Identificatieplicht

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 479 woorden
  • 5 juni 2006
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Identificatieplicht

Sinds 1 januari 2005 moet iedereen in Nederland van 14 jaar en ouder een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen als politie of andere toezichthouders daarom vragen Ze moeten er echter wel een reden voor hebben. Kun je geen identiteitsbewijs laten zien, krijg je een boete van 25 euro voor kinderen van 14 en 15 jaar, of anders 50 euro. Het is de bedoeling om zo de veiligheid te verbeteren, maar ik zie vooral bezwaren. Ik ben dus van mening dat de identificatieplicht moet worden afgeschaft.
Ten eerste is het nog vaag wanneer je je paspoort moet laten zien. Op de site van justitie staat letterlijk: ‘Het verzoek om identificatie door politie of andere toezichthouder mag niet willekeurig gebeuren. Zij moeten daartoe een reden hebben. Het moet nodig zijn voor de uitvoering van hun taken, bijvoorbeeld voor verkeerstoezicht, hulpverlening, opsporing van strafbare feiten of handhaven van de openbare orde. Er komen geen afzonderlijke controles op het bezit van identiteitsbewijzen.’ Toch is dit niet erg duidelijk, er worden geen twijfelachtige situaties geschetst en het is dus onduidelijk wanneer je je moet identificeren. Bovendien kan dit een discriminerende werking hebben omdat allochtonen sneller wordt gevraagd hun identiteitsbewijs te tonen.
Ten tweede is de maatregel heel duur. Een identiteitsbewijs kost € 31,-. Een paspoort € 39,-. Bij diefstal kost het € 35,- aan administratiekosten om weer een nieuw identiteitsbewijs te krijgen. Dit is een flink bedrag, zeker als je bedenkt dat je een identiteitsbewijs heel gemakkelijk kwijt kan raken als je hem altijd bij je hebt. Bovendien is een identiteitsbewijs of paspoort maar 5 jaar geldig. Je moet dit bedrag dus elke 5 jaar opnieuw betalen. Ook is het een gewild object voor criminelen. Zij kunnen dit dan vervalsen. Als dit in werkelijkheid wordt gesteld, ben je dus ook weer extra geld kwijt.
Ook is het heel onhandig om altijd je identiteitsbewijs bij je te moeten hebben. Je kunt het snel vergeten om mee te nemen. Als je dan wordt aangehouden moet je de boete betalen, alleen omdat je iets vergeten bent. Bovendien ga je er extra op letten dat je hem nog wel bij je hebt, omdat je bang bent om hem te verliezen. Als je je tas of jas ergens neerlegt, moet je altijd eerst je identiteitsbewijs eruit halen. Dit is niet handig in gebruik.
Sommige voorstanders van identificatieplicht zeggen dat het handig is voor iemand die alleen in het ziekenhuis terechtkomt, zodat ze kunnen weten wie diegene is. Dit komt sowieso niet zo vaak voor, en als het voorkomt kunnen mensen in het ziekenhuis of politie er vaak genoeg achter komen. Denk dat mensen vaak papieren bij zich hebben, of dat ze het kenteken van de auto kunnen achterhalen.
Dus nog even op een rijtje: Het is heel onhandig in gebruik om altijd je identiteitsbewijs bij je te hebben, het kost veel geld om er een aan te schaffen en het kan discriminerend gebruikt worden. Dus nogmaals: de identificatieplicht moet afgeschaft worden!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.