Jongens gezocht: hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gebruik van doping in de sportwereld moet stoppen

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 434 woorden
  • 22 mei 2022
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 8
9 keer beoordeeld

onderwerp: Doping gebruik in de sport

tekstdoel: overtuigen

standpunt: Het gebruik van doping in de sportwereld moet stoppen!

Doping gebruik in de sport

Het gebruik van doping onder topsporters en breedtesporters gebeurt nog steeds. En zo gek is dat niet. In de samenleving ligt de nadruk steeds meer op het beter, sterker en gezonder willen worden. De laatste jaren is de druk om te presteren erg gestegen. Hierdoor zijn mensen sneller geneigd om de makkelijke en snelle weg te kiezen. Doping. In de breedtesport wordt doping vooral gebruikt om in korte tijd verbetering in prestatie en/of uiterlijk te zien zonder er veel moeite en tijd in te hebben gestoken. In de topsport wordt doping gebruikt om de prestaties te verbeteren, sneller van een blessure te herstellen of om meer spierkracht te krijgen. Ook wordt doping gebruikt om langere periodes te kunnen sporten zonder te stoppen.

Maar aan doping zitten ook veel gevaren voor je gezondheid. Doping kan zorgen voor schadelijke veranderingen zorgen, die moeilijk of zelfs helemaal niet terug te draaien zijn. Voorbeelden van gevolgen van doping zijn: hoge bloeddruk, overgeven, hoofdpijn, slapeloosheid, infecties, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, nier en hartproblemen, hartaanvallen, vermoeidheid en ademhalingsproblemen. En bij het gebruik van anabole androgene steroïden kan een man borsten krijgen en een vrouw kaal worden, een baard en een zwaardere stem krijgen. In ernstige gevallen kan iemand zelfs in coma raken of overlijden. Niet alleen zet je je fysieke gezondheid op het spel als je doping gebruikt, maar ook je mentale gezondheid. Bij veel soorten doping spelen verslaving en depressie ook een grote rol.

Naast dat het slecht is voor je gezondheid, is doping ook niet eerlijk tegenover je tegenstander die geen doping gebruikt. Doping wordt gebruikt om beter te presteren. Je hoeft er niks voor te doen wat het dus makkelijk en snel maakt. Je hebt dus een voorsprong. Dat is oneerlijk tegenover je tegenstander die wel heel veel tijd en moeite heeft verbruikt voor die belangrijke wedstrijd. Het is gewoon vals spelen. 

Sommige mensen vinden dat het veel geld kost om de dopingcontroles uit te voeren. Daar ben ik het niet mee eens! De controles kosten niet zo dusdanig veel geld dat daarom doping toegestaan moet worden. En bovendien wordt er met topsport heel veel geld verdient. Daarmee kunnen ze prima de de dopingcontroles mee betalen.

Kortom, ik vind dat het gebruik van doping in de sportwereld moet stoppen. Ten eerste omdat het slecht voor je gezondheid is en ten tweede omdat het oneerlijk is  tegenover je tegenstander. Ik hoop dat er in de toekomst geen doping meer wordt gebruikt.

Speel eerlijk en gezond!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.