word, als het niet gelegaliseerd is, verkocht door dealers met connecties uit de criminele onderwereld. De legalisatie zal helpen om deze verkoop uiteindelijk bijna helemaal te verschuiven naar legale coffeeshops. De verbreking van deze criminele verbinding zal ervoor zorgen dat gebruikers niet meer met de georganiseerde misdaad in contact moeten komen. Alleen is het niet onvoorstelbaar dat dezelfde misdadigers die nu marihuana verkopen dan zelf ‘coffeeshops’ beginnen om zich een wettig legale basis te geven om hun criminele activiteiten te doen…

Marihuana lijkt op zich helemaal nog niet zo slecht, alleen de latere gevolgen als de sociale problemen kunnen problemen geven en dat kunnen we het beste in toom proberen te houden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.