Invoering vleestax

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 1e klas hbo | 795 woorden
  • 19 mei 2011
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
69 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Invoering vleestax een goed idee?
Een reactie op het artikel “van kogelbiefstuk tot kippenpootje: hef accijns” 06/04/2010.

Uw artikel begint met de kop “Accijns heffen op vlees is de beste manier om minder vlees te eten. Dat is goed voor iedereen en ook de de schatkist vaart er wel bij”.

Maar is het wel een goed idee om mensen meer te laten betalen voor vlees?

Gaan ze wel minder vlees eten als je het duurder maakt, of pak je hiermee alleen maar de minima? De voorgestelde verhoging is niet zo veel, de meeste mensen kunnen dat wel ophoesten. Na wat rondvraag in mijn omgeving blijkt dat bijna niemand zijn vlees vanwege een prijsverhoging laat staan. En zolang je de alternatieven, zoals biologisch vlees of vegaburger, niet goedkoper maakt, zullen de mensen al helemaal niet voor iets anders kiezen.

In het artikel heeft u het voornamelijk over het spekken van de staatskas. Maar levert dit nou echt wel zoveel op?

De voorgestelde vleestax zal ingrijpende gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in de vleesindustrie. Er zullen veel mensen zijn die hun baan verliezen, kleine slagerijen zullen verdwijnen, dit kost de overheid dus veel geld. De boeren die overblijven, zullen meer subsidie nodig hebben om het hoofd boven water te kunnen houden. Levert het invoeren van die vleestax dan wel zoveel geld op, of is het zo dat wat er aan de ene kant aan geld binnenkomt er aan de andere kant weer uit moet?

Uw stelling is: vlees eten is slecht voor het milieu vanwege de hoge CO2 uitstoot.

In werkelijkheid ligt dit toch iets genuanceerder.

Ten eerste is het zo dat het grootste deel van de CO2 uitstoot door de veestapel op conto komt van de zuivelindustrie en niet op die van de vleesindustrie

Ten tweede wordt er niet gekeken naar de voeding van de dieren. En daar zit een groot deel van het probleem, het vee wordt tegenwoordig grootgebracht op een onnatuurlijk dieet. Een dieet dat voor een groot deel bestaat uit graan, soja en maïs.

Lekker goedkoop maar niet zo goed voor de dieren. Koeien horen in de wei gras en plantjes te eten. Varkens eten van nature knollen, bladgroen, wortels, insecten, kleine dieren etc. Het gevolg is dat het vee door een op hol geslagen vertering veel meer van het broeikasgas methaan uitstoot. Maar dat is niet alles. De monocultuur van graan en vooral soja is een regelrechte milieuramp. Grote gebieden worden ontbost voor landbouwgrond en de bodem wordt volledig uitgeput. Dat laatste lossen we vervolgens weer op met kunstmest op basis van fossiele brandstof. Een duurzame voedselvoorziening kan alleen op basis van een zichzelf in stand houdende kringloop.

Nu zou je denken dat dit bij biologisch vlees allemaal niet het geval is. De diervoeding is van biologische herkomst, dus de hoeveelheid residu van pesticiden zal een flink stuk lager zijn. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van groeihormonen en onnodig preventief gebruik van antibiotica. Het zegt daarentegen helemaal niets over de kwaliteit van de veevoeding.

Over het algemeen zullen de dieren van de biologische veestapel al wel een stuk beter eten dan hun soortgenoten uit de bio-industrie. Ze staan tenslotte vaker in de wei. Maar ze worden ook gewoon bijgevoerd met ‘krachtvoer’ op basis van relatief goedkoop geproduceerd bulkvoedsel. Vooral in de winter en het vroege voorjaar, als de dieren op stal staan, is dit terug te zien in de vetzuurverhoudingen van het vlees.

Ook het onnodige vervoer van vee en vlees draagt bij aan een flinke uitstoot van broeikasgas. Zo worden Nederlandse varkens en kalveren door heel Europa heen en weer gereden, omdat het een paar cent per kilo scheelt om ze in een ander land te laten slachten.

Maar het kan ook anders!!

Gewoon door een aanpassing van het menu van het vee. Want grasgevoerd vee bindt CO2 in de bodem! Strikt genomen is het eten van vlees van grasgevoerd vee dus zelf beter dan een uitsluitend vegetarisch dieet. Helemaal als dat vee ook nog gewoon uit de buurt komt. Als je dus iets aan de CO2 uitstoot wil doen, kun je beter vlees kopen van een boer die zijn dieren op een normale manier voedt. Helaas zie je er nog niet zo veel in Nederland, maar als je zoekt zijn ze wel te vinden. Bijkomend voordeel is, dat dit vlees meteen een stuk gezonder is.

Dus in plaats van ons, ten koste van onze gezondheid, massaal te bekeren tot het vegetarisme, zou het een goed idee zijn om eerst de nuance eens op te zoeken. Het oplossen van de onderliggende problematiek (Europese vleessubsidies, verkeerd veevoer plus het gesleep met het vee) zet meer zoden aan de dijk dan het invoeren van een “vleestax”. De overheid kan beter investeren in een duurzamere voedselproductie, dan oproepen tot het eten van minder vlees.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.