In de praktijk leren of volgens het schoolformat?

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 770 woorden
  • 13 maart 2007
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE

Wat zou je het liefste doen?

Maak een keuze en ontdek welke opleiding bij jou past!

In de praktijk leren of volgens het schoolformat? Velen van jullie zullen het wel kennen, je neemt een baan, gaat iets doen, en opeens realiseer je dat je eigenlijk heel weinig weet. Sommige dingen moet je nou eenmaal in de praktijk leren en dat zal altijd zo blijven. Als je dan een doel bereikt voel je je trots. Dat moment blijft je bij en die kennis zul je nooit vergeten. Eenmaal terug in de schoolbankjes denk je bij jezelf: Wat doe ik hier?! Ik leer zoveel meer in het echte leven! Je opgedane ervaringen maken je zoveel rijker en school lijkt opeens nog veel doellozer. Zou je niet beter presteren als je sommige dingen door te werken en te leven uit de praktijk zou leren? Met die vraag kom ik aan bij mijn stelling:

Ook binnen het vwo moet er ruimte komen voor meer praktijk.

Nou is het vwo de hoogste middelbare school opleiding die wij kennen in Nederland. Daarmee is het logisch dat er veel theorie aan bod komt. Wij zijn de volgende generatie managers en zelfstandigen, velen van ons willen later veel geld verdienen. Maar met puur theorie gaan wij ook aan iets heel belangrijks voorbij. Hoe zit het met mensenkennis? Hoe zit het met bepaalde situaties leren omgaan? Stress om je berg huiswerk is 1, maar wat als je als journalist echt een deadline moet halen? 6 Jaar in de schoolbanken is gewoon erg lang en waar vrienden van de havo of het vmbo al eerder examen deden zitten wij nog steeds op dezelfde school. Als er in zes jaar weinig meer veranderd dan het niveau van de stof dan werkt dat demotiverend. Je ziet dat ook terug in het spijbelen van de leerlingen. Als je niet zoveel baat hebt bij een huiswerkuur, waarom zou je die dan volgen? Wij zijn niet meer leerplichtig. Sommigen misschien nog wel deels, maar dan mag je dus zélfs volgens de wet ook een deeltijd opleiding doen. Waarom is er binnen het vwo geen optie om meer praktijkervaring op te doen? Je moet dezelfde stof doorwerken in dezelfde tijd, maar je kiest zelf de manier waar op. Je kunt uren je boek bestuderen, maar je kunt ook meelopen in een bedrijf en zien hoe al die, soms ook ongeschreven, regels worden toegepast.

Iedereen die in de vierde klas heeft bewezen succesvol regulier onderwijs te kunnen volgen zou de kans moeten krijgen zich op andere manieren te ontwikkelen. Dit is belangrijk om demotivatie te voorkomen en kan zorgen voor betere kansen op de arbeidsmarkt in de toekomst. Het is een feit dat bedrijven liever afgestudeerden aannemen die veel naast hun studie hebben gedaan, omdat zij ook weten hoe de zaken in de praktijk gaan. Daarnaast is niet iedereen voor dezelfde baan geschikt en zo is dat ook met school. School is zo ontzettend gestructureerd, maar is dat nou echt de methode die iedereen optimaal doet presteren? Nee, en zo’n methode is er ook niet. Met praktijk kan je gewoon vele kanten op en het zou een mooie aanvulling zijn. Praktijk verschaft inzicht, en de vrijheid en de variatie bied zoveel mogelijkheden. Ook wanneer je wat presteert geeft dat een kick en dat motiveert weer. Het is belangrijk jongeren te laten zien wat er allemaal mogelijk is en voor vwo leerlingen zijn de mogelijkheden nou eenmaal legio.

Nou is het niet de bedoeling dat het zoals het MBO wordt en dat wij de leraren moeten gaan vertellen wat we willen leren. Als je niet weet wat je moet leren dan wordt dat moeilijk he? Ik zat meer te denken aan binnen bedrijven meelopen, zoiets als een stage lopen in een of meer bedrijfstakken. Of de bedrijven willen meewerken is weer een tweede. Oplossing hiervoor zou zijn dat je zelf je “stage” moet regelen en dat een bedrijf je ook kan “ontslaan” als je niet je best doet. Slechte cijfers hoeven niet te volgen, dan geen praktijk meer en je hebt jezelf er alleen maar mee. Als het gewoon niet lukt of als iemand afhaakt kan die persoon gewoon weer het reguliere onderwijs volgen. Het gaat puur om de kennismaking met de wereld, een stukje realiteitsbesef en het inzicht dat alles nog voor je open ligt. Iedereen kan zelf bepalen wat hij of zij ermee doet. Het aard van het beestje is om zich te settelen en te gaan voor de veilige keuze. Wanneer we dit inzien zullen we misschien eens wat meer risico’s nemen en meer gaan ondernemen. Voor anderen kan het misschien alleen de studiekeuze vergemakkelijken. Hoe dan ook, geef ons de vrijheid, want het huidige schoolformat is veroudert en beperkend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.