Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Huiswerk moet worden afgeschaft!

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 425 woorden
  • 17 april 2002
  • 290 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
290 keer beoordeeld

Betoog Nederlands: Huiswerk moet worden afgeschaft! Jan komt om 13.00 uur thuis van school. De zon schijnt en Jan heeft om 13.30uur afgesproken. Hij gaat met zijn vrienden voetballen bij school, maar dan komt zijn moeder binnen en vraagt of hij zijn huiswerk al af heeft en hij zegt ‘shit nee’. Hierdoor krijgen jongeren vaak problemen, ze maken hun huiswerk niet en maken hun proefwerken dus ook niet zo goed. Door dat huiswerk hebben ze ook minder vrije tijd om andere dingen te doen. Wat is in zo’n situatie het beste voor een leerling? Ik zelf ben voor het afschaffen van huiswerk. Mede, omdat ik zelf ook een scholier ben, en ik vind het zelf ook veel te zwaar met dat huiswerk erbij. De leerlingen van tegenwoordig hebben veel te verduren op de middelbare scholen en vooral de leerlingen uit de Tweede Fase. De leerlingen zouden ten eerste veel minder stress hebben als er geen huiswerk was. Als er geen huiswerk meer was zou er minder druk op ze liggen, omdat ze dan minder voor school hoeven te doen. Ten tweede zouden de leerlingen van scholen meer vrije tijd moeten hebben. Als ze meer vrije tijd hadden zouden ze bijvoorbeeld meer kunnen gaan sporten, want sporten is goed voor het lichamelijk en geestelijk welzijn. Maar als ze meer vrije tijd zouden hebben, konden ze hun sociale contacten ook beter onderhouden, want die zijn er om vereenzaming te voorkomen. Als je als leerlingen meer vrije tijd hebt, heb je dus meer tijd voor andere bezigheden. Ten slotte kun je als leerling flink in de problemen komen als je iets niet snapt en dat gene niet aan een docent kunt vragen, omdat je thuis bent! Als je dan de volgende dag weer op school komt, krijg je gelijk commentaar van je leraar/lerares of je komt er soms niet eens meer in. Het zelfstandig werken kan dus soms wel eens voor wat problemen zorgen. Een oplossing zou zijn om het werk door de leerling op school af te laten maken. Een leraar of lerares kan druk op een leerling uitoefenen, door je in de klas te houden als jij je werk nog niet af hebt en je niet eerder naar huis laat gaan dan als je het af hebt. Kortom, het afschaffen van huiswerk is goed, omdat er dan minder stress is. Leerlingen zouden meer vrije tijd moeten hebben. Het zelfstandig werken geeft problemen. Het huiswerk zou het beste kunnen worden afgeschaft, omdat het leven van een scholier daar heel wat rustiger en gemakkelijker van zou worden.

REACTIES

S.

S.

wat een goed betoog!
ik moet namelijk zelf nog een betoog voor de klas houden, en ik zocht nog wat goeie redenen, die ik nu wel heb gevonden.
inderdaad, al dat huiswerk is erg onzinnig, je raakt er super gestresst van, en hebt geen leven naast school meer, waarin je LEUKE dingen kan doen!

groetjes,
sanne

19 jaar geleden

L.

L.

Mee eens!
Alhoewel, bv, je hebt een proefwerk met moeilijke leerstof volgende week. De leraar geeft je over die leerstof wat oefeningen mee als huiswerk... Dat kan nog handig zijn om een beter proefwerk te halen! Maar, vele leraren overdrijven, en sommigen geven werk over leerstof dat je nog niet gehad hebt, of zelfs niet zult krijgen!
Dus zo'n taken kunnen soms handig zijn als een soort 'magje' om het beter te kunnen inoefenen, dus niet verplicht. Antwoorden kunnen bv op Smartschool achtergelaten worden!!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.