Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Landmijnen

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 783 woorden
  • 22 juli 2008
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Landmijnen

Stelling: Landmijnen zouden niet meer geproduceerd mogen worden.


Stel je voor, je bent een klein meisje of jongetje in een ver land waar de oorlog net voorbij is, je mag van je moeder even voor het eten buitenspelen op een veldje. Opeens roept je moeder je, je moet komen eten. Je rent naar je huis toe en “BOEM”; je bent net op een landmijn gestapt. Er kunnen twee dingen gebeuren, of je komt weer bij bewustzijn en ziet een of meerdere van je ledematen een stuk verderop liggen of je bent in een keer dood.

Wat is nu precies een landmijn? Een landmijn is een wapen dat in de grond word begraven en als er iets opkomt dan ontploft deze. Je hebt twee soorten landmijnen, de Antipersoonsmijnen die ontploffen als er iemand overheen loopt, en de Antivoertuigmijnen, deze ontploffen als er bijvoorbeeld een auto overheen rijdt. De landmijn heeft een sensor die registreert als het met iets in contact komt. De sensor is meestal een drukknop en als het gewicht dan van de knop afkomt wordt er een mechanisme in werking gezet die de hoeveelheid springstof tot ontploffing brengt.


Er bestaat een verdrag, het verdrag van Ottawa, dit verdrag houdt in dat de landen die het ondertekenen geen landmijnen meer mogen produceren, gebruiken of mogen overdragen aan andere landen. Er zijn 154 landen die dit verdrag inmiddels hebben ondertekend, maar er zijn er nog 40 die dit niet hebben gedaan en dat vind ik niet kunnen. Onder die 40 landen bevinden zich China, Rusland en Amerika, en deze drie landen zijn de grootste landmijnproducenten. Ik vind dat de hele wereld dit verdrag moet tekenen zodat er minder slachtoffers vallen die onschuldig zijn, want jaarlijks vallen er rond de 15 000 en 20 000 slachtoffers door landmijnen en tussen die slachtoffers zitten ook kinderen. Op het moment schatten ze dat er nog ongeveer tientallen miljoenen landmijnen op de wereld zijn die wachten om af te gaan en er vallen per jaar tussen de 15 000 en 20 000 slachtoffers vallen. Stel dat er nog 30 miljoen landmijnen zijn en stel dat er per jaar 17 500 slachtoffers vallen, dan duurt het nog ongeveer 1715 jaar voordat alle landmijnen weg zijn doordat er mensen op hebben gelopen. Maar we weten niet zeker of er 30 miljoen landmijnen zijn, het kunnen er net zo goed 10 miljoen of 80 miljoen zijn.

Amerika en de 39 andere landen die nog landmijnen gebruiken doen dat omdat een mijn maar €3,- kost, maar als een oorlog voorbij is en de landmijnen moeten worden opgeruimd kost dat per mijn tussen de €300,- en €1000,-. En een andere reden waarom ze landmijnen gebruiken is dat ze er zelf toch geen last van hebben want zij weten waar ze de mijnen neerleggen, en wonen er zelf niet. Ik vind het niet kunnen dat ze zo denken want je moet voorzichtig zijn in een oorlog, er zijn ook mensen die er helemaal niets aan kunnen doen dat er een oorlog is.

Dan nog zoiets, Nederland heeft het verdrag van Ottawa ondertekend en het Nederlandse volk is het daar mee eens, want anders hadden ze op 19 december tot 24 december niet zoveel geld gegeven aan de Serious Request actie van radio 3fm. Deze actie werd gehouden om geld in te zamelen zodat ze in verschillende landen slachtoffers van mijnen konden helpen. Deze actie heeft in Nederland €2.648.495,- opgebracht. Nu stond er laatst in de krant dat het Nationaal Pensioenfonds geld investeert in fabrieken die landmijnen produceren! Dan vraag je toch bij jezelf af, doen ze dit zodat er meer mensen op landmijnen stappen en zo de leeftijd niet kunnen halen om hun pensioenuitkering te krijgen, zodat het Nationaal Pensioenfonds minder hoeft uit te keren? Ik vind dit absoluut niet kan, de Nederlanders hebben min of meer gezegd dat ze tegen landmijnen zijn en dan investeert het Nationaal Pensioenfonds in landmijnen.

Nu vraag ik mezelf af, wat zullen die 40 landen en het Nationaal Pensioenfonds belangrijker vinden, Geld of een mensenleven. Ik hoefde er niet lang over na te denken, want als ze een mensenleven belangrijker zouden vinden dan had het Nationaal Pensioenfonds zich aan het verdrag van Ottawa gehouden en dan hadden de 40 andere landen het verdrag ondertekend. Ik vind dat die 40 landen erg egoïstisch zijn en niet nadenken wat de gevolgen zijn van de landmijnen. Als een man op een landmijn stapt en hij verliest een arm, dan kan hij niet goed voor zijn gezin zorgen en dan bestaat er een grote kans dat een gezin verhongert.

Kortom ik ben het dus eens met de stelling eens, want het lijdt tot leed van meerdere mensen en als een oorlog voorbij is hoort het gevaar voorbij te zijn, maar met de landmijnen blijft het gevaar bestaan en zullen er nog meer onnodige slachtoffers vallen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.