Jongeren zijn superhelden

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 557 woorden
  • 18 september 2019
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 8
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Jongeren rennen, vliegen en springen zo hoog mogelijk om alles te kunnen doen wat ze willen. Hoge cijfers halen, vriendschappen onderhouden en ook nog je social media bijhouden. Jongeren zijn echte superhelden om dit allemaal te kunnen doen. Er zit alleen maar een nadeel aan, het brengt stress met zich mee. En willen de jongeren dit allemaal nog lang vol houden dan moet die stress weg! Het stressgehalte van jongeren moet naar beneden. 

Maar er zijn toch niet veel jongeren die daar last van hebben. Het zal je verbazen hoeveel jongeren er last van stress hebben. De landelijke studentenvakbond heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ¾ van de studenten vaak weinig energie hebben door stress. En 34,6% van de studenten hebben een verhoogde kans op een burn-out. Dat is 20 procent meer dan gezonde bevolking. En de getallen blijven stijgen uit een onderzoek van de TNO in het jaar 2007 was het aantal werknemers met burn-out klachten 11%. In 2013 is dat getal gestegen naar 13%. Er zijn dus daadwerkelijk veel jongeren die er last van hebben en dit aantal stijgt alleen maar.

De stress van jongeren kan leiden tot een burn-out. En volgens Saskia Moonen, gz-jeugdpsycholoog word het aantal jongeren met een burn-out steeds hoger. Dit heeft te maken dat een burn-out de reputatie heeft dat het voor mensen van 40 met een kantoorbaan is. Jongeren lopen dan te lang rond zonder hulp. En burn-outs hebben ernstige gevolgen zoals, huilbuien en slaapproblemen. En dit alleen omdat ze stress hebben.

Daarnaast leven jongeren niet in de ideale samenleving. Het begint al vroeg op de basisschool met de cito toets. Volgens neurowetenschapper Jeroen van Baar hebben ouders vmbo-angst, ouders willen de hoogste scoren zodat hun kinderen worden aangenomen op een bepaalde school. Er wordt dan flinke druk achter gezet en raken de kinderen er gestrest van. Daarna gaat het rustige door op de middelbare school, waar leerlingen zeggen over zichzelf dat ze niet stressbestendig zijn en vinden dat ze al aan hun cv of carrière moeten werken blijkt uit een enquête van EenVandaag. De jongeren leven in een prestatiegerichte samenleving waar wordt voorgedaan als je hard genoeg werkt je alles kan krijgen en worden, dit komt ondermeer door social media. Social media voert de druk nog iets meer op bij de prestatiegerichte jongeren. Je moet goed zijn in school en als je sport is het niet om te ontspannen maar om er zo goed mogelijk uit te zien. Dit zijn allemaal kleine dingen maar bij elkaar zorgt dit voor veel problemen en stress bij de jongeren.

De oplossing voor de stress bij jongeren ligt vooral bij de mensen om de jongeren heen. Het is heel belangrijk voor de jongeren om gewaardeerd te worden voor hun werk. Daarnaast moeten mensen stoppen met het tegen jongeren zeggen dat ze niet zo moeten zeuren en moeten genieten van dit moment, omdat het later echt zwaar wordt. Maar dat werkt averechts volgens psycholoog Fenna van der Beek. Dus daar moeten we dan ook zeker mee gaan stoppen.

Concluderend het stressgehalte moet omlaag bij jongeren. Er zijn echt meer jongeren dan je denkt die last hebben van stress. De stress kan ook nog leiden tot een burn-out met heftige klachten. Dan ook nog het feit dat ze leven in een prestatiegerichte samenleving maakt het niet beter. Dus laat die jongeren iets lager springen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.