Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! šŸ˜·šŸ¦ šŸ«

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Inleiding

Nu is de leeftijdsgrens voor zwakalcoholhoudend drank 16 jaar, minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken wil hem verhogen naar 18 jaar. Het doel hiervan is dat jongeren niet teveel en te vroeg gaan beginnen met drinken. Driekwart van de Nederlanders is het met haar eens. Toch is een meerderheid van de Tweede Kamer tegen. Zij denken namelijk dat eerst bestaande afspraken beter moeten worden nageleefd.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het stijgende alcoholgebruik onder jongeren.- Jongeren komen steeds vroeger in aanraking met alcohol

- Jongeren hebben steeds meer geld te besteden

- Jongeren gaan steeds vaker en steeds langer uit, waardoor ze meer alcohol per keer drinken

- Er komen steeds meer “trendy drankjes” op de markt die speciaal bij jongeren in de smaak vallen. Vaak zijn dit zoete limonadeachtige drankjes met alcohol die je snel wegdrinkt.

- Jongeren onder de 16 kunnen vaak al zwakalcoholhoudend drank in de supermarkt of sportkantine kopen.STELLING: Als de alcoholgrens naar 18 jaar wordt verhoogd, zal het alcoholgebruik onder jongeren verminderen.

Tegen het verhogen van de leeftijdsgrens:

• Indrinken en stiekem drinken kunnen toenemen. Het toezicht op alcoholgebruik neemt dan af.

• Het rijk krijgt minder belastinggeld binnen omdat de verkoop van alcohol achteruit gaat.

• Horeca verliest klanten en alcoholbranche verliest werkgelegenheid• Er zullen net als in Amerika nu van die houseparty’s komen die totaal uit de hand zullen lopen. Houseparty’s zijn overigens feestjes waar meestal jongeren onder de 21 gaan zuipen.

• Veel jongeren komen toch wel aan alcohol door bijv. een oudere zus of broer of oudere vrienden. Of de leeftijdsgrens nu 16 of 18 jaar is, ze drinken toch wel. De leeftijdsgrens voor blowen is ook 18 maar er zijn genoeg jongeren onder de 18 die wel is blowen.

• Het probleem wordt verschoven. In Amerika, waar de alcoholgrens zelfs 21 is, komen jongeren nog steeds gemakkelijk aan alcohol. Veel verstrekkers houden zich niet aan de vereiste leeftijdsgrens en vragen niet naar legitimatiebewijzen. Een klein gedeelte van de jongeren probeert daarnaast ook alcohol te kopen met valse ID's. Ook wordt er veel alcohol gekocht via internet en aan huis bezorgd. Jongeren worden dus meer ‘crimineel’ omdat ze illegale dingen doen.

Voor verhogen van de leeftijdsgrens

• Sommige mensen zeggen dat verkeersongelukken af zullen nemen.

Weerlegging: De verkeersongelukken zullen misschien afnemen, maar de verkeersongelukken worden ook waarschijnlijk erger. De meeste 18-jarige hebben een auto en zullen dus ook grotere ongelukken veroorzaken dan als ze 16 zijn.

• Agressie in het uitgaansleven zal afnemen: Zinloos geweld vindt zijn oorsprong namelijk in drankmisbruik.

Weerlegging: Zinloos geweld wordt voor het grootste deel gepleegd door 18-jarige en ouder. Dus of de alcoholgrens nu 16 of 18 is, het zinloos geweld zal niet flink afnemen.

• Als de leeftijdsgrens voor zwakalcoholhoudend drank ook 18 wordt, dan is het handhaven van de leeftijdsgrens 18 ook makkelijker.

Weerlegging: In veel disco's en uitgaansgelegenheden voor jongeren wordt drank geschonken. Mochten jongeren onder de 18 ergens niet meer komen omdat er drank geschonken wordt, gaan ze op straat hangen.

• Op maandag komen leerlingen met een kater op school of spijbelen zelfs.

Weerlegging: Als jongeren ziek worden en daardoor gaan spijbelen zullen ze in de toekomst minder gaan drinken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat als jongeren een keer ziek zijn geweest door drank dit een grote motiverende factor is om minder te gaan drinken.

• Alcohol is een verslavend middel waarover men pas op latere leeftijd zou moeten besluiten of men het neemt of niet

Weerlegging: Opvoedkundig gezien zou het goed zijn als jongeren tijd krijgen om dingen uit te proberen. Juist op de leeftijd 16 tot 18 is het belangrijk om de vrijheid te krijgen en dingen uit te proberen, ook al is het met mate.

• De gezondheidsschade wordt beperkt: De drank tast je hersenen aan, jij hebt eerder en meer kans op geheugenverlies, en andere hersenziektes bijvoorbeeld schizofrenie en angsten. Ook vertraagd alcohol de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling bij jongeren.

Weerlegging: Ik heb hier niet echt een weerlegging voor, omdat ik het er wel deels mee eens benConclusie

Om jongeren minder te laten drinken zouden er meer en betere maatregelen moeten worden genomen zoals:

- Kinderen moeten op de basisschool al voorlichting krijgen over alcohol net zoals vuurwerk. Ik denk namelijk dat weinig jongeren weten wat er precies met je gebeurd als je alcohol drinkt. Als je op de basisschool al voorlichting krijgt, zullen minder mensen gaan drinken omdat ze weten dat het heel erg slecht voor je is.

- De wettelijke leeftijdsgrens van 16 jaar moet beter worden nageleefd. Er moet dus meer toezicht komen op de alcoholverkoop. Ook in cafés moet er beter worden gecontroleerd.

- Alcoholverstrekkers via internet verbieden

- Alcohol duurder maken zodat jongeren minder gaan kopen.

- Jongeren onder de 16 in kroegen een boete of werkstraf geven

- Als je de leeftijdsgrens in Nederland verhoogt, moet je dat ook in buurlanden zoals Duitsland doen anders halen de jongeren gewoon drank uit het buitenland.

- Verbod op Happy hours en piekuren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Heb je dit misschien van deze site?
http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=qena.antwoord&vraag=3398

9 jaar geleden

B.

B.

Het probleem is, verkoop is verboden maar gebruik niet een kind van 6 mag zich van de politiek gewoon in coma zuipen Een kind van 6 mag een groot feest geven met alcohol en al, als de ouders of een wilt vreemde het maar koopt.
Prive mag alles
Dit is met medeweten van de politiek en ministerie van vws

7 jaar geleden

D.

D.

in duitsland en belgie is het 18+ hoor?

7 jaar geleden

B.

B.

Dennis dat is bullshit, bier in Belgiƫ is gewoon 16 hoor. ik woon bijna op de grens dus kan 5 minuten fietsen en legaal bier kopen omdat ik dan in Belgiƫ ben.

5 jaar geleden

E.

E.

REACTIE OP DENNIS

Ik was gisteren in Duitsland met een groep jongeren van 16 en 17 jaar e nzij hebben gewoon alcoholistische dranken kunnen kopen.

7 jaar geleden

C.

C.

alcoholistische dranken zijn dranken die verslaafd zijn aan alcohol

5 jaar geleden

K.

K.

echt een goed betoog!!!

toppie

7 jaar geleden

C.

C.

het is geen betoog, maar een opsomming van voor- en nadelen.

5 jaar geleden

D.

D.

Dit is een goede hulp bij ons ma2 verslag. Wij hebben hier erg veel aan gehad, en vinden dit een goed betoog. Dankuwel voor het plaatsen hiervan.
Ik zit op het VWO in de 5e klas.
Doei

7 jaar geleden

I.

I.

Mag ik misschien vragen waar je deze informatie kunt vinden? Via bronnen zeg maar. Ik wil ze graag feitelijk kunnen verwerken in mijn betoog.

6 jaar geleden

J.

J.

Wat een spellingsfouten ! en dat doet 4 VWO, schaam je.

6 jaar geleden

C.

C.

spelfouten, niet spellingsfouten

5 jaar geleden

G.

G.

Hallo,
Ik vind dat de leeftijd van alcoholleeftijd verhoogd moet worden. Als je 18 bent heb je volgens mij meer besef van wat je doet en wanneer je moet stoppen met drinken. Als je 16 bent drink je ook vaak omdat vrienden of vriendinnen dit doen, zo ga je automatisch mee beginnen drinken om stoer te lijken of erbij te horen. Ik vind ook dat op fuiven beter gecontroleerd moet worden. Zo kan je aan een ouder persoon vragen om alcohol te gaan halen of zelfs cocktails en sterke drank. Misschien dat er mensen undercover kunnen rondlopen en als ze iemand zien waarvan ze denken dat ze nog niet oud genoeg zij voor alcohol of sterke drank eens gaan kijken welk bandje ze aan hebben of hun pas vragen om te zien hoe oud ze zijn. Ook winkels en nachtwinkels die alcohol verkopen moeten de pas van de persoon vragen om te kijken hoe oud die persoon is. Als deze persoon jonger is dan 16 krijgt hij geen alcohol mee, is hij minder dan 18 krijgt deze persoon geen sterke drank mee, alleen gewone alcohol. Zo gaan er volgens mij veel minder ongevallen gebeuren en gaan er minder jongeren zichzelf in 'coma zuipen'. Want al dat drinken op jonge leeftijd is ook niet goed voor de groei en ontwikkeling van de jongeren en ook niet voor de gezondheid van de gebruikers.

5 jaar geleden

M.

M.

5 jaar geleden

M.

M.

jij hebt ook geen mooie jeugd. het is toch gezellig om met je vrienden een biertje te drinken!

5 jaar geleden

T.

T.

hypocriet. waarom zou je dit willen als je zelf waarschijnlijk 17 bent. Facking raar.

5 jaar geleden

V.

V.

Bedankt voor je verslag! Heb een! ;)

4 jaar geleden