Klonen van mensen

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 639 woorden
  • 22 oktober 2003
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
45 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Een wereld vol klonen

Het klonen van mensen is al een ruime tijd een punt van discussie in de medische wereld. In principe is de mogelijkheid van het klonen van mensen niet ver verwijderd. Iedereen weet dat de techniek bestaat om dieren te klonen dus waarom zouden mensen achter blijven. Het enige wat de wetenschap tegen houd zijn de tegenstanders van het klonen van mensen. Deze tegenstand wordt geboden door mensen die gevaar zien in klonen in maatschappelijk en wetenschappelijk opzicht.

Gelukkig bestaan er in deze wereld genoeg van dit soort mensen die het klonen van mensen tot nu toe onmogelijk hebben gemaakt. Want achter het klonen van mensen schuilt een groot gevaar voor de samenleving. En kan op lange termijn zelfs de ondergang van de mensheid betekenen.

Mensen zijn geboren met een pakket genen bestaand uit genen van de vader en de moeder. Door de evolutie zijn in de loop van duizenden jaren de beste genen overgebleven in je vader en je moeder en zijn opnieuw geselecteerd en samengekomen in jouw lichaam. Op het moment dat je gaat klonen gaat het hele principe van de evolutie eraan. Er wordt een genen pakket gekozen om veelvoudig te vermenigvuldigen. Op den duur krijg je een samenleving met weinig biodiversiteit waarbij de evolutie is stil komen te staan. En als de evolutie van de mens stil komt te staan betekend dat al snel dat bij plotselinge veranderingen in de menselijke biotoop hele populaties zullen uitsterven. En dat is wel het laatste wat wij ons als mensen willen aandoen. Ook bij ziektes kan het klonen zeer nadelig uitpakken. De klonen hebben allemaal hetzelfde immuun systeem en als dat faalt bij bijvoorbeeld een nieuw soort bacterie dan zijn de gevolgen niet te overzien. Hier zal je in het 1e stadium van het klonen nog niet veel mee te maken krijgen. Maar Ik ben ervan overtuigd dat wanneer men eenmaal begonnen is met klonen men niet meer te stoppen is en over tientallen jaren er teveel mensen met dezelfde erfelijke eigenschappen rondlopen.

Voorstanders van het klonen van mensen vinden deze argumenten algauw te overdreven en te ver gezocht. Maar het tegendeel is waar. De twijfel gaat juist naar de mensen die dat zeggen. Die mensen kijken niet ver genoeg in de toekomst en denken alleen maar aan de belangen en de voordelen die de mensen nu zouden halen uit het klonen van mensen. Maar ze begrijpen niet dat als je er eenmaal aan begint het niet bij het onschuldige projecten blijft om bij het onvruchtbare koppel Koos en Karin de kinderwens in vervulling te laten gaan.

Het maatschappelijke probleem heeft te maken met het gedrag van de kloon. We weten niet hoe de kloon omgaat met het feit dat hij een kloon is. De natuur heeft mensen gemaakt om via geslachtelijke voortplanting nieuwe individuen het levenslicht te laten zien. Met klonen wordt helemaal afgezien van dat vrijwel logische feit. Hoe het voor een kloon moet zijn die toch bij de minority in de samenleving hoort weten we niet. We weten wel dat er ook in deze tijd minderheid groepen nog steeds gediscrimineerd worden. Dat kan bij de groep gekloonde leiden tot ernstig psychologische problemen. Identiteit problemen kunnen een grote rol gaan spelen in het leven van een kloon.

Over het algemeen denk ik dat voor sommige problemen in de huidige samenleving het klonen een oplossing kan zijn. Maar met de kennis over het menselijk lichaam en de menselijke geest die we nu hebben het klonen van mensen een riskante operatie is. En dat we meer onderzoek moeten doen naar de verschillende risico’s van het klonen. En pas als alle risico’s zijn uitgesloten zouden we weer over het klonen van mensen na kunnen gaan denken. Maar op dit moment wegen de voordelen van het klonen zeker niet op tegen de mogelijke risico’s.

REACTIES

K.

K.

Goed stuk! Welke bronnen heb je gebruikt?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.