Kilometerheffing

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 520 woorden
  • 21 april 2010
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
32 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Combineer alle b├Ętavakken met techniek

In de universitaire opleiding Science, Technology & Innovation vertaal je theorie uit alle bètavakken naar innovatieve oplossingen voor uitdagingen van deze tijd. En met je handen bouw je een prototype van je ideeën. Benieuwd geworden? Meld je aan voor de Bachelorweek en kom naar de Open Campus Dag! 

Ontdek meer!
Kilometerheffing

Luister rond acht uur in de morgen maar eens naar de radio en wat hoor je? Heel veel kilometers file rond de grote steden. Veel auto’s die samen het milieu belasten.
De overheid wil met behulp van het instellen van de kilometer heffing daar wat aan doen.
De automobilist gaat dan betalen voor het gebruik van de auto en niet meer voor het bezit van de auto. In elke auto wordt er een registratiekastje gebouwd om het aantal gereden kilometers te meten. De vaste autobelastingen vervallen. Wel wordt er gekeken naar de CO2 uitstoot van het voertuig. Ook kan er in de spits op drukke wegen een toeslag gelden.
Ik ben voor de invoering van de kilometerprijs omdat het een verbetering geeft voor veel problemen op de wegen in Nederland.


Ten eerste gaat de gebruiker betalen. Nu is het zo dat een automobilist die 5000 kilometer per jaar rijdt, evenveel betaalt als iemand die met een zelfde soort auto 60.000 kilometer maakt. De km heffing brengt daar verandering in. Mensen die veel rijden gaan meer betalen en de automobilisten die weinig rijden minder.

Verder neemt de drukte op de wegen en de lengte van de files af. Door die kilometerprijs gaan de mensen de auto bewuster gebruiken. Sommigen zullen wat vaker gebruik maken van het openbaar vervoer of het carpoolen of de fiets. Ook zal er meer nagedacht worden over het vermijden van de spits door de mogelijkheid van flexibele werktijden en thuis- of flexwerken.
Er zullen ook mensen zijn die kiezen voor een andere route of een werkplek in een rustige plaats. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die geen gebruik kunnen maken van deze alternatieven. Toch blijf ik erbij dat elke automobilist bewuster zijn auto kan gebruiken.

Ook levert het instellen van de kilometer prijs een schoner milieu op. Door het verdwijnen van de vaste autobelastingen worden de auto’s goedkoper. De mensen zullen nu eerder hun oude auto vervangen door een nieuwere. Zo komen er meer schone auto’s die minder CO2 en fijn stof uitstoten. Want de kilometer prijs is afhankelijk van de CO2- uitstoot.

Er zullen meer investeringen komen in het verkeer en vervoer. De financiën die via de kilometerprijs binnenkomen, gaan naar het infrastructuurfonds. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat dit geld gebruiken voor het onderhoud en de aanleg van nieuwe wegen en de uitbreiding van het openbaar vervoer.

Ten slotte zal het bedrijfsleven gestimuleerd worden door de invoering van de kilometerheffing. De ontwikkeling en de uitvoering bevorderen de werkgelegenheid in Nederland. Denk eens aan al die registratiekastjes die in alle auto’s gemonteerd moeten worden. Doordat er minder verkeersdrukte op de wegen komt verliest het bedrijfsleven minder tijd op de weg. Deze tijdwinst levert geld op.

De invoering van de kilometer heffing lost niet alle problemen in het verkeer op. Toch hoop ik dat de regering na de verkiezingen verder gaat met het invoeren van deze vorm van rekeningrijden. Het belangrijkste vind ik dat er mogelijkheden zijn om zelf de kilometerprijs te beïnvloeden en dat het een bijdrage levert aan de vermindering van de files en aan een schoner milieu.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.