Kant-en-klaarmaaltijden, een goede oplossing?
Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat mensen kant-en-klaarmaaltijden kopen in plaats van zelf te koken. Dit komt omdat mensen vaak geen tijd hebben om de maaltijd zelf voor te breiden. Ook studenten die op zichzelf gaan wonen, krijgen vaak met het probleem te maken dat ze voor zichzelf moeten gaan koken. Kant-en-klaarmaaltijden lijken de oplossing te zijn, maar of de maaltijden ook inhoudelijk een oplossing zijn blijkt uit dit onderzoek van de consumentenbond.
De consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van kant-en-klaarmaaltijden. We gaan nu bekijken of de kant-en-klaarmaaltijden voldoende energie en vitamine bevatten, wat er met zout word gedaan, of de hygiëne goed is, hoe ze zijn samengesteld en wat er gebeurt met de verpakking en het etiket. Het blijkt dat van al deze aspecten maar weinig positiefs word genoemd en dat de consumentenbond aangeeft dat er bijna geen kant-en-klaarmaaltijden zijn die even goed zijn als een zelfbereide maaltijd.
De Hygiëne:
Uit onderzoek blijkt dat geen van de kant-en-klaarmaaltijden echte ziekteverwekkers bevatten. Toch blijft de hygiëne een probleem bij de maaltijden. De fabrikanten leveren vaak goede en veilige maaltijden maar het gaat het gaat toch fout bij de winkels. Belangrijke oorzaken hiervan is dat de maaltijden in te warme vitrines worden bewaard. Ze blijken ook vaak teveel bacteriën te bevatten, doordat ze niet voldoende zijn voorverwarmd.
Bestanddelen
In de kant-en-klaarmaaltijden komt het veel voor dat er te weinig groente en vlees in de maaltijden verwerkt worden. Zelfbereide maaltijden bevatten gemiddeld 135 gram groenten en 100 gram vlees. De fabrikanten verwerken deze hoeveelheden vaak niet, dat komt omdat ze veel bezuinigen op de dure ingrediënten, zoals het vlees. Het vlees word dan vervangen door andere goedkoper en minder producten waardoor de maaltijden weer een stuk minder goed is.
Energie, Vitaminen en zout
Kant-en-klaarmaaltijden blijken vaak ook nog eens lang niet zoveel energie te bevatten dan zelfgemaakte maaltijden. Uit onderzoek blijkt dat er te weinig koolhydraten, eiwitten en vetten in de maaltijden aanwezig zijn. Ook wat vitamine betreft scoren de maaltijden niet al te hoog, de goedkope producten bevatten meestal nauwelijks vitamine C.
Het is een algemeen feit dat te veel zout de bloeddruk kan verhogen en de kans op hart- en vaatziekten vergroot, toch strooien veel fabrikanten teveel zout over hun maaltijden. Dit doen ze door de smaak van de maaltijden te verbeteren maar dat kan uiteraard schadelijk voor de consument zijn.
Buitenkant van de maaltijden
De verpakking is het eerste waar de consument naar kijkt, de verpakking moet er mooi uitzien maar kwalitatief moet het natuurlijk ook goed zijn. Dit is echter vaak niet het geval. Bij sommige maaltijden zijn de verpakkingen zelfs schadelijk voor het milieu en andere verpakkingen blijken ook teveel materiaal gebruiken.
Ook word er regelmatig gesjoemeld met het etiket, de ingrediëntenlijstjes blijken vaak ook nog eens niet te kloppen. Er worden dan ingrediënten genoemd die niet eens in de maaltijden verwerkt zijn.
Conclusie:
Kant-en-klaarmaaltijden blijken uit onderzoek qua inhoud niet te kunnen tippen met zelfbereid eten. De consumentenbond raadt daarom ook aan om geen kant-en-klaarmaaltijden te kopen maar om het eten zelf voor te bereiden. Als alle nadelen waar blijken te zijn dan moet er nog heel wat aan de meeste maaltijden worden verbeterd om het tot een volwaardige maaltijd te laten komen.
REACTIES
1 seconde geleden