Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Klonen

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 598 woorden
  • 6 april 2005
  • 18 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
schema betoog

basisschema
inleiding: - omstreden onderwerp + standpunt
kern: - 1e argument voor
- 2e argument voor
- 3e argument voor
- tegenargument + weerlegging
Slot: - samenvatting argumenten + herhaling standpunt

specifiek schema
inleiding: - het klonen van mensen moet worden gelegaliseerd
kern: - uitdaging voor de wetenschap
- ouders die een kind van zichzelf willen maar op natuurlijke wijze geen
kinderen kunnen krijgen

- ouders die hun kind zijn verloren
- donororganen
- klonen lijkt op wat hitler deed toen hij de Übermensch wou maken
maar als de informatie in handen blijft van wetenschappers in dienst van
de overheid is de kans op misbruik heel klein
slot: - uitdaging wetenschap, ouders die geen kinderen kunnen krijgen, ouders
hun kind zijn verloren, donororganen. Het klonen van mensen moet
worden gelegaliseerd

KLONEN
Het eerst gekloonde dier ter wereld was het schaap Dolly. Bij dit schaap ging het klonen goed en er was enorm veel opschudding over. Sommige mensen zijn tegen het klonen van levende wezens en anderen vinden dat het wel moet kunnen. Op 11 april 2002 staat er in de krant dat wetenschappers ook mensen willen gaan klonen. Het enige waar ze nog op wachten is toestemming van het Centrum voor Menselijke Bevruchting en Embryologie. Deze toestemming hebben ze tot nu toe nog niet gekregen. Ik vind dat ze wel toestemming moeten krijgen want het klonen van mensen heeft veel voordelen.

Om te beginnen is het een hele grote stap vooruit voor de wetenschap dat zij nu in staat is een levend wezen succesvol te klonen. Bij een schaap is het nu gelukt en de vraag is of het bij een mens ook zou kunnen. Dit is een hele uitdaging, waar veel wetenschappers zich volledig voor zullen inzetten!


Ook is klonen een uitkomst voor ouders die geen kinderen kunnen krijgen. Ze kunnen wel een kind adopteren of zaadjes van een andere man gebruiken maar dan is het niet echt van henzelf. Misschien is het kind wel heel agressief terwijl de ouders dat juist niet zijn, de (vervelende) eigenschappen zijn niet te voorspellen. De meeste mensen willen toch liever een kind van hun eigen vlees en bloed. Als je één van de ouders (of allebei) zou klonen kunnen zij wel een eigen kind hebben.

Wat te denken van ouders die hun kind zijn verloren? Een kind is in geen enkel geval vervangbaar maar als je het kind zou klonen zal dit het leed wel verzachten omdat het ‘kloonkind’ een kopie is van het gestorven kind.

Je hoeft trouwens niet altijd te klonen om een volledig mens te krijgen als resultaat, je zou je ook kunnen toeleggen op bepaalde organen. Hiermee kunnen andere mensen worden geholpen en maak je een eind aan de lange wachtlijsten voor donororganen.

Een sterk tegenargument is dat het klonen van mensen (en van tevoren precies bepalen wat ze kunnen en hoe ze eruit zien) eigenlijk hetzelfde is als wat Hitler deed toen hij de Übermensch wou creëren.
Maar als de informatie alleen bekend is bij wetenschappers in dienst van de overheid valt er niet veel te vrezen. Dan is de informatie veilig en moet er eerst verantwoording worden afgelegd aan een commissie voordat ze iemand mogen klonen. Bovendien, met dieren is ook al gekloond en het is echt niet zo dat elke boer nu zijn dieren kloont.

Klonen is dus een uitdaging voor de wetenschap, een goede oplossing voor mensen die geen kinderen kunnen krijgen, een gestorven kind kan worden gereproduceerd en bovendien kun je menselijke organen gebruiken voor mensen die organen nodig hebben (de wachtlijsten voor donororganen verkorten). De conclusie: klonen van mensen moet worden toegestaan.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.