Kunst langs de openbare weg

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 629 woorden
  • 10 oktober 2001
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
20 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Kunst langs de openbare weg; beter, leuker en gezonder

Moet Nederland een museum worden?

Tegenwoordig zie je veel kunstwerken langs de openbare weg. Dat beperkt zich niet alleen meer tot pleinen en parken binnen dorpen en steden, maar ook op plaatsen waar men dorpen en steden binnenkomt en zelfs langs de snelweg. In Rotterdam heeft men bijvoorbeeld een permante lichtshow op het KPN gebouw die van kilometers afstand te zien is.

Veel mensen zijn fervente voorstanders van dit soort projecten. Anderen zijn fel tegen. Daarnaast is er natuurlijk altijd een groep die het niet zo heel veel uitmaakt.

Is kunst langs de openbare weg nodig voor onze culturele vorming?

Ja, kunst is van iedereen

Kunst is van iedereen. Daarom heeft iedereen het recht overal waar hij of zij komt kunstvoorwerpen te zien. Veel kunstenaars krijgen subsidies, omdat zij anders niet in staat zijn door het maken van kunst in hun levensonderhoud te voorzien. Iedereen betaalt dus mee. Het is dan ook logisch dat iedereen ook mag genieten van de kunst waar hij aan meebetaald heeft.

Voorts laat kunst zien hoe onze cultuur in elkaar zit. Immers, kunst maakt een belangrijk onderdeel uit van onze cultuur. Onze cultuur verandert telkens meer in een multiculturele samenleving. Dit komt tot uiting in de kunst. Door kunstwerken in het openbaar te plaatsen wordt uitdrukking gegeven aan die veranderende cultuur. Hierdoor wordt ook de acceptatie van de veranderende cultuur beter.

Daarnaast zijn we al eeuwen gewend aan cultuur langs de weg. Immers, de dorpen met karakteristieke kerkjes en huizen die langs de openbare weg liggen zijn toch ook een weergave van onze cultuur? Als ik in Twenthe over de weg rij zie ik karakteristieke Twentse huizen, terwijl als ik bij Rotterdam rij zie ik de skyline van Rotterdam. Duidelijke verschillen in cultuur en wel zeker een uitdrukking van onze cultuur die op kunstzinnige wijze is gemaakt. Waarom dan niet mooie beelden langs de weg of projecties op grote gebouwen (zoals nu in Rotterdam tijdens “Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001”).

Verder is kunst ontspannend. In het verkeer raken mensen steeds meer gestresst. Wat is er dan beter om mensen te laten genieten en ontspannen door kunstwerken waar ze in de file of als bijrijder van kunnen genieten. Ik vind het ontzettend leuk om tijdens het rijden iets leuks te zien. Het maakt de reis een stuk korter. Je kunt ook altijd goed zien welke mensen hier niet van genieten. Zij zitten in de file met chagrijnige gezichten voor zich uit te kijken of claxoneren als het niet snel genoeg gaat.

Natuurlijk zijn er tegenstanders van kunst langs de weg. Het meest gehoorde argument is dat het afleidt tijdens het rijden. Ik ben het met deze mensen eens dat het afleidt. Ik gaf dat hiervoor al aan. Maar ik mag toch aannemen dat een bestuurder van een auto niet voor elk kunstwerk zijn hoofd omdraait. Ik heb nog niet gehoord dat er meer ongelukken zijn gebeurd op de Van Brienenoordbrug in Rotterdam sinds het KPN gebouw verlicht is. Het valt dus allemaal wel mee. Ik heb wel gelezen dat er aanrijdingen gebeurden toen een reclameposter met een naakte vrouw langs de snelweg bij Delft werd opgehangen. Kunst of niet, het doel was mensen af te leiden. Dat vind ik duidelijk anders dan een gewoon kunstwerk.

Daarnaast zijn er veel mensen die kunst lelijk vinden. Ik vind ook niet alles mooi. Maar, er zijn ook veel kunstwerken die wel mooi zijn en smaken verschillen nu eenmaal. Je kunt dus niet iets verbieden omdat een deel van de samenleving het minder mooi vindt. Ik vind wel dat er rekening gehouden moet worden met het grootste deel van de samenleving.

Conclusie

Kunst langs de openbare weg maakt het leven een stuk leuker en laat een deel van onze eigen cultuur zien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.