Gratis openbaar vervoer
Je kent het wel, je gaat op vakantie met de auto maar al snel sta je in de file. Niet alleen in de vakanties is het druk, maar ook tijdens de spitsuren staat de weg vol met auto’s. De overheid heeft al veel proberen te doen aan dit fileprobleem, zoals nieuwe wegen aanleggen, kilometer- en spitsheffing en het promoten van carpooling. Maar deze aanpakken werken niet echt en Nederland zit nog steeds met een groot fileprobleem. En onder andere door dat fileprobleem ontstaat ook een grote aanslag op het milieu door alle uitlaatgassen van die auto’s. Bovendien is benzine tegenwoordig ook erg duur, dus als het openbaar vervoer gratis zou zijn en er dus veel meer mensen gebruik van zullen gaan maken, dan is dat een oplossing voor al deze problemen. Want de personen die nu in vijftien verschillende auto’s zitten, kunnen dan allemaal samen in één bus. En dat scheelt plek op de weg, uitlaatgassen én benzine. Daarom ben ik voor de stelling: Openbaar vervoer moet gratis worden.
Voor deze stelling heb ik een aantal argumenten:


- Zoals ik al zei het fileprobleem wordt opgelost. Als er meer mensen met het openbaar vervoer gaan reizen dan scheelt dat plek op de weg. Want één bus neemt minder plek in dan 15 of 20 auto’s. En reizen met de metro of de trein neemt helemaal geen plek in op de weg. Doordat er dus minder voertuigen op de weg zijn, wordt de kans op ongelukken ook veel minder én wordt de leefbaarheid in woonwijken beter als het rustiger op de wegen is.
- Verder komt er meer werkgelegenheid, want er zijn natuurlijk ook mensen nodig om die bussen, metro’s, trams en treinen te besturen, te maken en te monteren. En meer werkgelegenheid zorgt er ook weer voor dat de economie in Nederland stijgt.
- Ook zal er, doordat er minder voertuigen rijden, minder CO2-uitstoot zijn. En dat kan er misschien voor zorgen dat Nederland het Kyoto-verdrag haalt. Het Kyoto-verdrag houdt in dat de CO2-uitstoot over de hele wereld met gemiddeld 5% moet verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Als dus het Kyoto-verdrag gehaald kan worden, betekent dat dus ook dat het opwarmen van de aarde tegen wordt gegaan.
- Door gratis openbaar vervoer zal de mens ook mobieler worden en is sneller van de ene stad in de andere stad. Daardoor zal de gemiddelde reistijd afnemen. Dit is vooral gunstig voor arbeiders en studenten, die vaak werken of naar school gaan in andere steden.
- De agressie in het openbaar vervoer zal ook afnemen, want de agressie die er nu is wordt meestal veroorzaakt doordat zwartrijders een boete krijgen en het er niet mee eens zijn. Maar als er gratis openbaar vervoer is, ontstaan dit soort problemen ook niet meer en zal er dus veel minder agressie zijn, wat het reizen met het openbaar vervoer ook veiliger maakt.
- Ten slotte is er in Hasselt in België al gratis openbaar vervoer. De mensen daar mochten kiezen, omdat er altijd veel file was: of een nieuwe snelweg erbij of gratis openbaar vervoer. Er werd uiteindelijk voor gratis openbaar vervoer gekozen en het is tot nu toe een groot succes. Want er zijn geen fileproblemen meer in Hasselt en ook is bewezen dat er veel minder CO2-uitstoot in de stad is, vergeleken met de tijd toen het openbaar vervoer nog niet gratis was.
Maar er zijn natuurlijk ook tegenargumenten, die ik zo goed mogelijk probeer te weerleggen:


- Veel mensen zullen denken dat het te druk is in het openbaar vervoer en zullen dan toch de auto nemen. Maar als het openbaar vervoer gratis wordt, zal de overheid minder geld gaan steken in autowegen en meer geld in het openbaar vervoer door bijv. meer treinen te maken, zodat er meer mensen per uur vervoert kunnen worden.
- Als het openbaar vervoer gratis wordt, zullen de treinen en metro’s een hangplek worden voor zwervers en junks. Maar als zij overlast veroorzaken zullen er altijd nog toezichthouders zijn, die hen eruit kunnen zetten.
- De belasting zal omhooggaan omdat het de overheid meer geld kost als het openbaar vervoer gratis wordt. Maar die extra belasting is zo terugverdiend, want er zal voor de mensen die met het gratis openbaar vervoer reizen, geen wegenbelasting meer zijn. Ook hoeft er geen benzine meer betaalt te worden. En de kosten van die extra belasting is alsnog minder dan wat je nu betaalt voor wegenbelasting én benzine.
Kortom: door gratis openbaar vervoer wordt het fileprobleem opgelost, zullen er minder uitlaatgassen zijn wat beter is voor het milieu en uiteindelijk zou het ook beter zijn voor de economie. En als het in Hasselt ook nog steeds een groot succes is, waarom dan geen gratis openbaar vervoer in Nederland?
EINDE

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Een uitmuntend betoog. Proficiat!

10 jaar geleden

S.

S.

Ik heb er erg veel aan gehad!
Bedankt!

8 jaar geleden

J.

J.

Hebben jullie toevallig ook bronnen ofzo?

7 jaar geleden

E.

E.

het is: ook hoeft er geen belasting meer betaald te worden

7 jaar geleden

C.

C.

Proficiat, geweldig!

5 jaar geleden

B.

B.

het argument dat agressie toe zal nemen is wel erg uit de lucht gegrepen. ongeveer hetzelfde als zeggen dat er minder gestolen wordt als stelen legaal wordt. voor de rest goede argumenten.

5 jaar geleden

B.

B.

dat agressie af zou nemen bedoel ik uiteraard*

5 jaar geleden

E.

E.

Een super betoog! ik heb er veel aan gehad en op goeie ideeen gebracht. Heel erg bedankt! :)

5 jaar geleden

J.

J.

Hallo dit verslag gaat mij een voldoende geven vandaag jaaaaah

5 jaar geleden

H.

H.

bedankt

4 jaar geleden

P.

P.

hallo Jan Klaas Johannes Alexandrius Peter balkendelende, ik ben het niet eens met jouwn stomme domme stelling

3 jaar geleden

tijn

tijn

Kapot goed a sahbi

3 maanden geleden

tijn

tijn

Dankjewel dat je mij dit cijfer geeft

3 maanden geleden

S.

S.

Kun je een nieuwe versie schrijven, en die niet openbaar maken, en mailen naar silvaneck@hotmail.com? alvast bedankt

3 jaar geleden

L.

L.

Vraagje mensen die de bus besturen krijgen geen money dan toch???

3 jaar geleden

S.

S.

tuurlijk wel

2 jaar geleden

Henk jan pietersen

Henk jan pietersen

dat betaalt het rijk druiloor

2 jaar geleden

T.

T.

booeoeoeoeoe 6.6./10?

2 jaar geleden

Anoniem

Anoniem

Mooi verslag. Heel veel inspiratie voor mijn eigen betoog over het openbaar vervoer.

1 jaar geleden