Klimaatakkoord

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo/vwo | 539 woorden
  • 15 mei 2019
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
36 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Hoge boetes voor landen die maling hebben aan het klimaatakkoord

Het gaat de verkeerde kant op met de CO2 uitstoot. Sinds de industriële revolutie is de CO2 uitstoot met 40 procent toegenomen. Dit is zeer slecht voor mens en milieu als we dit niet op tijd reduceren zullen er nog miljoenen soorten verdwijnen op de aarde en zal het klimaat drastisch veranderen. Hierdoor ontstaan veel langdurige droogtes, hittegolven, extreme regenval, overstromingen en krachtige orkanen ook zal de zeespiegel flink gaan stijgen.

Er is hier een simpele oplossing voor: landen moeten zich aan het klimaatakkoord van Parijs houden. Veel landen hebben hier maling aan en doen er dus niks aan om hun broeikasgassen te verminderen daarom vind ik dat alle EU-landen hoge boetes moeten krijgen als ze zich niet aan het klimaatakkoord van Parijs houden.

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor dieren, het weer en voor mensen. U merkt ze waarschijnlijk nu al. Hittegolven, droogte, overstromingen, bedreiging van voedselproductie. Als we niks doen zal dit alleen nog maar toenemen en zal een derde van alle planten en dierensoorten deze eeuw nog uitsterven. Doordat de temperatuur stijgt zullen leefgebieden van verschillende dieren enorm veranderen. IJsberen kunnen niet meer aan voedsel komen doordat de ijsschotsen waarop zij jagen smelten. Koraal dat gebouwd wordt door koraaldiertjes, die alleen kunnen leven op een goede diepte en een goede temperatuur zullen uitsterven en met hen de koraalriffen.

Met de stijging van de temperatuur komt ook de gezondheid in gevaar er is meer kans op tropische plagen en infectieziektes. Ook sterven mensen door hitte en ondervoeding. Door de droogte zullen meer oogsten mislukken en zullen er miljoenen mensen tekort hebben aan voedsel. Ook zullen meren en rivieren verdampen waardoor er een tekort komt op water dit lijd tot oorlogen en ruzies om wie wat krijgt.

Ook zal de zeespiegel stijgen door smeltende gletsjers. Elke graad die de oceanen warmer worden, zorgt voor bijna een meter stijging van de zeespiegel. Wetenschappers verwachten dat eind deze eeuw de zeespiegel tussen de 0.8 en 2 meter zal stijgen. Dit klinkt natuurlijk weinig maar dit veroorzaakt op grote schaal overstromingen en verzilting van zoet water. Neem bijvoorbeeld Bangladesh dit land kan onvoldoende voorzorgsmaatregelen nemen. Het land raakt landbouwgrond kwijt aan de zee. Bij een zeespiegel stijging van 1 meter kan 17 procent van Bangladesh overstromen dit lijdt tot miljoenen klimaatvluchtelingen.

Een deel van de wetenschappers beweert dat klimaatverandering van alle tijden is, de mens zou hier geen invloed op hebben. De geschiedenis van de aarde kent veel warme en koude perioden, zoals de ijstijden. Dit zijn langdurige processen die plaatsvinden over periodes van honderden tot duizenden jaren. Op dit moment is er iets anders aan de hand de temperatuur stijgt sneller dan ooit te voren. Dit komt door de hoeveelheid broeikasgassen (vooral CO2) die wij als mensen uitstoten door het gebruik van fossiele brandstoffen, ontbossing en intensieve landbouw.

Kortom als de boetes op het niet volgen van het klimaatakkoord worden ingesteld zullen landen hier zich aan houden en zijn ze dus gedwongen hun broeikasgassen terug te brengen. Dit zal leiden in het fors terugdraaien van het broeikaseffect en zal de schade aan de ecosystemen, klimaatverandering en zeespiegel verminderen. U wilt toch ook dat weerloze vogeltje dat elke ochtend voor u zingt een toekomst bieden?

REACTIES

een scholier

een scholier

Bedankt! Maar volgende keer beter je best doen, had maar 5,7:(

1 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.