Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Industriele Revolutie

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 494 woorden
  • 18 februari 2008
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
56 keer beoordeeld

De industriële revolutie

Kun je je een leven voorstellen waarin je geen pc, pen of papier en andere dagelijkse benodigdheden hebt? Ik niet. Maar vroeger hadden ze dat niet. Door de industriële revolutie werd de productie van pennen, papier en andere dingen waar gemaakt. Maar er waren ook nadelen. Deze nadelen hadden te maken met het milieu en de bevolking. In dit betoog gaat het om de stelling: “Was de industriële revolutie goed voor het milieu en de bevolking?” Ik ga een aantal nadelen en voordelen geven. Na aanleiding van deze voordelen en nadelen geef ik een conclusie of de IR (industriële revolutie) nou goed of slecht was voor het milieu en bevolking.

Over de stelling zijn voordelen maar ook nadelen. Het grootste voordeel was natuurlijk dat de productie van goederen veel sneller ging. Maar dat interesseerde de arbeiders helemaal niks dat de productie sneller ging, de arbeiders wilde meer betaald worden. De arbeiders vonden namelijk dat de bazen te weinig salaris gaven aan de arbeiders, terwijl zij (de arbeiders) meer deden dan de bazen. De arbeiders hadden geen kiesrecht daarom konden ze ook niks doen. De socialistische partij kwam op voor de arbeiders, maar die konden niks doen omdat, zoals ik al zei, de arbeiders geen kiesrecht hadden.

De fabrieken moesten zich ergens settelen, die plekken waren meestal weilanden, bossen of iets anders. De luchtvervuiling begon, volgens beweringen, tijdens de industriële revolutie. Ze zeiden ook dat de fabriek de schuld daarvan was. Ze leiden hun afvalstoffen via rook de lucht in. Dit is, volgens Juami, Nienke, Roos en Gwen (mediatheek.thinkquest.nl), een veroorzaker van milieuvervuiling.
Bomen geven zuurstof, en omdat de fabriek zich in bossen settelen worden er bomen gekapt en gaan we leiden aan zuurstofgebrek.
De arbeiders hadden het in die niet goed, zoals ik al vertelde werden ze slecht betaald door hun bazen. De arbeiders leden aan honger en hadden slecht comfort.
Kinderen en vrouwen moesten ook werken in de fabrieken. Kinderen vanaf 4-6 jaar moesten al naar de fabrieken. Ze zeiden dat de kinderen in de fabrieken goed te gebruiken waren omdat ze de rotzooi onder de machines konden weg halen. Door deze omstandigheden gebeurden er veel ongelukken.

Door deze voordelen en nadelen concludeer ik dat de nadelen een stuk erger zijn dan de voordelen. Als alles klopt volgens beweringen dan is de fabriek 1 van de ergste milieuvervuilers. Gelukkig is er al aandacht voor dit probleem. Maar er moet meer aandacht komen. Als er meer aandacht komt voor het milieu dat gaan we misschien weer over op het normale Hollandse klimaat. Maar ik vind het schokkend dat ik door middel van dit thema er achter ben gekomen hoe er het was in de fabrieken van toen. Gelukkig is het werk van de vroegere arbeider overgenomen door machines. Maar ik moet toegeven dat ik me geen leven kan voorstellen zonder de spullen die ik nu heb. Een leven zonder pc, pen, papier en andere dagelijkse benodigdheden.

REACTIES

J.

J.

hpio

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.