Kunst langs de openbare weg

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 506 woorden
  • 17 mei 2002
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
22 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Kunst langs de openbare weg: Pracht en praal?

Met een scheef hoofd kijk ik naar een ijzeren boogje dat langs de weg staat. Ik knijp mijn linkeroog even dicht. En dan mijn rechter. Loop om het gevaarte heen, en probeer te ontdekken waar ik nou een luttele tien minuten naar sta te kijken. Ik begrijp niet hoe iemand zo iets kan maken. Een boogje van ijzer… Moet dit nou de omgeving versieren? Meestal ziet de kunst langs de weg er niet uit. Natuurlijk verschillen hier de meningen over , maar ik vraag me af of iemand een stuk ijzer dat rechtstreeks uit de Karwei is gehaald nou echt mooi kan vinden. Er zijn verschillende redenen waroom openbare kunst overbodig en lelijk is.

Laat ik beginnen met het ongemak. Stel je voor dat er pal voor je huis een blok beton is neergezet. Weer een voorbeeld van modern e kunst… Iedereen uit de straat vindt dat ding, kunstwerk, blok beton afschuwelijk, maar het moet blijven staan. Ik zie hier het nut niet van. Het kunstwerk heeft het uitzicht verpest en niemand vind het mooi, waarom zou het dan nog blijven staan?

Mijn volgende rede sluit een beetje aan op mijn vorige. Want niemand vind het kunstwerk mooi, er worden dus eigenlijk alleen maar kosten gemaakt. Mijn vraag is, waarom wordt hierin geïnvesteerd. Kunnen we niet beter het geld voor iets anders gebruiken. Betalen we hier nou belasting voor? Gebeurt dit nou met ons geld? Volgens mij kunnen we beter een boompje planten. Dat is tenminste goed voor de natuur. En ziet er ook iets vriendelijker uit.

Verder zie je vaak als je in de auto zit langs de weg borden staan. Borden met handsfree bellen er op. Dat doen ze omdat het levensgevaarlijk is om te bellen in de auto. Maar als er dan zo'n mooi?! kunstwerk langs de weg staat is men natuurlijk helemaal afgeleid. Met als gevolg dat er ongelukken gebeuren. Dit willen we natuurlijk niet. En daarom is dit weer een rede waarom kunst langs de openbare weg een last is.

Iets positiefs over kunstwerken kan ik moeilijk bedenken. Het enige is dat op deze manier de kunstenaars in ons landje ook nog wat werk hebben. Op die manier krijgen zij ook hun geld binnen. En verder zijn er natuurlijk altijd mensen die het kunstwerk wel mooi vinden. En wie zijn wij dan om het kunstwerk weg te halen? Daarom zou het wel handig zijn als de gemeente het eerst zou melden als er gepland is om een kunstwerk te plaatsen in een woonwijk. Dan kunnen de buurtbewoners het er eerst over hebben. En hebben ze er tenminste een beetje vrede bij. En zijn ze er op voorbereid als er op eens een ijzeren boogje voor hun huis staat.

Kunst is echt geen last maar laten we het wel een beetje beperken. Dus dat er niet op elke hoek van de straat een kunstwerk staat. Want dan erger ik me er ook wat minder aan. En kunnen we er toch een beetje van genieten…

REACTIES

P.

P.

slecht

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.