Kindsoldaten

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 460 woorden
  • 16 maart 2015
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Wereldwijd zijn er meer dan 300.000 kinderen die ingezet worden als soldaat. Een derde hiervan zijn meisjes en de rest zijn allemaal jongens. Een klein deel van deze kinderen meldt zich vrijwillig aan. Maar het grootste gedeelte wordt ontvoerd en gedwongen. De soldaten die echt vechten zijn jongens vanaf 15 jaar. Jongens van 10 jaar of jonger worden gebruikt als kok of als drager van de wapens.

Dit kan toch niet?

Daarom is mijn stelling dat het inzetten van kindsoldaten in leger over de hele wereld verboden moet worden.

Ten eerste moeten kinderen naar school kunnen gaan. Een van de mensenrechten is dan ook dat ieder mens recht heeft op onderwijs. Zonder een goede opleiding te hebben gehad, is het moeilijk om later in de maatschappij optimaal te functioneren.De kindsoldaten zullen ook nooit een normale jeugd hebben. Ze worden door het leger gedwongen om snel volwassen te worden en hebben dus geen tijd om te spelen en kind te zijn.

Ten tweede moeten de kindsoldaten een hele zware opleiding volgen die ook nog eens een grote marteling voor ze is.

-zo moesten de kindsoldaten in Peru de kelen opensnijden van dode tegenstanders en vervolgens moesten ze hun bloed opdrinken.

-in Sri Lanka kregen ze les in het verkrachten en vermoorden van vrouwen.

Dit zijn een paar voorbeelden van de vele afschuwlijke dingen die de kinderen in hun opleiding leren te doen.

Deze training kan in hun toekomst een slechte invloed hebben.

Ten slotte zullen de kindsoldaten tijdens de oorlogen en geweldplegingen te veel vreselijke dingen zien. Als gevolg hiervan hebben ze vaak last van trauma’s en psychische problemen. Je mag een kind niet dwingen om zulke gruwelijke dingen te doen. Ze zullen nooit terug denken aan hun leuke jeugd maar ze zullen terug denken aan alle vreselijke beelden die ze daar hebben gezien.

Maar een deel van de kinderen meldt zich wel vrijwillig aan en zeggen hiermee dus dat ze het zelf willen. Deze kinderen doen het uit wanhoop, zodat ze geld kunnen verdienen waarmee zij en hun familie een beter leven kunnen leiden. Soms weten ze niet eens waarom er oorlog is. Dit probleem moeten gewoon door volwassenen opgelost worden, dit is absoluut geen kinderzaak.

Kortom kinderen horen niet in een oorlog thuis. Wat de kindsoldaten zien en wat ze allemaal moeten doen is onverantwoord. Ze kunnen hierdoor niet naar school en daarmee is hun recht op onderwijs geschonden. De training die ze moeten ondergaan is te zwaar voor een kinderlijf en ook geestelijk leiden ze eronder. Ze zullen nooit denken wat hadden wij een leuke jeugd, het enige waar ze aan zullen denken zijn die afschuwelijke beelden die ze hebben gezien. Onder de 18 jaar hoor je gewoon niet in het leger te zitten.

Dit was mijn betoog.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.